willie-nelson-for-the-good-times-a-tribute-to-ray-price

Willie Nelson – For The Good Times – A Tribute To Ray Price
Format: CD / Label: Legacy Recordings

Releasedatum: 16 september 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

De Texaanse singer-songwriter Willie Nelson is ruim 83 jaar maar hij weet niet van ophouden. Hij treedt nog regelmatig op en maakt albums aan de lopende band. Begin dit jaar verscheen het album ‘Summertime’, waarop hij een ode brengt aan George & Ira Gershwin. En nu brengt hij een muzikale ode aan de Amerikaanse countryzanger Ray Price.

De Texaanse countryzanger Ray Price werd geboren op 12 januari 1926 en overleed op 16 december 2013. Price nam zijn eerste platen op in het begin van de jaren vijftig. In 1953 formeerde hij zijn band de Price Cherokee Cowboys, met o.a. bassist Willie Nelson, Johnny Paycheck en Roger Miller. Na optredens in het televisieprogramma ‘The Big D Jamboree’ tekende hij een platencontract bij Columbia Records. Price verhuisde naar Nashville Tennessee en scoorde in 1956 zijn eerste hit met Crazy Arms. In 1968 ging hij weer terug naar Texas. Hij bleef platen met traditionele countrymuziek maken maar vanaf de jaren 70 kreeg zijn muziek een meer gepolijst karakter. Zijn populariteit nam in de jaren 70 af. In 1980 kreeg hij weer succes met zijn album ‘San Antonio Rose’ waarop ook Willie Nelson meespeelde. Price tekende een platencontract bij Dimension en scoorde weer hits. In de tweede helft van de jaren 80 en in de jaren 90 trad hij regelmatig op in zijn eigen theater in Branson, Missouri. Ray Price werd in 1996 opgenomen in de Country Music Hall of Fame in Nashville en in 2001 in de Texas Country Music Hall of Fame. Price overleed op 16 december 2013 op 87 jarige leeftijd.

Op het in september jl. verschenen album ‘For The Good Times’ brengt Willie Nelson in twaalf songs een ode aan zijn vakbroeder Ray Price. Twaalf songs die allemaal door Ray Price op de plaat zijn gezet en waarvan de meeste ook door Nelson zelf al eens zijn opgenomen. De eerste twee songs Heartaches By The Number en I’Be There Iif You Ever Want Me) zijn lekkere uptempo nummers. Pure country met uitstekende begeleiding van het western swing ensemble The Time Jumpers, die in totaal op 6 nummers zijn te horen. Bob Wills’ Faded Love is een fraaie ballad met strijkers en pedal steel. De ballad It Always Will Be is een van de drie songs die door Willie Nelson zijn geschreven. City Lights, een nummer 1 hit van Price in 1958, is weer uptempo met The Time Jumpers. In de ballad Don’t You Ever Get Tired Of Hurting me, is een vleugje mondharmonica te horen. Dit nummer werd in 1980 ook al eens door Ray Price en Willie Nelson als duet gezongen. Hank Cochcran’s Make The World Go Away is een regelrechte tearjerker met een akoestisch gitaarintro, piano en een koortje. I’m Still Not Over You is orkestraal met een heel mooi strijkersintro. Willie Nelson’s door velen gecoverde Night Life is blues met een ingetogen saxsolo van Jim Horn. The Time Jumpers zijn goed op dreef in de honky tonker Crazy Arms en de blues keert weer terug in Invitation To The Blues van Roger Miller met de typische Nelson zang. Het album wordt plechtig afgesloten met het titelnummer For The Good Times, de prachtige ballad van Kris Kristofferson, door Price in 1970 opgenomen en waarvoor hij een Grammy Award kreeg.

Conclusie:
Met ‘For The Good Times’ brengt Willie Nelson een heel mooie ode aan Ray Price.

Tracks:
01. Heartaches By The Number
02. I’ll Be There (If You Ever Want Me)
03. Faded Love
04. It Always Will Be
05. City Lights
06. Don’t You Ever Get Tired Of Hurting Me
07. Make The World Go Away
08. I’m still Not Over You
09. Night Life
10. Crazy Arms
11. Invitation To The blues
12. For The Good Times

Line up:
Willie Nelson – lead vocals, acoustic guitar
Brad Albin – upright bass
Eddie Bayers en Billy Thomas – drums
James Button – oboe
Ellen Dockery, Lisa Silver, Kira Small, Jordan Lehning, Shane McConnell, Jon Mark Ivey, Bergen White – background vocals
Larry Franklin, Kenny Sears, Joe Spivey – fiddle
Paul Franklin – pedal steel guitar
Steve Gibson, Andy Reiss – electric guitar
Vince Gill – acoustic guitar, electric guitar, background vocals
Carl Gorodetzky – string arrangements
John Hobbs – piano
Jim Horn – flute, saxophone
Jack Jezzro en Larry Paxton – bass guitar
Charlie McCoy – vibraphone
The Nashville String Machine – strings
Mickey Raphael – harmonica
Jeff Taylor – accordion, piano
John Willis – acoustic guitar

Website: Willie Nelson


Ook op Blues Magazine ...