Wild Adriatic

Wild Adriatic – Big Suspicious

Format: CD
Label:  Self-released
Release: 21 Januari 2014

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

Het eerste nummer “Can’t Be Your Man” op de CD “Big Suspicious” van de Amerikaanse groep Wild Adriatic doet mij meteen denken aan “Grand Southern Electric” van DeWolff. Een plaat die ik enige weken geleden recenseerde en waar ik behoorlijk lyrisch over ben. Wild Adriatic  bestaat ook uit drie zeer getalenteerde musici. Alleen hier geen organist maar een bassist (Rich Derbyshire).
Een prima ritmesectie met mooi drumwerk van Mateo Vosganian dat goed aansluit bij de zanglijnen. Travis Gray is een begaafde gitarist en vooral een heel goede zanger, die veel met zijn stem kan doen. De teksten zijn prima en goed verstaanbaar.

De groep is net zoals DeWolff duidelijk geïnspireerd door muziek uit de jaren zestig en zeventig en klinkt ook zeer eigentijds, mede door de prima productie. De nummers zijn erg toegankelijk en gebaseerd op vette riffs. Na het openingsnummer “Can’t Be Your Man” dat echt wel hitpotentie heeft, om maar eens een term uit de zestiger jaren te gebruiken, volgt “Mess Around” met gaaf drumwerk en fantastisch gitaarwerk. Wat heerlijke groove! ‘A Rock ‘n’ Soul Stomper’ volgens USA Today en daar sluit ik mij volledig bij aan.
Op enkele nummers zijn ook blazers te horen wat deze CD ook erg ‘soulful’ maakt. Verder is er ook nog te genieten van pianospel en fijne achtergrondzang.

“Tight Grip” doet aan de Free denken qua zang en gitaarspel. Het is duidelijk dat Wild Adriatic goed naar de ‘klassieke’ (blues)rockmuzikanten heeft geluisterd. Het knappe is dat de band een zeer herkenbare eigen stijl heeft gecreëerd. “Holding You” bijvoorbeeld klinkt zeer eigentijds (en ingetogen) en zal zeker jongeren aanspreken.

Alles nummers op “Big Suspicious” zijn erg goed en ‘catchy’. Een band die het erg goed zal doen in zalen en op festivals. We gaan het zien want Wild Adriatic is van plan om later dit jaar naar Europa te komen.

Kortom: Waanzinnig goede CD!

Tracklist

1. Can’t Be Your Man
2. Mess Around
3. The Fool
4. 40 Days 40 Night (Hard Times)
5. Tight Grip
6. Holding You
7. Cooperstown
8. Lose My Mind
9. Walk For Miles
10. Lonely
11. Heavy Soul
12. Woe

Het nummer “Woe” is te downloaden op http://www.rollingstone.com/music/news/woe-by-wild-adriatic-free-mp3-20131218

Website: http://www.wildadriatic.com