Zed Mitchell – Wow
Format: CD – Digital / Label: Timezone Records
Releasedatum: 6 september 2018

Tekst: Peter Marinus

Je zou het niet verwachten maar ook bluesrockers kunnen zeer romantisch zijn! Onder dat harde rock pantser zit ook een hart, dat af en toe wild begint te pompen bij het vooruitzicht op een zeer romantische avond.
En ik heb daar de ideale soundtrack bij gevonden. Gevoelige, romantische muziek maar wel met een flink bluesy karakter. Die soundtrack wordt verzorgd door gitarist-zanger Zed Mitchell, die eigenlijk Zlatko Manojlovic heet en oorspronkelijk uit Belgrado, Joegoslavië, afkomstig is. Na een succesvolle muzikale periode in zijn thuisland waarin hij lid was van diverse bands in een stijl die daarbij uiteenliep van pop naar progrock naar metal, verkaste hij in 1984 naar Duitsland.
Hij bracht al flink wat soloalbums uit waarvan dit zijn zesde is. Een album waarop hij wordt bijgestaan door Sascha Kuhn (toetsen), Tador Manoljvic (bas), David Haynes (drums) en Bernard Kistemann (bas op twee nummers).
Zed brengt de blues op een heel gevoelige manier. Blues, die meestal voorzien is van een atmosferisch Mark Knopfler-achtige geluid terwijl er ook vaak invloeden uit zijn progrock en melodieuze rock periode boven komen drijven.

Dat is gelijk al te horen in Black Swan. Een ontspannen nummer waarin Zed’s gevoelig brandende gitaar duidelijk naar Mark Knopfler heeft geluisterd. Het hele nummer heeft trouwens veel van het werk van Knopfler. In de koortjes is de progrock invloed te horen. You Are Not Alone is nog zo’n gevoelige ballad waarin wederom het Knopfler geluid opduikt. Een zwevend nummer met een vrij krachtig refrein en Zed’s gevoelige brandende gitaarwerk. In de slowblues Now Is Our Time is de geest van Peter Green overduidelijk aanwezig in het fel priemende spel van Zed. Hij bewijst hier een beul van een gitarist te zijn in een nummer waarin ook flink wat “Still Got The Blues” elementen zitten. In Wonderland gaat Zed op de lichtfunky bluestoer. Een aanstekelijke rocker met “Money For Nothing”-achtig gitaarwerk.
Met een songtitel als Take It On The Chin verwacht je een vrij agressief nummer. Niets van dat alles want er volgt gewoon weer een atmosferisch mid-tempo nummer uit de Chris Rea hoek waarin weer wat progrock invloeden te bespeuren zijn. In de slowblues The Train Has Gone speelt Zed’s brandende gitaar de hoofdrol. Een slowblues waarin Peter Green, Mark Knopfler en B.B. King’s “The Thrill Is Gone” verenigd worden.
De ballad Living A Lie klinkt als een bluesy Mark Knopfler nummer met warm, gevoelig en bluesy gitaawerk. In Once wordt de gevoeligheid even overboord gezet om plaats te maken voor een redelijk rauwe funky bluesrocker met, weliswaar zachte,  gruizige gitaarriffs.
De titel verraadt het al. Home Is With You is een warme romantische bluessong waarin Zed intiem zijn gitaar bespeelt. Doe de open haard maar aan, ontkurk je beste wijn en zet de slaapkamerdeur alvast maar open…. Zed gooit er gewoon nog zo’n warme gevoelige bluesballad tegenaan met Listen To Your Heart met warm tintelend gitaarwerk.
Op het eind van het album gaat Zed even op de jazzy toer. Allereerst met Tomorrow met Wes Montgomery-achtig gitaarwerk en daarna in de afsluiter The Man In My Mind waarin Zed achteloos Kenny Burrell-achtige jazzlicks afwisselt met Mark Knopfler-achtig spel.
Zed Mitchell heeft een perfect album afgeleverd voor de intieme momenten. Muziek voor de momenten waar je met je geliefde in je armen voor de open haard ligt/zit met een goed glas wijn in de hand. After midnight blues?

Het werd, na beluistering van dit album, in elk geval een lange broeierige nacht waarin mijn geliefde op een geven moment verzuchtte “Wow”.


Tracklist:
01. Black Swan
02. You Are Not Alone
03. Now Is Our Time
04. Wonderland
05. Take It On The Chin
06. The Train Has Gone
07. Living A Lie
08. Once
09. Home Is With You
10. Listen To Your Heart
11. Tomorrow
12. The Man In My Mind

Website: Zed Mitchell

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by