William Tyler – Goes West
Format: CD – LP – Digital / Label: Merge – Domino
Releasedatum: 25 januari 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

In de marges van de muziek ligt de ware schoonheid verborgen, zo blijkt bij dit album van deze Amerikaanse gitarist. Minder bekende artiesten werken niet met de druk van grote verwachtingen maar werken vanuit hun kracht, zonder al te veel ruis als imago of reclame.
William Tyler speelde in het verleden bij Lambchop, een band die staat om haar eigen unieke versie van country en pop. Werd hij in eerste instantie binnengehaald als orgelspeler, al snel switchte hij naar het instrument van zijn keuze; de gitaar. Hij verliet de band weer in 2014.

De tien instrumentale nummers als soundtrack van een nu nog ontbrekende film, altijd nog  te gebruiken voor een vervolg op ‘Paris Texas’. Diezelfde sfeer van verlatenheid, rusteloosheid en een vleugje hoop die Ry Cooder toen via zijn gitaar vertolkte komt op dit album terug. Een bescheiden minimalisme overvalt en vervoert de gelukkige luisteraar. Gitaar, bas, drums en toetsen verbeelden een woestijn waarin de zon permanent ondergaat. Dat moment aan het einde van de dag, vermoeid door alle gebeurtenissen maar met de belofte van een mooie avond in het vooruitzicht. Zelfs de afbeeldingen op de hoes voelen ook logisch bij deze muziek. Een eigen wereld die volledig gaat volgens haar eigen regels. Een logisch geheel waarin iedere keer nieuwe details opvallen.

De beknopte speeltijd van  een half uur maakt het verleidelijk om meteen weer overnieuw te beginnen. Ondanks dezelfde plaat weer voorbij komt vallen andere details op. Je zou het niet verwachten maar ook country kan werken als ambient. Even verrassend als mooi! Dit album belandt zeker in de nodige eindejaarlijstjes.


Tracklist:
01. Alpine Star
02. Fail Safe
03.Not In Our Stars
04.Call Me When I’m Breathing
05.Again
06.Eventual Surrender
07.Rebecca
08.Venus In Aquarius
09.Virginia Is For Loners
10.Man In A Hurry
11.Our Lady Of The Desert (features Bill Frisell)

Website: William Tyler


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.