will-sophie

Will Sophie – Times at Woody’s

Elm Records 2013 – Eigen Beheer
Te bestellen bij: wolfmusicproductions (15 euro incl. verzendkosten)

Tekst: Jan Marius Franzen

De muzikale carrière van gitarist Will Sophie begint als hij 16 jaar is in de Southern rockgroep Mountbatten (met zanger Jan Scherpenzeel). In de jaren 80 richt hij Blues Power op met Alquin zanger Michel van Dijk. In de jaren 90 volgt Oberg met Ted Oberg (Livin’ Blues) en speelt hij in Blues Summit met Nico Christianse, John LaGrand en Thijs van Leer.
In de jaren 90 maakt hij deel uit van de groep: “A Girl Called Johnny” rond de Rotterdamse zangeres Fréderique Spigt. Ook op het prachtige album Cry For the Moon (1993) van deze groep laat Will fenomenaal gitaarspel horen. Na ruim 35 jaar jaar touren door binnen- en buitenland met diverse acts heeft hij besloten het podium te verlaten.

Nu hij in rustiger vaarwater terecht gekomen is heeft hij in zijn studio in Almere de CD Times at Woody’s met 11 zelfgeschreven nummers opgenomen, waarbij hij nagenoeg alle instrumenten zelf bespeelt met als gasten Bennie Veldman (bluesharp), Arthur Bont (drums), Tico Pierhagen (toetsen) en zoon Daniël Sophie (gitaar).

Zelf zegt hij erover: “Na 35 jaar in diverse live bands te hebben gespeeld vond ik dat het eens tijd werd mijn gitaarhelden te eren. Times at Woody’s is een album opgedragen aan mijn blueshelden. De werktitel was dan ook ‘101 guitars’. Dit sloeg niet op de hoeveelheid gitaren die zijn gebruikt voor de opnamen, maar op het groot aantal gitaristen, die mij hebben beïnvloed door de jaren heen. Dat zijn niet alleen de bluesjongens geweest en dat mede bepalend is geworden voor de gevarieerdheid die ik heb getracht te bereiken in de elf songs. ik noem het ‘Blues plus’ met een knipoog dus naar al die fantastische ‘guitarcats’ from all over the world”

Het is een intrigerende CD geworden met uiteraard fantastisch gitaarwerk van Will Sophie. Intrigerend in die zin dat je probeert erachter te komen om welke gitaarhelden het gaat en het verhaal dat de gitaar vertelt te begrijpen.

Het begint al meteen goed met Hail ToThe King. Hoor ik daar geen Southern Rock invloeden? Een ode aan Dicky Betts wellicht? Dan volgt Two Ways Blues met meeslepend gitaarwerk gevolgd door een van de hoogtepunten op de CD: The Hunter met een schitterende mix van gitaarstijlen en gaaf bluesharp spel. Alle nummers op deze CD zijn stuk voor stuk juweeltjes. Door zijn gevarieerdheid verveelt deze geheel instrumentale CD geen moment.
Na Six String On A Wing, The River en Mister T volgt het stevige 6th Street Shuffle met solide gitaarwerk van Will en erg mooi bluesharp werk van Bennie Veldman. Weer probeer ik te gissen naar de gitaarheld. Stevie Ray Vaughan misschien? Dan weer een ander hoogtepunt Letter From A Gipsy met weer uitmuntend gitaarwerk! Na The Lonely Grey met clean gitaarwerk à la Hank B. Marvin) volgt het jazzy The Traveler waarbij de perfecte timing opvalt.Het verhaal wordt afgesloten met het sfeervolle On The Road Forever met ook mooi orgelspel van Lewis Westwood (aka Will Sophie).

Kortom: een geweldig en zeer gevarieerd album waarbij je voelt dat elke noot gemeend is. En naarmate je deze CD meer draait, wordt die alleen maar beter. Een absolute must have voor de echte liefhebber van gitaarmuziek!

Win CD !

Degene die het juiste antwoord op de volgende vraag naar win@bluesmagazine.nl stuurt, dingt mee naar de gratis CD van Will Sophie:

“hoe heette de hit uit de jaren 90 van de Prodigal Sons waarop gitarist Will Sophie de gitaarsolo heeft ingespeeld?”

Inzendingen kunnen tot zaterdag 18 mei a.s. gemaild worden naar win@bluesmagazine.nl, onder vermelding van “CD Will Sophie”.

Tracks:
Hail To The King 1:46
Two Ways Blues 3:53
The Hunter 4:30
Six String On A Wing 4:14
The River 5:28
Mister T 3:46
6th Street Shuffle 3:13
Letter Fom A Gipsy 4:23
The Lonely Grey 5:05
The Traveller 3:46
On The Road Forever 3:25