Jan Akkerman and Band

Eindelijk, na acht jaar is er een nieuwe cd van gitarist Jan Akkerman. Veertien nieuwe composities. Gespeeld door de gitaarveteraan met de mannen met wie hij al jaren het podium deelt en die hij zelf kenschetst als ‘mijn beste bandje ooit’:
Coen Molenaar (keyboards), Wilbrand Meischke (bas) en Marijn van den Berg (drums), met een gastrol van trompettist Eric Vloeimans.

Op Minor Details is Jan Akkerman niet alleen de gitarist en componist.  Hij is ook de producer, de technicus en hij tekende voor de mixage. De door hem rondgestuurde demo’s zijn door de musici in hun eigen studio en in Brazilië ingespeeld. Zo is er een typische Jan Akkerman cd tot stand gekomen met sfeervolle nieuwe stukken. Zelf noemt hij het zijn beste cd tot nu toe. “Ik kan er goed mee leven. Ben er heel tevreden over. Dit is muzikaal de meest rijke cd uit mijn loopbaan: het is één geheel en daarbinnen is het heel gevarieerd.”

Hij heeft er met tussenpozen drie jaar aan gewerkt. “Ik had totaal zestig stukken, daar zijn er uiteindelijk veertien van overgebleven.” Hij is zeer content met het aandeel van trompettist Eric Vloeimans. “Ik ben altijd weg geweest van blazers. Eric heeft zijn partij bij mij thuis opgenomen. Binnen een paar uur hadden we het. Ik had hem wel dringend verzocht een demper mee te nemen, voor die Miles Davis-achtige sound.”

Jan Akkerman (1946) wordt in het algemeen gezien als de meest invloedrijke gitarist die de popmuziek heeft gekend. Door baanbrekend werk in The HuntersBrainbox en Focus reikte zijn ster heel ver. Veel gitaristen van naam noemen Akkerman  als de belangrijkste inspiratiebron. Niet zomaar dat het Blad Melody Maker hem tot beste gitarist ter wereld verklaarde. Een goedbedoelde eretitel, waar de gitarist niets aan heeft afgezien van het feit dat hij scherp in de gaten gehouden ging worden door collega’s .

Jan Akkerman is een genre op zich. Iemand die je na twee noten herkent.  Je doet hem tekort als je hem pop- of rock gitarist noemt. Zelf denkt hij niet in dat soort kaders. Hij maakt muziek, hij speelt gitaar en luit. “Veel mensen vinden het een vies woord, maar mijn muziek is altijd een soort ‘fusion’ geweest van jongs af aan eigenlijk, een muzikale fusie van b.v. klassiek blues maken en van jazz R&R maken. Ik was 12 en mijn eerste single was “Melody in F” Van klassiek componist Arthur Rubenstein maar dan in R&R. dus dat zat er al vroeg in…dat fuseren van steilen dan.

Wat ik speel is Europese R&R , als je dat zo zou willen noemen.”

Jan Akkerman - Minor Details

Tracklist “Minor Details”:

01 Free Wheeling
02 Big Sir
03 Dinner Time
04 Love Train
05 Blind Baby
06 Minor Details
07 Joy
08 Fernando’s Minibar
09 Kharmah Chantalah
10 Searching For Angela
11 As Long As You’re Near
12 San Frisky
13 The Arrogant Frogs
14 Mena Muria

http://www.janakkerman.nl


Ook op Blues Magazine ...