Chris Jagger’s Atcha! – Concertina Jack / Pearl Of A Girl

Chris Jaggers Atcha! – Concertina Jack / Pearl Of A Girl
Format: Limited Edition 7” / Label: Orange Pop Records & Tapes /
Datum Release: 19 April 2014 (Record Store Day)

Tekst: Jeroen Bakker

Voor liefhebbers van vinyl wordt er al maandenlang reikhalzend naar uitgekeken, Record Store Day 2014. Aanstaande zaterdag 19 april is de internationale feestdag waarop onafhankelijke platenzaken en platenlabels extra activiteiten organiseren om de muziekbranche een ‘boost’ te bezorgen. Het belooft ook deze editie een zeer interessante te worden. In het enorme aanbod van nieuwe en vooral unieke albums is de kans aanwezig dat je in de schappen een prachtig uitgevoerde 7” single van Chris Jagger’s Atcha! tegenkomt. Een echte ‘double A-side’ met twee gloednieuwe tracks van het recente album ‘Concertina Jack’. Met op beide kanten een wel zeer bijzondere gastspeler, namelijk niemand minder dan broer Mick Jagger!

Hij stond er aanvankelijk niet eens bij stil maar Chris Jagger bracht precies veertig jaar geleden zijn debuutalbum ‘You Know The Name But Not The Face’ uit. Het leek hem vorig jaar simpelweg een goed idee om weer eens de studio in te duiken en vervolgens met iets nieuws te komen. Het resultaat hiervan heet ‘Concertina Jack’, een verzameling van elf nieuwe tracks waarop Jagger zich door zowel zijn eigen band Atcha! als door diverse gastmuzikanten liet begeleiden. Zo komen we bijvoorbeeld de naam van multi-instrumentalist Charlie Hart tegen die een groot gedeelte van de jaren zeventig Ronnie Lane vergezelde in de band Slim Chance maar al ver daarvoor muziek maakte met Jagger.

Samen met hem schreef Hart vorig jaar ‘Pearl Of A Girl’, één van de twee composities die nu op single is uitgebracht. Een sterk stuk rootsmuziek waarin de Zydeco-invloeden overduidelijk waarneembaar zijn. De eigenzinnige Jagger bedacht om zich halverwege de jaren negentig op deze authentieke muzieksoort te storten en daar nauwelijks meer vanaf te wijken maar het zal geen verrassing heten dat groot commercieel succes tot op heden is uitgebleven. Het plezier op de podia is er echter nooit minder om geweest bij de 66-jarige muzikant en zijn band Atcha! zoals bijvoorbeeld afgelopen september nog te zien was in èn buiten het Amsterdamse Backstage Hotel waar Jagger besloot vroeg in de avond vanwege de hitte naar buiten te gaan om daar het optreden voort te zetten.

Nog een interessante naam die we op de andere A-kant in ‘Concertina Jack’ tegenkomen is de Ier Ed Deane, een slide-gitarist die zijn sporen verdiende als sessiemuzikant bij diverse gerenommeerde bluesartiesten waaronder Alexis Korner met wie hij ook regelmatig op tournee was. Het zijn slechts enkele voorbeelden van vriendschappen waarbij de liefde voor muziek boven alles lijkt te gaan. Het idee om ze allemaal eens bij elkaar te brengen bleek een uitstekende beslissing. Hij nodigde vervolgens iedereen uit in de Franse studio La Fourchette, eigendom van zijn broer Mick die op dat moment druk bezig was met de voorbereidingen voor het 50-jarige jubileumfeestje van zijn band. Desondanks werd er tijd vrijgemaakt om de twee bovengenoemde tracks samen op te nemen en zo vinden we dus ook Mick Jagger terug in het rijtje gastmuzikanten. De jongere broer van Chris levert een alleraardigste vocale bijdrage op deze single. Dat de sfeer in de studio optimaal was is duidelijk voelbaar.

Toeval of niet maar aanstaande zaterdag zal er ook een speciale Recordstore Day-release van Ronnie Lane’s Slim Chance verschijnen met daarop een zeer toepasselijke ‘Anniversary’, het is tenslotte feest in de platenwinkels, en het bekende ‘Ooh La La’.

Een prima gelegenheid dus om naast allerlei gave re-releases, bijvoorbeeld een hernieuwde uitvoering van The Rolling Stones-ep ‘Got Live If You Want It’ uit 1965, ook recenter materiaal aan te schaffen. De single ‘Concertina Jack’/ ‘Pearl Of A Girl’ verschijnt in een zeer gelimiteerde en handgenummerde oplage van 750 stuks wereldwijd. De eerste 200 kopers zullen een felblauw gekleurd vinyl-exemplaar in het prachtig uitgevoerde retro-hoesje vinden. Aanrader!

Website Artiest:
www.chrisjaggeronline.com
www.recordstoreday.nl


Ook op Blues Magazine ...