WolveSpirit - Change The World (album cover)

WolveSpirit

Change The World

Datum release: 21 Januari 2022
Label: Spirit Stone / Cargo Records.

De behoefte aan grote veranderingen in de maatschappij klonk zelden heviger dan de afgelopen maanden. In plaats van krachten te bundelen staan mensen meer dan ooit lijnrecht tegenover elkaar en wordt er bovendien hard aan gewerkt om alles wat het leven zo de moeite waard maakt af te breken. Het voortbestaan van de aarde is in gevaar en de manier waarop wij met natuur en dieren omgaan roept eveneens grote vraagtekens op.

Bovenstaande is in het kort waar het op ‘Change The World’ allemaal om draait. Het nieuwe studio-album van WolveSpirit is onlangs uitgebracht met als doel om de wereld eens stevig wakker te schudden want: “When the world is ending Only rock can save it”.

Tekst: Jeroen Bakker

De Duitse hardrockers van WolveSpirit zijn al ruim tien jaar bezig om de elementen van de authentieke rock te reproduceren om daar vervolgens een geheel eigen draai aan te geven. Dat daarin ook ruimte is voor de blues- en in iets mindere mate de country-muziek, viel al terug te beluisteren in de voorgaande albums. Op het in 2018 verschenen ‘Fire And Ice’ werd zelfs uitgewaaierd naar space-rock en psychedelica-invloeden uit de jaren zeventig.

Ook op ‘Change The World’ wordt de luisteraar heen en weer geslingerd in een tijdmachine. Onder leiding van de Amerikaanse zangeres Debbie Craft die het merendeel van de teksten voor haar rekening heeft genomen, wordt vol gas afgetrapt met ‘Don’t You Know’, een stevig rockende track waarin de basis wordt gevormd door een heerlijke blueslick van gitarist Richy Wolfhart. Daarnaast is daar de hevig beukende ritmetandem van bas en drums en zijn er bovendien spectaculaire toetsenpartijen waar te nemen. De onvermijdelijke cliché’s mogen hier uiteraard niet ontbreken en daarom wordt er, zoals de titel nadrukkelijk doet vermoeden, in het bombastische ‘Hells Bells Are Ringing’ werkelijk alles uit de kast gehaald. De “heroes of life” moeten tenslotte de wereld redden. De eerder genoemde Wolfhart schudt moeiteloos diverse snelle, soepele en vooral groovende gitaarsolo’s uit zijn mouw maar blijft zich terdege bewust van zijn begeleidende rol. Sterk is zijn akoestische intro van ‘Thunder And Lightning’ een klassieke headbanger met een geweldig pakkend meezingrefrein en waanzinnige orgelgeluiden, die hij elektrisch versterkt mag uitspelen. Alsof de Power Rangers in een modern jasje zijn gestoken heeft WolveSpirit de krachten gebundeld en trekt Craft haar stembanden nog eens uit om als een stoere krijger de vijanden die de aarde bedreigen te elimineren.

Heel even wordt het tempo ietsje ingehouden met de bluesballad ‘I Belong To You’, wederom voorzien van een voortreffelijke gitaarsolo, en ‘Fallen’ waarbij opvalt dat het akoestische slide-werk sterke gelijkenissen vertoont met dat van Richie Sambora, de ex-gitarist van Bon Jovi, zoals die indertijd met zijn dubbelhalsgitaar excelleerde in ‘Wanted Dead Or Alive’. Met het vlotte ‘Strong In The Wind’ en het energieke ‘Time Is Running’ wordt vervolgens weer doorgepakt en kan geconcludeerd worden dat hier de kwaliteiten van de bandleden optimaal benut worden. Vooral de vocalen lijken beter te gedijen in het ruige werk. Eveneens vermeldenswaardig is de geweldige produktie die voornamelijk tot stand is gekomen in de Southern Ground Studio te Nashville, een stukje heilige grond waar ooit kerkdiensten werden gehouden maar waar bovendien diverse grote namen als John Fogerty, Eric Clapton, Megadeth, Allman Brothers, Foo Fighters en zelfs onze eigen Judy Blank inspiratie vonden bij het opnemen van nieuw materiaal. Niets lijkt aan het toeval te zijn overgelaten, de gedrevenheid en volledige overgave moeten er na tien jaar voor zorgen dat de band een gevestigde naam wordt in de stevige sector.

WolveSpirit is er in ieder geval wederom in geslaagd om de muziek uit de jaren zeventig naar het heden te trekken en het groots te laten klinken. Voor de liefhebbers van klassieke, authentieke hardrock is ‘Change The World’ een geweldige aanrader.

Line-up:
Debbie Craft – vocals
Richy Wolfhart – guitar
Oliver Wolfhart – piano
Marco Tullius – bass
Martin Monroe – drums

www.wolvespirit.de


Ook op Blues Magazine ...