Foto Recensie: ZZ TOP - La Futura

ZZ TOP – La Futura

Format: CD/ Label: American/ Release: september 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Tom Moerenhout

Sinds een paar dagen loop ik het risico grijzend snelheidsbekeuringen te krijgen want de nieuwe CD van ZZ Top met de titel “La Futura” zit in de CD Speler;  wie heeft bij muziek van dit merkwaardige trio niet het gaspedaal harder ingetrapt ?
Vanaf begin jaren 70 van de vorige eeuw amuseert dit Texaanse trio mij in de meeste gevallen, op de plaat, CD en ook live.
Met de, toen nog LP’s  ; met name Tres Hombres uit 1973 en Deguello uit 1979 maakte de band een mix van traditioneel aandoende Bluesrock en Boogierock.
Wie ZZ Top toen bijvoorbeeld, zoals ik, live in Muziekcentrum Vredenburg Utrecht gezien heeft, met Rose Tattoo in het voorprogramma, heeft zich gelaafd aan die stevige muziekstijl maar ook aan de humor van de heren Gibbons, Hill en Beard, resp. gitaar/voc., bas/voc en drums.
De heren Gibbons en Hill hadden in tegenstelling tot drummer Beard ( what’s in a name) al na een ruime vakantie hun kenmerkende baard laten staan.

Ondanks een overweldigende kennismaking op de, toen op  grammofoonplaat maar ook bij het Duitse “Rockpalast” bleef het in ons land nog beperkt met plots uit het plafond aan touwtjes komende maraca’s ( sambaballen ) maar in de USA ging men al veel verder door het podium de vorm te geven van de staat Texas waarbij men bijvoorbeeld het gezelschap van Rattlesnakes en Bizons niet schuwde.

Aan het begin van de jaren 80 werd echter het geluid van ZZ Top flink “opgepoetst”, een flinke portie elektronica werd toegevoegd, de drums  kregen de zgn. machinale Monkeybeat van 120 beats per minuut en een serie goed verzonnen  “geile” videoclips met langbenige dames en verbouwde auto’s deden de rest.

Wie kent niet, het in 1983 uitgebrachte “Eliminator” met “Gimme All Your Lovin”, “Legs” en “Sharp Dressed Man” ?

Na deze hits deed ZZ Top natuurlijk pogingen om het succes vast te houden, wat met de CD “ Afterburner” uit 1985 nog een beetje lukte, daarna richtte de band zich toch meer naar haar oorspronkelijkheid met het in 2003 verschenen “Mescalero” dat alweer een beetje in de buurt kwam, maar met het deze week verschenen ”La Futura” laten de drie Texanen horen dat ze muzikaal weer zijn waar men meer dan 40 jaar geleden mee begon.

Met de bekende fraaie vervormde gitaarsolo’s en riffs, zo ook eigenlijk geldend voor de baspartijen, plus zoveel keer gedubbeld en voorzien van slaggitaarpartijen,  want hoezo trio, voorzien van die heerlijke lage gruizige zang en weer die lui timing van drummer Frank Beard, zorgt ervoor dat de door Rick Rubin geproduceerde CD “La Futura” weer helemaal klinkt zoals ZZ Top bedoeld is.

Rubin is o.a. producent van de successen van onder meer de laatste CD van Johnny Cash, maar ook van Red Hot Chili Peppers, Slayer en Adele.

Ook al krijg je het idee dat de meer dan 40 jaar oude ZZ Top zich met de titel van de nieuwe CD naar de toekomst richt, het tegendeel is waar; 10 songs ouderwets terug naar de helden van toen met hun Bluesrock waarvan ik die hele poppenkast nog steeds voor lief neem.

Bovendien leuke grap van de heren:

Tracks:
01. I Gotsta Get Paid (4:03)
02. Chartreuse (2:57)
03. Consumption (3:48)
04. Over You (4:30)
05. Heartache in Blue (4:09)
06. I Don’t Wanna Lose, Lose, You (4:21)
07. Flyin’ High (4:18)
08. It’s Too Easy Manana (4:48)
09. Big Shiny Nine (3:11)
10. Have a Little Mercy (3:19)


Ook op Blues Magazine ...