21ste Editie van Ribs & Blues Raalte op 3-4-5 juni 2017!

De line up voor Ribs & Blues in Raalte is compleet. De organisatie kondigde al eerder een hele rij acts, waaronder headliners The Red Devils en Walter Trout, aan. Het festival heeft nog negen namen bevestigd voor de beide gratis toegankelijke Pinksterdagen. De voorverkoop voor de openingsavond op zaterdag 3 juni met o.a. The Beach Boys en Golden Earring loopt als een trein. Ribs & Blues verwacht ‘een volle bak’. Het festivalterrein aan De Domineeskamp opent op zondag en maandag om 13.00 uur. Op de beide podia staan dan in totaal 21 internationale roots – en blues acts.

Zaterdag 3 juni

King Of The World heeft vanaf de oprichting in 2012 een vliegende start gemaakt . Erwin Java, een van de beste gitaristen van Nederland, heeft samen met Fokke de Jong de band opgericht. Fokke drumde eerder bij Normaal en kent de klappen van de zweep. In Ruud Weber (zang en bas) vonden zij een karakteristieke frontman. Govert van der Kolm maakt het kwartet compleet als toetsenist. De groep greep vorig jaar de kans om onder leiding van producer Erwin Musper het laatste album ‘Cincinnati’ in Amerika op te nemen. De band was al eerder met veel succes te gast in Raalte. Nu komen ze terug voor de aftrap van een unieke avond.

Golden Earring
heeft een unieke plaats in de Nederlandse popmuziek. De band scoort met Radar Love en Twilight Zone twee wereldhits. Zowel in de jaren zestig, zeventig als tachtig wordt er getoerd in de Verenigde Staten.  De klassieke bezetting van de band ontstaat in 1970 en is nog altijd in ongewijzigde vorm bij elkaar. Golden Earring treedt nog altijd elke maand op, in vrijwel altijd uitverkochte zalen, feesttenten en theaters, met elektrische en akoestische shows. Geen enkele andere Nederlandse band die ook maar in de buurt van deze statistieken komt. Still going strong!

The Beach Boys komen naar Raalte! De legendarische band speelt op zaterdag 3 juni 90 minuten lang het beste uit haar wereldberoemde repertoire op onze Mainstage. Hoe groot de Amerikaanse band in meer vijf decennia is geworden blijkt wel uit de enorme discografie (82 singles, 29 studio albums en tientallen compilatiealbums) en meer dan 100 miljoen (!) verkochte albums. The Beach Boys werden vanaf de vroege jaren zestig bekend met surf songs, gekenmerkt door bijzondere samenzang en teksten over de Californische jeugdcultuur van surfen, auto’s en romantiek.

Gegarandeerd een spetterend muzikaal feest! De Band met de beste muzikanten van Nederland uiteraard onder leiding van Nederlands’ bekendste dj, Edwin Evers: De Edwin Evers Band!

Zondag 4 juni

Hackensaw Boys is één van de meest opwindende americana-bands van de laatste 10 jaar. Door er een gezonde dosis rock-‘n-roll in te stoppen weten de heren een actuele draai te geven aan ouderwetse folk- en bluegrassmuziek. In semi-akoestische setting gebruikt de zevenmans-formatie uit West-Virginia onder meer viool, banjo, gitaar, mandoline, fiddle, harmonica en contrabas. Opvallend is verder de loepzuivere zang en de afwezigheid van een drummer. De heren spelen geen covers of traditionals maar eigen nummers en weten verdomd goed hoe ze een muzikaal feestje moeten bouwen.

De terechte winnaar van de Dutch Blues Challenge 2016 ! Als Detonics speelt ontstaat er beweging. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan. De naam Detonics verwijst naar het compacte 1911-style pistool dat eertijds door veel vrouwen ter bescherming in duistere gokhallen, onopvallend tussen de jarretels werd gestoken. Een staaltje van vroege creativiteit die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Een betere omschrijving van deze band is er niet te geven. Creatieve, explosieve muziek zonder te veel in te boeten op de originele 50-er jaren West Coast sound.

Gitarist Ruben Hoeke kun je plaatsen in het rijtje muzikanten die de Nederblues en Rock naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 tourt hij onafgebroken door Nederland en speelde op podia in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao. In 2004 richtte hij zijn eigen ‘Ruben Hoeke Band’ op. Diverse media omschrijven Ruben als een ‘stergitarist van wereldklasse’ en ‘een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen.’ De RHB trekt in 2017 en 2018 weer ten strijde met ‘Een grote mix van vette Rock, Soul, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm & Blues!’

Darlyn combineert traditionele Folk en Americana met een onuitputtelijke energie. Het avontuur begon per toeval, toen twee muzikanten elkaar vonden na een lange periode van wisselende bands en muzikale tegenslag. Na enkele shows in kleine kroegen en huiskamers werden ze al gauw opgemerkt vanwege hun uitzonderlijke samenzang. Verwacht bij het beluisteren van de muziek invloeden van Fleetwood Mac, Amos Lee en Crosby Stills & Nash, welke slechts een aantal van de vele inspiraties zijn van de band.

Ze was al eerder te gast op Ribs & Blues en maakte zo veel indruk dat een nieuwe uitnodiging niet kon uitblijven. De bekroonde Britse zangeres Jo Harman, door de grote Britse krant Daily Mirror ‘beste vrouwelijke soul/blues zangeres genoemd’, brengt op 3 februari 2017 haar door critici zeer positief ontvangen tweede studioalbum uit. Het nieuwe album etaleert haar enorme vocale dynamiek en sterke songwriting. Geheel passend in de traditie van Britse singer-songwriters, schrijft Jo Harman al haar verhalende teksten zelf.

Rootsrocktrio T-99 uit Amsterdam staat al meer dan vijftien jaar aan de top van de Europese alternatieve rootsrock. De band bestaat uit Mischa den Haring (zang/gitaren), Martin de Ruiter (zang/drums) en Donné la Fontaine (contrabas/slaggitaar). Drie rock-‘n-rollvrijbuiters, die graag aan de dwangbuizen van de internationale muziekpolitie wensen te ontsnappen. Op vintage instrumenten speelt T-99 met enorme energie, grote muzikaal vakmanschap en veel passie een uniek brouwsel van muzikale stijlen dat eigenlijk alleen kan worden omschreven als ‘de T-99-sound’.

Davina & The Vagabonds. Frontvrouw Davina Sowers wordt door haar stem en podiumpersoonlijkheid al vergeleken met Adele, Amy Winehouse en Etta James. Bluesy Jazz ten top! De Amerikaanse band heeft zijn roots in Minnesota. De stijl is een mix van blues, jazz, R&B, soul en gospel. Ze staan bekend om hun energieke live shows waarbij ze band in plaats van met gitaar met blazers, drums en piano komt.

Bluesgitarist en -zanger Jack Broadbent is een artiest met een verhaal. Ruim twee jaar geleden speelde hij op straat in Amsterdam. Zijn korte optreden werd gefilmd (vlak voordat de politie hem kwam vertellen dat hij moest stoppen met spelen) en ging viraal op YouTube. Inmiddels is de video bijna twee miljoen keer bekeken en dan is het tijd om op Ribs & Blues je kunsten te gaan vertonen. Afgelopen jaar verscheen alweer zijn vierde album Portrait. Stukje bij beetje verovert Broadbent de wereld met zijn uitzonderlijke slidegitaarspel en zang.

DVL is een gelegenheidsband met de in Austin Texas wonende multi-instrumentalist en bluesgrootheid Guy Forsyth en de Engelse blues gitaristen Jon Amor en Robin Davey en drummer ‘King of Shuffle’ Mark Barrett, de laatste drie welbekend als leden van The Hoax. Gezamenlijk bracht dit kwartet, gecompleteerd met Dave Doherty op basgitaar, het afgelopen jaar een ode aan notabene Lester Butler en The Red Devils…….
Nu de oorspronkelijke leden van The Red Devils met Big Pete naar Raalte komen laten ze ‘ King King’ natuurlijk graag aan de ‘original members’ over en gaan Raalte verrassen met een geheel eigen dampende bluesset.

Louis Berry. De jonge held uit Liverpool, duidelijk te horen aan zijn accent, maakt een fijne muzikale cocktail van onvervalste bluesrock met een flinke scheut Britpop, aangevuld met zijn eigen soulvolle stem. Zijn inspiratie haalt hij uit werk van Johnny Cash en Jerry Lee Lewis. Hij is nog geen dertig maar maakt muziek alsof hij in de sixties werd geboren. Zijn optredens zijn vol passie: hij rockt er op los. Zijn gitaar heeft hem naar eigen zeggen uit de criminaliteit gehaald, zoals ook te horen in nummers als “cocaine” en “rebel”.

MY BABY is al lang geen onbekende meer. De shows van de band eindigen doorgaans met een compleet verbaasd publiek. En uitgeput, want hoe hypnotiserend de snikhete moerasmonsterjams van dit Nederlands-Nieuw-Zeelandse trio ook zijn, er wordt in alle hoeken gedanst tot het licht aangaat. De band verovert in rap tempo de wereld met een psychedelische mix van blues, folk, gospel, rock, funk en triphop. Allemaal zonder elektronische poespas, maar alleen met gitaren, drums en kristalheldere vocals. Twee jaar geleden stonden ze op de Delta Stage van Ribs & Blues , het dak ging eraf. My Baby is volwassen geworden en dan is de Mainstage de enige juiste plek!

Surf Nuggets, obscure Rockabilly, Exotica, Ethio-funk grooves en straight forward high energy Rock & Roll. Je kent ze inmiddels van de Apple iPhone 6 reclame. Of één van de andere naar schatting dertig commercials en tv-series waarin de muziek is gebruikt. Het Amsterdamse Beans & Fatback is een muzikaal project van Lefties Soul Connection frontman Onno Smit. De naam verwijst naar de belangrijkste stijlen die voorbij komen: Fatback (soul) en Beans (country), en dit laten ze energiek, vuig en met nodige rock en blues klinken.

Gitarist Paul ‘The Kid’ Size, bassist Jonny Ray Bartel en drummer Bill Bateman staan op 1e Pinksterdag in Raalte op de planken met gitarist Mike Flanigin (o.a. Billy Gibbons band) Op mondharmonica en zang zal Big Pete de rol van wijlen Lester Butler op zich nemen. Red Devils frontman Lester Butler stierf in 1998 op 38 jarige leeftijd. Hij was een van de meest invloedrijke mondharmonicaspelers van de laatste decennia. Zijn rauwe en furieuze stijl van spelen met The Red Devils heeft grote invloed gehad op talloze bluesrock bands in de hele wereld.

maandag 5 juni

Giles Robson Band. Geen fratsen, geen moeilijke technieken maar wel vieze vuige Chicago blues met een hoofdrol voor de mondharmonica. De engelsman Giles Robson, voormalig voorman van The Dirty Aces, wordt door gerenommeerde bespelers als Sugar Blue en Paul Jones gezien als een van de beste blues harmonicaspelers ter wereld. Denk aan de Red Devils en de Fabulous Thunderbirds gemengd met Little Walter en Muddy Waters. Zoals Robson zelf zegt “This is the sound of a whole band working together as a team.

De Canadees Matt Andersen komt solo, maar letterlijk en figuurlijk vult hij het podium. Zijn stem en enthousiaste gitaarspel zijn zijn handelsmerk. De Canadese showman brengt een mix van soul, blending blues en folk, bedreven gitaarspel en verhalende teksten. Tegenover B.B. King zou hij niet durven beweren dat hij een bluesman is, zegt hij zelf, maar dat staat voor zijn fans wel vast. Hij mengt de blues met folk en soul. Andersen deelde het podium met artiesten als Randy Bachman en Bo Diddley

“Een van de betere nieuwe singer-songwriters is de 27-jarige, uit Houston afkomstige Robert Ellis. Zijn twee jaar geleden verschenen album The Lights from the Chemical Plant werd te weinig gehoord, wat te maken zal hebben met zijn muzikale ongrijpbaarheid, “schreef De Volkskrant vorig jaar. Hij bracht recent zijn derde album uit, die volgt op de donkere periode na zijn echtscheiding. Het is een echte break-up plaat geworden, waarvoor hij terugkeerde naar zijn thuisbasis Houston, Texas. Robert Ellis vermengt het East Nashville countrygeluid met de geluiden die hem op dat moment inspireren.

Roots -en Nederblues met de vocalen van Tineke Schoemaker, nog altijd behorend tot de beste zangeressen van de Lage Landen en ver daarbuiten. De bluesband die van oorsprong uit Haarlem komt is al sinds de jaren 70 actief . In 2012 werd Barrelhouse opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame wat aangeeft hoezeer deze band, net als bijvoorbeeld Cuby & the Blizzards en Brainbox, een waar instituut is in de Nederlandse blues scene.

The Grand East. De band schuurt langs psychedelica, rock & roll en soulvolle grooves met invloeden die uiteenlopen van The Allman Brothers en The Doors tot Tom Waits en Captain Beefheart. Naar eigen zeggen een nietsontziende tornado van vrijgevochten tukkers die rock ’n soul brengt. Alles wat ze op het podium laten zien hebben ze daar ook geleerd. In de hoogste versnelling, als het kan. Maar ze kunnen ook terugschakelen, als het moet.

Weg van de clichés en terug naar de roots. Hoeveel liedjes blijven er dan over? Dat is wat Onno Smit en Paul Willemsen, muzikanten bij onder andere Beans & Fatback en Lefties Soul Connection, zich afvroegen. Onno en Paul vonden in de Amerikaanse Michelle David de ideale zangeres voor hun zoektocht naar de bakermat van de soul. Van Mali in West-Afrika naar de Caraïben, en dan door naar New Orleans en naar de Mississippi Delta Blues. Met ‘The Gospel Sessions’ als resultaat. The Gospel Sessions gaat naar terug naar de oorsprong en de essentie, maar dan met een nieuwe aanpak.

Een kruising tussen Janis Joplin en Tina Turner met een stomende bak blues & rock De New Yorkse zangeres Sari Schorr heeft een krachtige, doorleefde blues stem met een lekker ruig randje en een vleugje soul. Haar debuutalbum A Force of Nature is geproduceerd door blues pionier Mike Vernon (Fleetwood Mac, John Mayall & the Blues Breakers, David Bowie, Eric Clapton,). Onder andere Walter Trout is ook te horen op het album. En hij staat ook dezelfde dag op Ribs, dus wie weet…

Gitaarvirtuoos Walter Trout is wellicht een van de allergrootste bluesrock iconen van de afgelopen 40 jaar. Thuis in de States, maar ook in Europa en in Nederland in het bijzonder, geniet hij veel aanzien en hier vindt hij misschien wel zijn grootste en meest fanatieke fanschare. Hij speelde met giganten als Canned Heat, John Lee Hooker en John Mayall’s Bluesbreakers voordat hij zijn eigen weg ging. Trout staat bekend om zijn wervelende optredens, indringende teksten en hilarische grappen. Onlangs breidde Walter Trout zijn omvangrijke oeuvre uit met het album ‘Battle Scars’. Een veelzeggende titel, want de plaat gaat over het ziektebed van Trout na zijn succesvolle levertransplantatie, een album vol blues met fantastisch gitaarspel. Voor alle liefhebbers van virtuoze muzikanten en blues in het bijzonder is dit de show die je niet mag missen!

Ribs & Blues 2017
Domineeskamp, Raalte
3-4-5 juni 2017
Kijk hier voor alle info.


Ook op Blues Magazine ...