Walter Trout – Rescued From Reality
Auteur: Henry Yates. Format: Boek – Label / Uitgeverij : Mascot Label Group
Datum van uitgave: 10 Juni 2014
Tekst: Nineke Loedeman
‘The life and times of Walter Trout’
Walter Trout….iedere bluesrock liefhebber kent zijn naam. “Speelde hij niet in Canned Heat en met John Mayall’s Bluesbreakers?” Dat is zeker waar, maar daarbij is hij sinds 1989 naamgever van zijn eigen band en heeft hij al meer dan twintig albums uitgebracht. Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum is er nu deze biografie Rescued From Reality verschenen, waarin hij openhartig zijn levensverhaal vertelt. In Juni 2014 is praktisch gelijktijdig zijn album The Blues Came Callin’ uitgekomen.
Op indringende wijze is Walter’s bewogen levensverhaal opgetekend, beginnend met zijn idyllische jeugd in Ocean City, New Jersey waar hij, geboren in 1951, opgroeide samen met zijn broer Edward Jr. In die tijd maakte hij kennis met de muziek van o.a. James Brown en Duke Ellington, wat de basis legde voor zijn verdere stappen in de muziek. Na de bittere echtscheiding van zijn ouders, gevolgd door de vreselijke ervaringen met zijn stiefvader, begon Trout te drinken en drugs te gebruiken. Het was rond dezelfde tijd dat hij rock en roll ontdekte in de muziek van Paul Butterfield en Bob Dylan.
We lezen over zijn opkomst als muzikant en als eerste blanke bandlid in de Coast To Coast Bluesband eind jaren 70, en over zijn eeuwige strijd tegen de bluespuristen. De verhalen over zijn turbulente jaren binnen Canned Heat liegen er ook niet om.
Het boek staat vol heerlijke, smeuïge verhalen over zijn samenwerkingen met o.a. John Lee Hooker, Big Mama Thornton en natuurlijk John Mayall. Uitgebreid lezen we over de periode die volgde nadat John hem in 1985 belde met een aanbod dat Walter niet kon afslaan en waardoor hij successen vierde als lid van John Mayall’s Bluesbreakers. Hilarisch is de aanvaring met Albert King over een toiletbezoek. Op genoeglijke wijze vertelt Walter dat zijn wraak na acht jaren bijzonder zoet was. Indrukwekkend is het relaas hoe de drugs steeds meer overhand in zijn leven krijgen, evenals het moment van ommekeer.
We lezen over zijn ontmoeting met de Deense blonde schone Marie, die de liefde van zijn leven blijkt te zijn. De manier waarop hij haar voor zich weet te winnen en van zijn liefde voor haar weet te overtuigen klinkt niet altijd even fijngevoelig, maar het komt wel oprecht over.
De tegenstelling tussen het succes in Europa en het gebrek hieraan in zijn vaderland, blijkt iets te zijn wat Walter behoorlijk heeft opgebroken. Ook wordt ingegaan op de moeizame jaren die volgden na het starten in 1989 van een eigen succesvolle band, met oplichting door managers en platenmaatschappijen in de eerste jaren van zijn carrière. Walter is niet de eerste en zal niet de laatste muzikant zijn die bedrogen is door platenmaatschappijen of dubieuze tourmanagers, maar dit blijft een uitermate wrange materie.
Daarentegen is het hartverwarmend om te lezen hoe Walter een hele generatie van jonge bluesgitaristen op weg helpt, waaronder de Britse Danny Bryant, die jaren later een zeer belangrijke rol zal gaan spelen in Walters leven.
Deze bijna 130 pagina’s tellende uitgave is een goed en duidelijk te lezen boek geworden, in een hele prettige schrijfstijl. Ieder verhaal wordt prachtig ondersteund met de zeer vele zeldzame foto’s, zowel uit Walter’s privé archief alsook van fans van over de hele wereld. Het is een must have voor niet alleen Walter Trout fans, maar voor de muziekliefhebber in het algemeen. Het geeft op indrukwekkende wijze het tijdsbeeld weer van onder andere de roerige muziekscene gedurende de jaren 70 en 80.
Al voor de uitgave van het album Luther’s Blues in 2013, een eerbetoon aan vriend en Chicago bluesman Luther Allison, was Walter begonnen met het organiseren van de festiviteiten rond zijn jubileum: de uitgave van tien van zijn albums als vinylcollectie, een nieuw album, een documentaire en een biografie staan dan al in de planning. Niemand kon op dat moment vermoeden dat later dat jaar het noodlot in alle hevigheid zou toeslaan: Walter werd getroffen door een dodelijke leverziekte. Zoals Walter het zelf verwoordde: zijn drugs- en drankverleden heeft hem ingehaald. Toch kijkt hij niet achterom, maar toont juist vechtlust!
Hij verblijdt Nederland eind 2013 nog met enkele optredens. De bezorgde reacties over zijn zieke en sterk vermagerde uiterlijk kan eenieder zich vast nog wel herinneren. En hoewel hij strijdlustig op het podium stond, hield menigeen het met moeite droog, en verlieten vele fans aangeslagen de zaal na afloop.
Uiteindelijk loopt Walters vertrouwen in zichzelf en zijn liefde voor muziek als een rode draad door dit boek. Zijn vechtlust is telkens weer zijn redding. Ik heb dit boek gelezen met een lach en een traan, en heb een bevlogen man leren kennen die zijn 25-jarig jubileum op uitbundige wijze met zijn fans had willen vieren, in plaats vanuit een ziekenhuisbed.
In Februari 2014 wordt Walter opgenomen in een ziekenhuis. Met behulp van zijn grote schare fans wordt het benodigde geldbedrag bijeen gebracht om hem een nieuwe lever te bezorgen en uiteindelijk ondergaat Walter in Mei dan eindelijk de langverwachte levertransplantatie. Volgens recente berichten is die operatie succesvol verlopen, en vervolgt Walter optimistisch en met nimmer aflatende vechtlust zijn zeer lange ‘Road To Recovery’…
Walter Trout: “Music was and always will be my refuge. My release. My rescue from reality!”
We horen graag je mening! Voeg reactie toe