Will Courtney – Crazy Love
Format: CD – Digital / Label: Super Secret Records
Releasedatum: 21 september 2018

Tekst: Peter Marinus

Probeer je het volgende eens voor te stellen: de band Crazy Horse met Nils Lofgren als zanger. Voor wie niet bekend is met de band Crazy Horse…deze band is een tijd lang (en soms nog steeds) de begeleidingsband van Neil Young geweest en bracht zelf ook een aantal albums uit. Hun geluid werd gekenmerkt door een robuust rockende mix van country en rock met stevig gitaarwerk. En vanaf het eerste nummer van dit derde album van Will Courtney uit Austin is het al duidelijk dat de muzikale wind ook uit die hoek gaat komen. Rauw en ongepolijst.
Will heeft ook nog een tweetal albums opgenomen met de band Brothers And Sisters en is daarnaast ook nog actief met het verzamelen van foto’s uit de tijd van het Wilde Westen en het maken van documentaires als “Gunslingers” voor Discovery Chanel.

Zoals vermeld start zijn album met het flink door Crazy Horse geïnspireerde Too High Now. Een fel rockende mix van country en rock met huilend en brandend gitaarwerk. Will’s begeleidingsband heet ook niet voor niets The Wild Bunch en bestaat uit Daniel Wilcox (gitaar), Mike Molnar (gitaar), David Morgan (bas) en Travis Garaffa (drums).
Loaded klinkt iets minder rauw en heeft een meer psychedelisch geluid, dat meer richting het geluid van bands als Grin (Nils Lofgren) en Big Star gaat. De zang van Will heeft zowiso wat van die van Nils Lofgren.
De Neil Young & Crazy Horse sound is weer terug in Crazy Love, een nummer, dat bij vlagen aan “Come On Baby Let’s Go Downtown” van Neil Young’s ‘Tonight’s The Night’ album doet denken. Dus een stuwend, fel deinend Americana nummer. Look At All The Things is een nummer, dat geschreven is door Danny Whitten, de te vroeg overleden gitarist van Crazy Horse. Het nummer is afkomstig van de eerste Crazy Horse LP uit 1971. Een hemels mooi zwevend nummer waarin stevig pompende riffs een huilende gitaar ondersteunen.
Drunk On Your Songs Again is een ingetogen, breekbare countryrock ballad met heerlijk glijdend gitaarwerk. Het Grin geluid is volop aanwezig in het midtempo Take You Away. Dat geldt ook voor de ballad When Will I Find My Love.
Coming On Strong is het enige nummer op dit album waarin het 70’s geluid ontbreekt. In dit verzorgde popnummer zit een geluid dat meer bij een 80’s band als Sniff ‘n’ The Tears past. Finally is dan weer een robuust rockend midtempo nummer waarin het gitaargeluid van Crazy Horse weer volop is teruggekeerd.
Will eindigt het album met het vrij luchtig swingende Partner In Time, met een vrij hoog Nils Lofgren gehalte.

Heerlijk om weer eens een album te horen waarin robuuste rock hand in hand gaat met ouderwetse countryrock. Wat mij betreft een schot in de roos, dit album!


Tracklist:
01. Too High Now
02. Loaded
03. Crazy Love
04. Look At All The Things
05. Drunk On Your Songs Again
06. Take You Away
07. When Will I Find My Love
08. Coming On Strong
09. Finally
10. Partner In Time

Website: Will Courtney