Recensie: Zillanova – The Fader (EP)

Zillanova – The Fader (EP)
Format: Vinyl 7 Inch Single / Label: Hope Street Recordings
Releasedatum: 24 februari 2017

Tekst: Peter Marinus

Soul muziek uit Australië kom je niet vaak tegen. Daarom is het des te leuker dat ik nu een prima soul release uit dat continent kan aandragen. Zillanova is het soul project van de uit Melbourne afkomstige Joshua Tavares. Tavares? Jawel, Tavares!!! Zijn ooms vormden eind jaren 70 de gelikte disco groep Tavares.
Nou niet gelijk allemaal wegrennen want met de disco van zijn ooms heeft Zillanova (gelukkig) niets te maken. Wel met lekkere deep soul met hier en daar een bluesy randje. Denk een beetje richting the Alabama Shakes of zelfs Donny Hathaway. Dan kom je aardig in de richting.

De drie nummers op deze EP werden opgenomen door producer Bob Knob en de begeleiding werd verzorgd door muzikanten uit bands als The Bombay Royale, The PutBacks en Quarter Street. Bekende bands in Australië, totaal onbekend in ons land.
The Fader opent de EP en is een lekker loom bluesy soul nummer met een heerlijk priemend gitaartje.  Joshua Tavares heeft een prima warme soul stem die inderdaad wat weg heeft van Donny Hathaway.
The Glasgow Coma Scale is een luchtig mellow groove nummer waarbij ik moest denken aan de one-hit wonders Charles & Eddie (wie kent ze nog?) maar dan met veel meer soul in de zang. Er zit ook een duidelijk gospel sfeertje aan dit nummer.
Het laatste nummer van de EP is ook tegelijkertijd het beste nummer. Let’s Break Up Again is een deep soul ballad waarin Joshua al zijn kommer en kwel van zich af zingt. Alle ingrediënten voor een goed soul nummer zijn hier aanwezig. Natuurlijk de heerlijk stem van Joshua, gospelachtige backing vocals en een begeleidingsband met dezelfde klasse als die op de Stax of Hi-releases.

Ik ben blij verrast met dit Australische soul talent en kan eigenlijk niet wachten tot er een compleet album van hem verschijnt.

Tracklist:
01. The Fader
02. The Glasgow Coma Scale
03.Let’s Break Up Again

Website: www.facebook.com/zillanovaofficial

 

14 juli 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe