Watermelon-Slim_Bull-Goose-Rooster

Watermelon Slim & The Workers
Bull Goose Rooster

Format: CD
Label: Nothern Blues / Bertus
Release: 24 juni 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

door John Maes

Daar waar Seasick Steve nog maar een paar jaar over de hele wereld aan het toeren is en inmiddels een geweldige populaire status in sneltreinvaart heeft opgebouwd is zijn gelijksoortige evenbeeld Watermelon Slim al jaren aan de weg aan het timmeren maar heeft slechts een middelmatig imago t.o.v. Steve.

De 64 jarige tandeloze Watermelon Slim (Bill Homans) brengt met Bull Goose Rooster zijn elfde studio album uit en is al vanaf 1973 op de vooral Amerikaanse podia te zien. Zijn elf albums heeft hij echter pas vanaf 2003 op de markt gebracht en geproduceerd. Een lange periode in Vietnam heeft er voor gezorgd dat zijn creatieve bloei pas laat op gang kwam. In de ziekenhuistenten (Mash…?) daar heeft hij wel het gitaarspel geleerd (linkshandig slidegitaar). In 1973 brengt Bill het album Marry Airbrakes uit wat vol staat met Vietnam protestsongs, waar Country Joe McDonald zijn inspiratie uit putte destijds.

Heel lang is Bill aan het ‘farmen’ geweest met, hoe verassend, watermeloenen. In Oklahoma had hij een grote farm met 52 hectare te bewerken grond. Werken op het land, de delta, vrachtwagens en het harde leven vormen nog steeds de grote inspiratiebronnen van Bill ook voor dit nieuwe album. Bill heeft vele bluesawards op zijn naam staan en staat in het circuit bekend als ‘the presenting working man blues with both hands on the wheel of life, a bottle of hooch in his pocket and his Bible on the passenger seat’.

Watermelon wordt weer stevig en strak ondersteund door zijn ‘Workers’ en bespeelt zelf de slidegitaar, zang, dobro, mondharp en steigerpijpen als percussie instrument. We kunnen spreken van een lange zomer-country-blues Cd met 16 gevarieerde nummers die continue blijft boeien. Watermelon zingt zonder zijn gebit in (als hij al überhaupt een gebit heeft…)en dat is goed te horen aan zijn geslis, maar hinderlijk is dat geenszins af en toe vermakelijk, maar noot vervelend. Het heeft wel iets en past goed bij de sfeer van zijn nummers, die vaak in verhalende vorm vertolkt worden. Watermelon wagt zich zelfs vaak aan acapella zang en daarmee weet hij een intrigerende sfeer neer te zetten en luister je geboeid naar zijn verhaal. Watermelon is een zeer veelzijdig muzikant en vergis je niet de man spreekt vier talen vloeiend en heeft ook nog ‘ns een mastertitel op zak. Met de 16 nummers op dit album heeft hij een meesterlijke productie gemaakt waarbij traditionals, gospelsongs, vrachtwagenliedjes afgewisseld worden met platte blues songs. Bijzondere vermelding verdient de bijdrage van zangeres Danielle Schnebelen die een mooi duet aangaat met Watermelon in de ballad ‘Over The Horizon’. Het album eindigt op toepasselijke wijze met het lieflijk gezongen nummer ‘Words Are Comming To An End’.

Watermelon Slim & The Workers – Bull Goose Rooster

Watermelon Slim – Vocals, Harp, dobro slide guitar, percussion, co-producer.
Michael Newberry- Drums, percussion, song arrangements.
Cliff Belcher- Electric Bass
Ronnie “Mack” McMullen – Electric guitar.
Ike Lamb- Electric guitars on ” Trucking Class”

Special Guests:
Daniel Schnebelen – Vocal duet on “Over The Horizon”
Dennis Borycki – acoustic piano on “Over The Horizon”
Fred Litwin – hand claps
Gary Nicholson – acoustic guitar on “Words Are Coming To An End”

Tracks
01 – Tomorrow Night
02 – Bull Goose Rooster
03 – over The Horizon
04 – Vigilante Man
05 – A Wrench in the Machine
06 – I’m A Kinng Bee
07 – Prison Walls
08 – Blue Freightliner
09 – Scratch My Back
10 – I Ain’t Whistling Dixie
11 – Take My Mother Home
12 – The Wobble
13 – Trucking Class
14 – Norhtwest Passage
15 – Foreign Policy Blues
16 – Words Are Coming To An End

Watermelon Slim and the Workers Bull Goose Rooster 2013


Ook op Blues Magazine ...