NOblues - Hela Hela

NO blues – Hela Hela

Formaat : CD
Label : Continental Europe / productiehuis Oost-Nederland
Release : November 2010

De muziek van NO blues begon vijf jaar geleden als driedaagse zoektocht naar de combinatie van traditionele Arabische muziek en Amerikaanse folk & blues. Deze muziek, al snel Arabicana genoemd, groeide uit tot een succesvol genre en NO blues is inmiddels een gevestigde naam binnen de (inter)nationale wereldmuziek. Met Hela Hela is er nu een nieuw én laatste album van deze band.

Begonnen als labproject van productiehuis ON sluit NO blues haar carrière af met een laatste studioplaat én uitgebreide tour in 2011 en 2012. Met de Palestijnse gastmuzikanten Morad Khoury (viool), zangeres Shereene Danial (zang) en Soedanees Osama Maleegi (afrikaanse U’d en zang) laat NO blues opnieuw zien welke enorme muzikale zeggingskracht de combinatie van Amerikaanse en Arabische muziek heeft.

Hela Hela is echter meer dan de volgende plaat van NO blues. Ad van Meurs, Haytham Safia en Anne-Maarten van Heuvelen laten met deze plaat horen meesters in het genre Arabicana te zijn en voegen daar met speels gemak ook Afrikaanse elementen aan toe. Zonder dat je als luisteraar één moment het gevoel krijgt dat er iets geforceerd wordt, reis je per nummer mee door verschillende continenten met de band als reisleider.
De titelsong van Hela Hela is gebaseerd op een traditionele worksong die in combinatie met het spel van Haytham Safia resulteert in de ultieme oproep om samen te werken in een tijd waar dat niet meer vanzelfsprekend is.

Ankie Keultjes is als vaste gastvocalist, geluidsvrouw en producent van de vier NO blues albums een onmisbare schakel in het geheel. In het nummer Breaking the Chain bezingt ze de kwetsbaarheid van een nieuw ontluikende liefde.
Hela Hela is ook het laatste album van NO blues. Zowel de band, als productiehuis ON zijn van mening dat met het vierluik ‘Farewell Shalabiye, Ya Dunya, Lumen en Hela Hela’, de grenzen en mogelijkheden van de Arabicana voldoende onderzocht én gedefinieerd zijn.

De diverse bandleden gaan na de Hela Hela tour hun eigen weg om weer nieuwe muzikale vergezichten te ontdekken.

Tracklisting
01. Long Legged Woman *|**
02. Le
03. Waywack *|**
04. Longa Riad (Instrumental) **
05. Hela Hela *|**
06. Be Good, Do Good
07. Breaking The Chain
08. Empty Bottle **
09. The Whisper
10. Consolation (Instrumental) **
11. Digging A Grave
12. Farah

Featuring: * Shereene Fauzi Danial  (vocals) & ** Morad Khoury (violin)

Gastmuzikanten Hela Hela:

Violist Mourad Koury groeide op in hetzelfde dorp als Haytham Safia. Waar Haytham zich ontwikkelde als meester op de U’d, concentreerde Mourad Koury zich op de viool. Zijn vioolspel combineert de beheersing van een klassiek muzikant met de stijl, passie en melancholie die zo kenmerkend is voor de Arabische muziek.

Shereene Danial groeide op in Nazareth waar ze zich al op jonge leeftijd ontwikkelde als zangeres. Na een rechtenstudie in Engeland keerde ze terug naar Ramallah (Palestina) om daar een leven als zangeres te combineren met  haar werk voor het Ministerie van de Palestijnse Autoriteit. Shereene werkte mee aan de concertserie rondom de Egyptische zangeres Fayroez in Utrecht en maakte daar zo’n indruk dat NO blues haar vroeg om mee te werken aan Hela Hela.

Bij de Try out’s en de vier cd presentaties in Eindhoven, Amsterdam, Deventer en Oentjerk zijn ook Mourad Khoury en Shareen Danial te gast.

Albumpresentaties December 2010

15 december Cambrinus Horst (Try out)
17 december Frits Philips
18 december Paradiso Amsterdam
19 december Theater Bouwkunde Deventer
21 december Stania State Oentjerk

Website : www.noblues.nl


Ook op Blues Magazine ...