Black-Bottle-Riot
Meer foto’s op Foto’s releaseparty Black Bottle Riot

Releaseparty Black Bottle Riot – Soul in Exile, 25 Oktober 2013, Doornroosje Nijmegen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Hoe krijg je een uitverkochte zaal met zwetend en juichend publiek stil? Simpel. Je speelt een kleine akoestische song, bestaande uit niet meer dan een gitaar, mondharp en schurende stem. Zo stil dat je zelfs een bierglas kunt horen vallen. Van de tap weliswaar, omdat de bezoekers alle Hertog Jan opgezopen hebben dat in Doornroosje te krijgen is. Een indrukwekkende prestatie. En dan heb ik het niet over de Hertog Jan.

Het heeft wat: in je thuisstad je cd-presentatie houden. Black Bottle Riot deed het twee jaar geleden in Doornroosje Nijmegen met hun debuutplaat en blijkbaar is dat zo goed bevallen dat Nijmegen deze keer weer de beurt ten eer valt. Het publiek reageert daarop door in uitverkochte aantallen al ver voor het optreden in Doornroosje aanwezig te zijn. Ongetwijfeld heeft dat ook te maken met het speciale Black Bottle Riot bier dat op deze avond te krijgen is. Getuige dat het snel op was en erg goed smaakte, zou het me niet verbazen als het binnenkort in de slijterij te verkrijgen is.

Black-Bottle-Riot

Maar we komen natuurlijk voor de muziek. Op de hoofdact is het nog even wachten; eerst is het rond half negen tot kwart over negen de beurt aan The Heat, (psychedelische) bluesrock uit Arnhem, waarvan vorig jaar een debuut EP verscheen. De band bestaat uit Stefan Tim (zang, bluesharp, orgel), Tijn Jongedijk (gitaar/backing vocals), Ruben Enklaar (bas) en Wouter Voogsgeerd (drums).

Ik begrijp wel waarom BBR deze band als support-act heeft gevraagd, want als er een groep is die het ADHD-niveau van eerstgenoemde band benadert, dan is het wel deze groep. The Red Devils meets the Doors op speed. Stevige spierballenrock met een bluesinslag en een flinke toet psychedelica. Veel eigen werk van hun ep, zoals Troubled, Like You In The Evening, Into The Mountain en In My Mind, maar ook een gierende coverversie van Spoonfull. Breed uitgesponnen nummers soms en dan weer ingehouden. Het publiek vreet het!

The Heat

Als iets na half tien de zaallichten weer doven, ben ik blij dat ik oordoppen in heb. Niet alleen omdat ik dichtbij de boxen sta, maar vooral vanwege de orkaan van gejuich die achter me losbarst als BBR explosief het podium tot hun eigendom verklaart deze avond. De eerste vier nummers – Bright Light City, The Rocky Road, Doin’ Fine en Soul in Exile – laten het zweet (van de band en bezoekers) al tegen de muren op klotsen. Gelukkig is het even tijd om op adem te komen met het soulvolle Trying Too Hard waarbij Tatum Whistler en Floor Kraaijvanger prachtig de backing vocals verzorgen. Ook Away From the Shore is even een gas-van-het-voetpedaal-moment. Op de plaat vrij kaal en live ook, maar in beide versies van een kippenvelkrijgende emotie.

Black-Bottle-Riot

Daarna is het weer tijd voor het betere stamp-, scheur- en snijdwerk met In the balance, Exit spoiler, You should know en We’ll Be Rolling voordat wat mij betreft het hoogtepunt van de avond aanbreekt: zanger/gitarist Simon Snel alleen op gitaar met mondharmonica die de cover Sitting on Top Of The World zingt. En fluistert. En kermt. En schreeuwt. En schuurt en schroeit. En het publiek stil laat zijn. Ik waardeer de energieke en stampende gig en songs die Black Bottle Riot vanavond over Doornroosje uitstorten heel erg. Als je dan ook een uitverkochte zaal stil van emotie laat luisteren naar iets dat zo anders is dan je gebruikelijke repertoire, dan heb je mijn waardering (en respect) nog veel meer.

Black-Bottle-Riot

Na dit prachtige moment wordt de Red Bull-kraan weer opengetrokken en is het stuiteren naar de eind van de gig met stomende versies van Backseat Boogie, Knock Yourself Out, Tried & True, Hunt You Down (met Stefan Tim van The Heat als gast op bluesharp) en de uitsmijter Stay Hungry. En wat een zwetend en erg goed optreden het was! Ik heb geen bezoeker (of bandlid) gezien die het droog heeft gehouden. En is het dan over? Ja, helaas wel wat betreft de gig vanavond. Gelukkig hebben we de cd nog om nogmaals te genieten.

Black-Bottle-Riot

Black-Bottle-Riot

Black-Bottle-Riot

Black-Bottle-Riot

Black-Bottle-Riot

Black-Bottle-Riot

Tourdata Black Bottle Riot
08-11 ‘T Beest, Goes
07-12 W2, Den Bosch
13-12 Bibelot, Dordrecht
15-12 Patronaat, Haarlem
21-12 Burgerweeshuis, Deventer

Websites
http://theheat1.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/TheHeatNL
www.blackbottleriot.com
https://www.facebook.com/blackbottleriot


Ook op Blues Magazine ...