Foto Recensie: Zac Harmon - Mississippi BarBQ

Zac Harmon – Mississippi BarBQ
Format: CD / Label: Catfood Records
Releasedatum: 19 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Als je als jongeling in de blues geïnteresseerd raakt is de kans groot dat je er totaal aan verslingerd raakt. Dat overkwam zanger-gitarist Zac Harmon uit Jackson, Mississippi. Op 16-jarige leeftijd maakte hij al deel uit van de band van Sam Myers om later ook nog in de bands van o.a. Dorothy Moore en Z.Z. Hill terecht te komen. Zac werd zelfs door Michael Jackson benaderd om “staff writer” te worden voor diens ATV Music en schreef ook nog eens nummers voor soulartiesten als The O’Jays, The Whispers en Karyn White. Een zeer veelzijdige artiest dus, die nu zijn zevende album heeft uitgebracht.
En het is niet verwonderlijk dat dat vol staat met soulvolle blues. Blues die geparkeerd mag worden in de afdeling Robert Cray/Joe Louis Walker.

Een goed voorbeeld is de openingstrack, Gypsy Road. Een nummer met een zeer aangename warme groove en bijtend gitaarwerk. So Cold trekt meer de soulkant op. Melodieus a la Al Green of Z.Z. Hill met wederom bijtend gitaarwerk en warme blazers.
Smoke And Mirrors heeft een zelfde drive als “Standing On Shakey Ground” en zou zomaar eens bij fans van Delbert McClinton aan kunnen slaan. Mississippi BarBQ klinkt heel ontspannen. Soulblues a la Bobby Bland’s “Members Only”. Dit nummer klinkt als een barbecue, waarbij de deelnemers al aan het uitbuiken zijn voordat er nog maar één hap gegeten is.
Daarna wordt de pittig stotende soulblues van Desperate Love ingezet met prima vlammend gitaarwerk. Het blijft swingen bij de pompende bluesshuffle Honey Pleez met een hoofdrol voor de rollende piano van Dan Ferguson.
Een funky clavinet opent Make A Dollar Out Of Fifteen Cents, een vet funkend nummer met flink wat invloeden uit Johnny “Guitar” Watson’s repertoire. Sunday Morning After Saturday Night is een loom schuifelende, ietwat jazzy, shuffle waarin het hard bijtende Albert Collins-achtige gitaarspel cenraal staat.
Na de luie funky soulblues van Lord Save Me From L.A. klinkt het lichtvoetige soulnummer Since You Been Gone mij toch iets te gepolijst. Een nummer dat meer thuishoort bij een “keurige” soulformatie als The Whispers, ondanks het prima krachtige bluesy gitaarwerk.
Zac’s versie vcan de Bob Dylan klassieker Knocking On Heaven’s Door klinkt bluesier dan het origineel maar is tegelijkertijd ook wel wat overbodig.

Dit zevende album van Zac Harmon staat vol met zeer aangename soulblues en is voor de liefhebbers van dat genre zeker aan te raden!

Zac Harmon Mississippi Bar B Q


Tracklist:
01. Gypsy Road
02. So Cold
03. Smoke And Mirrors
04. Mississippi BarBQ
05. Desperate Love
06. Honey Pleez
07. Make A Dollar Out Of Fifteen Cents
08. Sunday Morning After Saturday Night
09. Lord Save Me From L.A.
10. Since You Been Gone
11. Knocking On Heaven’s Door

Website: Zac Harmon


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.