Foto Recensie: Wentus Blues Band with Duke Robillard - Too Much Mustard!

Wentus Blues Band with Duke Robillard – Too Much Mustard!
Format: CD – Vinyl  – Digital/ Label: Ramasound Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Martin van der Velde

Deze Finse band heeft al met heel wat bluescoryfeeën het podium mogen delen. Carey Bell, Eddie Kirkland, Eric Bibb, Gary Primitch, Kim Wilson, Louisiana Red, Mick Taylor, Phil Guy en Swen Zetterberg is maar een kleine greep uit een lange lijst namen waarmee de band heeft gewerkt.
Een aantal samenwerkingsverbanden leidden zelfs tot cd opnames. Met Phil Guy en Dick Heckstall Smith werden twee zeer genietbare cd’s opgenomen. Maar ook zonder al die speciale gasten maakt deze band uitstekende albums.
Het ontstaan van de Wentus Blues Band voert terug naar 1986 en met heden ten dage zo’n honderdvijftig optredens per jaar op de agenda mag deze band wel gezien worden als één van Scandinavië hardst werkende blues bands. Ze hebben door zeventien landen getourd en vele tv shows afgewerkt.

U begrijpt een brok aan ervaring herbergen de mannen van de Wentus Blues Band. Ervaring die ze nu hebben gebundeld met Duke Robillard voor de opnames van ‘Too Much Mustard!’ in de Lakewest Recording studio in West Greenwich, Rhode Island.
Bassist Robban Hagnäs, gitarist Niko Riippa, toetsenist Pekka Gröhn, drummer Daniel Hjerppe en zanger percusionist Juho Kinaret hebben Duke Robillard zowel als gitarist als producer voor dit album weten te strikken. Zelfs het schilderij dat de cover siert is van Robillards hand.
De heren kennen elkaar al sinds 1987, toen de band als openingsact voor de Duke Robillard Band in Finland fungeerde. Duke speelde ook mee tijdens het feestje naar aanleiding van dertig jarig bestaan van de band en tourde daarnaast uitgebreid met de Wentus Blues Band door Zweden.
Nu hebben ze de handen ineengeslagen voor het album ‘Too Much Mustard!’, die van start gaat met Wendell Holmes Stayed At The Party, dat opgebouwd is rond een vlotte gospel groove. Voor het Zuid-Amerikaans getinte 2.19, origineel van Tom Waits heeft de band genoeg aan het basis akkoord, waarop voldoende wordt gevarieerd.
En nog een cover, Judgement Day van Robert Johnson, waarmee Wentus Blues Band op een iets authentieker spoor zit, mede door het akoestisch harpspel, waarvan het mij niet duidelijk is wie het instrumentje bespeelt. Het daarop volgend First We Take Manhattan van Leonard Cohen staat qua akkoordenschema verder af van de blues en levert zo een poppy track op.
Tijd voor het eerste eigenwerk Robert Hagnäs She’s a Killer Hot Blonde, een vlotte rocker waarin ik vermoed dat Duke Robillard voor het eerst gitaristisch van zich laat horen met fijne riffs en solo spel.
Met de slow blues Right In Your Arms neemt de band even iets tempo terug om vervolgens een vlotte swingende shuffle in te zetten, de titelsong Too Much Mustard!, dat als ware een instrumentaal stuk is en op mooi gitaarwerk drijft. Met She Made My Mind grijpt de band terug naar het vroege werk van Duke Robillard, die dit nummer immers al in 1988 had opgenomen voor zijn album ‘Rockin’ Blues’ waarop hij nog door zijn Pleasure Kings wordt begeleid.
Na de shuffle I Hear You Knocking, met toetsenist Pekka Gröhn in een hoofdrol volgt de rhythm and blues ballad Miranda, die voorzien is van zoetgevooisde backingvocals. You Got My Love swingt er weer vlotjes op los. Niko Riippa kiest in de ballad Selma voor een gitaarsound dat aan good old Earl Hooker doet denken. Chuck Willes signature song Feel So Bad is en blijft een ijzersterke track, zeker in de uitvoering van Wentus Blues Band met Duke Robillard op gitaar. Met Were Have All The Songbirds Gone gaat de band richting soul.
Het afsluitend Passionate Kiss leunt daarentegen dan weer meer tegen pop muziek aan.

Genoeg variatie te beleven dus op ‘Too Much Mustard!’ een prima samenwerking tussen de Finnen en Duke Robillard. Wanneer deze man voor het productiewerk tekent en vervolgens ook nog eens zijn gitaar zijn werk laat doen weet je dat er een prima uitgave aan zit te komen, daar staat deze man garant voor. Uiteraard verbindt hij zijn naam niet zomaar aan iedere band.


Tracks:
01. Stayed At The Party
02. 2:19
03. Judgement Day
04. First We Take Manhattan
05. She’s A Killer Hot Blonde
06. Right In Your Arms
07. Too Much Mustard!
08. She Made My Mind
09. I Hear You Knockin’
10. Miranda
11. You Got My Love
12. Selma
13. Feels So Bad
14. Where Have All The Songbirds Gone
15. Passionate Kiss

Website: Wentus Blues Band


Ook op Blues Magazine ...