Tekst: André Wittebroek

Release: 28-10-2022
Label: Ruf Records

De uit Chicago afkomstige Will Jacobs begon daar zijn muzikale loopbaan. Als jonge gitarist begeleidde hij veel oudere bluesmuzikanten in de clubs en daarna begon hij zijn eerst eigen band Dirty Deal. In 2009 namen ze deel aan de Memphis International Blues Showcase. Hij studeerde muziek aan het gerenommeerde Berkeley College Of Music. Als songwriter en sessiemuzikant werd hij veelgevraagd en toerde ook met Zydeco-artiest C.J. Chenier. In 2016 vertok hij naar Berlijn om in Europa voet aan de grond te krijgen en dat lukte door veel toeren tot in Armenië! In Duitsland ontmoette hij Tomas Ruf en ging mee met de bekende Bluescaravan. Ze besloten een album te maken en het resultaat ligt voor me: Goldfish Blues.

Het album zit in een mooie klaphoes en bestaat uit tien zelf geschreven nummers. Het is in een week tijd opgenomen in de Big D Studio in Berlijn en gemixt door Stefano Ronchi. Will Jacob’s muziekstijl bestaat uit een heerlijke groovy, ritmische mix van funk, soul, blues en rock. De teksten gaan over liefde, woede, geld, geluk en naïviteit; de dagelijkse dingen.

Het album opent met het swingende funky Come Back To Me, de gitaarriffs zijn helder en hij beschikt over een mooie zachte aangename stem, die precies hetzelfde klinkt als de stem van Alan Mirikitani van de Buddaheads. ( Als men die kent weet men dat het een fijne stem is.) Mooie puntige solo in het middenstuk en koorzang op het eind. Lekker begin. Katie’s Blues is een groovy swingende jazzblues. Diepe Hammond klank op de achtergrond met groovy ritmesectie en helder gitaarspel. In Johnny Guitar Style is de titelsong Goldfish Blues , de gitaarriffs zijn helder en hij beschikt over een mooie zachte aangename stem, . Stilzitten gaat niet! Verder gaat het groovy en funky met, de titel zegt het al, Grooving With You. Fijne pompende bas en strakke drums, beetje Princestijl in de ritmes en koortjes en de gitaarsolo met wah-wah pedaal. De ballade I wish heeft een jazzy, soultouch. Schitterend emotioneel gezongen met passende gitaarsolo. Chicago shuffle komt aan bod in Dirty Dog, het pianootje, de refreinzang, ritme en gitaar; het past hier allemaal. Uptempo gaat het verder met One Day At A Time, fijne ritmes, lopende bas en strakke drums. Funky Woman is funky en dat geeft de titel perfect aan, een heerlijke funkblues. Ritmisch en jazzy is You do You, met een zeer groovy rustig middenstuk, waarna de gitaar komt. De CD sluit af met Don’t Burn Down That Bridge met puntig gitaarspel in Albert King stijl, een mooie blues met prachtige solo en een plotseling eind.

Conclusie:
Een heerlijk soulful bluesalbum waarin de grooves en ritmes de boventoon voeren en met prima zang.

Will Jacobs - One Day At A Time (LIVE)

 
Line-up:
Will Jacobs: guitar,vocals
Stef Rosen: guitar
Brian Sauls: drums
Matthias Falkenau: organ
Thomas”Tomek” Germann: bass

Tracks:
01: Come Back To Me
02: Katie’s Blues
03: Goldfish Blues 04: Grooving With You
05: I Wish
06: Dirty Dog
07: One Day At A Time
08: Funky Woman
09: You Do You
10: Don’t Burn Down That Bridge

Links:
www.willjacobsband.com
www.rufrecords.de


Ook op Blues Magazine ...