Wille & The Bandits - When The World Stood Still (album cover)

Wille & The Bandits
When The World Stood Still

Label: Fat Toad Records
Release: 28 januari 2022

Tekst; John Maes

Wille & The Bandits heeft rijke historie en behoorlijke reputatie opgebouwd in Groot-Brittannië en het vaste land van Europa. In Nederland te zien geweest op vele festivals en in muziekclubs. Zo ook nog in januari 2020 bij Heyhoef-Backstage waar voor het eerst als nieuwe viermans formatie een doorstart werd gemaakt met de bedoeling om een vervolg met vele shows te gaan maken. Echter het corona spook kwam om de hoek kijken en alle plannen van het nieuwe viertal, bestaande uit frontman Wille Edwards, bassist Harry Mackail, drummer Tom Gilkes en Matthew Gallagher op toetsen, vielen in duigen uiteen.

Bandleider Wille Edwards ging niet bij de pakken neer zitten en startte een crowdfunding om een nieuw studioalbum op te gaan nemen. Dat liep als een speer en binnen no-time was er door de fans voldoende geld ingezameld om een goede studio te gaan zoeken voor de opnames. De band kwam uit bij de prachtige locatie in hun regio van Cornwall bij de legendarische Sawmills Studio van engineer John Cornfield. Een studio aan de oevers van de Fowley rivier die enkel bereikbaar is bij vloed en zich in de nadagen van haar bestaan bevindt. Het kan zo maar zijn dat dit album het laatste product is wat uit deze iconische studio is voortgekomen.

Het is dan ook een album geworden wat vol zit aan inspiratie voortgeborduurd op de rijke geschiedenis van deze studio in de meest merkwaardige periode die we nu als gehele wereld mee maken. De album titel ‘When The World Stood Still’ omvat dan ook meteen de diepere lading die er aanwezig is. Het ademt kracht, energie, vertrouwen en hoop uit. Dat hoor je in alle songs terug. De omgeving en de omstandigheden hebben de bandleden tot hoge prestaties verleid en dit album is dan ook een groot meesterwerk geworden waar alles creatief en muzikaal aan klopt.

Een uitmuntende productie met een sound om je vingers bij af te likken. Ogen dicht en visualiseer je eigen droombeeld bij het beluisteren van de 12 songs op dit album. Je komt vanzelf in trance en waant je in de prachtige omgeving van de Fowley rivier, zo ongeveer het mooiste plekje op aarde terwijl de wereld notabene stil staat. Ik beluister de opnames voor een tweede keer voluit over de huiskamer installatie en bedenk me ‘Zou dit nu al het beste album van 2022 worden?’ Wat een belevenis waarin je totaal opgenomen wordt in de meeslepende muziek. Wille & The Bandits hebben vooral een reputatie opgebouwd als live-act, maar dit studio album kan toch gezien worden als het absolute hoogtepunt uit hun carrière tot nu toe.

Op de vorige vier studio albums is het vooral Wille met zijn elektrische lap steel die de toon zet. Hier is er meer variatie, eenheid en dosering terug te vinden. Veel meer een compleet verhaal van een band als geheel. Alle 12 nummers staan als een huis stevig in hun fundament. Een aantal rauwe rockers met diepe baslijnen waar leadzanger Wille Edwards zijn verhalen doorheen zingt. Vaak met subtiel orgel en keyboard spel op de achtergrond om je het juiste sfeer gevoel te bieden. Nummers die solide en rustig opgebouwd worden en waarin telkens op het juiste moment naar de climax wordt toegewerkt en Wille met zijn krachtige uithalen zich totaal overgeeft aan alle vuur en passie wat hij in zich heeft.

Dat de pandemie een grote invloed heeft gehad op het gehalte in de songs staat boven kijf. Alleen de titel al verwijst daar meer dan voldoende naar. Maar ook de klimaat verandering krijgt de nodige aandacht in de songs. In Will We Ever zingt Wille ‘I’m moving forward, no knowing what will become.We need answers, but I feel the damage has been done’ en in This Together ‘Our freedom is our own fate, unity, our only escape, set us free, let us be.’’. Het album sluit sfeervol en uitermate rustig af met akoestische gitaarspel, een fluweel zacht orgeltje op de achtergrond en met de zwoele stem van Wille Edwards in Solid Ground ‘I want my children walking on solid ground. I try to carbonate the truth, it will be our children’s blues.’ Het is dan nog wel net begin 2022, maar dit is toch wel de eerste aanbeveling die ik doe voor album van het jaar!

Wille Edwards – Lead vocals, electric and acoustic guitars, dobro, electric lap steel
Harry Mackaill – Backing vocals, bass guitar, synthesizer
Matthew Gallagher – Hammond organ, Fender Rhodes, piano, Mellotron, guitar, b. vocals
Tom Gilkes – Drums and percussion.

Recorded at Sawmilla Studio – Engineered and mixed by John Cornfield – Produced by Wille & The Bandits and John Cornfield – Matered by Lewis Hopkin at Star Delta Mastering – All songs by Edwards|Mackaill|Gallagher|Gilkes.

Tracks:
01. Caught in the Middle
02. I’m Alive
03. Without You
04. Good Stuff
05. In This Together
06. Will We Ever
07. When The World Stood Still
08. Move To Fast
09. Broken Words
10. Daylight
11. Refuge
12. Solid Ground


Ook op Blues Magazine ...