William Fitzsimmons – In The Light: Mission Bell Alternate Versions
Format: CD – Digital / Label: Groenland
Releasedatum: 12 april 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Afgelopen jaar kwam William Fitzsimmons met het album ‘Mission Bell‘. De tweede versie. In eerste instantie  was hij dit gaan opnemen onder leiding van een producer, diezelfde man bleek een relatie te hebben met zijn vrouw. Een scheiding en weggegooid album verder was ‘Mission Bell’ het verslag van een periode vol verdriet en ellende.

Nu verschijnt er een EP met daarop alternatieve versies van dezelfde liedjes. In een krappe tweeëntwintig minuten graaft hij door dezelfde materie en gevoelens van 2018. De nieuwe eenvoud maakt het liefdesverdriet en pijn nog mooier.

De stem die haast van binnenuit de microfoon lijkt te komen is omhuld door een kale gitaar tegen een achtergrond van synthesizers. De Americana van het origineel is ingeruild voor jaren tachtig sferen zoals op ‘Flesh and Blood’ of ‘Avalon’ van Roxy Music.
Ook al zijn het andere vormen van dezelfde liedjes, het voelt volkomen anders. De lagen elektronische begeleiding als het decor waarop de zanger zich echt kwetsbaar kan tonen, op de vorige versies kon hij zich nog groot houden en doen alsof; iets dat nu niet meer lukt.  Nog meer dan op het echte album komen de emoties als pijn en verbittering naar voren. Hoelang ze ook samen waren, echt samen waren ze nooit is de tragische eind conclusie.

Eigenlijk is de korte duur van dit nieuw album veel te kort, een volledige andere versie van ‘Mission Bell’ zou een vijf sterren recensie hebben opgeleverd. Als luisteraar wil je negatieve schoonheid van deze liedcyclus ondergaan in de volledige breedte van het werk, de beknopte samenvatting is dan wel een teleurstelling.

Je gunt de man natuurlijk geen verdere ellende of toestanden. Maar wat een mooie muziek maakt hij vanuit deze vervelende gebeurtenissen.


Tracklist:
01. In the Light
02. Second Hand Smoke
03. Angela
04. 17+ Forever
05. Wait For Me
06. Never Really Mine

Website: William Fitzsimmons

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by