walter-trout-a-tribute-to-luther-allison

Walter Trout – Luther’s Blues

Format: CD/Digital Download/Double Vinyl
Label: Provogue Records
Releasedatum: 10 Juni 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Door Bert Lek

Voor zijn nieuwe cd heeft Walter Trout tien nummers gekozen van de laatste drie cd’s van Luther Allison. Bad Love (1994) in Europa is deze cd uitgebracht op Ruf en in Amerika op Alligator als Soul Fixin’ Man en de albums Blue Streak (1995) en Reckless (1997). In 1997 vlak na het uitkomen van Reckless overleed Luther op 12 augustus op 59 jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Walter (62) heeft in zijn 25 jarige carrière nog nooit een cover album opgenomen. Hij vindt het tijd dat het eens moet gebeuren. Waarom Luther? Zij, die hem ooit hebben zien optreden, zullen het met Walter eens zijn. De passie, enthousiasme, die Luther vastlegde in zijn lange concerten, maakte Luther uniek. Bovendien was het een zeer aimabel, toegankelijk mens voor zijn talrijke fans.

In 1986 ontmoette Walter Luther bij Montreux Jazz festival. Dat gebeurde tijdens een lunch met o.a. John Mayall, Buddy Guy & Junior Wells, Robert Cray en Otis Rush. (Een prachtige dvd van dat festival is uitgebracht op dvd Otis Rush & Friends, met Eric Clapton en Luther Allison)
Later nodigt Luther Walter uit bij zijn optreden en terwijl zij de bühne aflopen maakt iemand een snapshot van beide mannen. Die foto siert de hoes.

Voor Walter is het nummer Cherry Red Wine een van de mooiste blues songs. Dus die ook op deze cd terug te vinden. Naast de tien nummers van Luther heeft Walter twee eigen nummers geschreven. Chicago heeft een lekkere snelle shuffle en hier steekt Walter een loftrompet uit over de windy city. In de slow blues van When Luther Played The Blues wordt prachtig weergeven wat o.a. Luther te weeg bracht tijdens een concert!

Leg je de nummers van Walter naast die van Luther, dan gaat mijn voorkeur voor de snelle nummers uit naar de originele versies. Vanwege het simpele feit, dat Walter met zijn gitaarspel net een stapje verder gaat en dan bijna over de top zit. Bovendien haalt een blanke stem het niet bij die van een zwarte muzikant.

Het sterkste zijn de rustige nummers. Hier legt Walter net zo zijn ziel en zaligheid in als Luther. Puik gedaan van Walter. Deze cd is een mooi gebaar van Walter om ruim vijftien jaar na de dood van Luther, eer te bewijzen aan een man, die daar jaren te vergeefs op wachtte in zijn geboorteland en pas twee jaar voor zijn dood de erkenning kreeg, die hij meer dan verdiende.

Track list.
1. I’m Back *
2. Cherry Red Wine +
3. Move From The Hood +
4. Bad Love –
5. Big City +
6. Chicago =
7. Just As I Am *
8. Low Down An Dirty *
9. Pain In The Streets *
10. All The King Horses +
11. Freedom –
12. Luther Speaks (0.24 minuut interview met Luther)
13. When Luther Played The Blues =

Cd’s van Luther Allison.
* Reckless
+ Blue Streak
– Bad Love/ Soul Fixin’ Man

Binnenkort volgt op BluesMagazine een interview met Walter, waarin hij over dit album praat.

http://www.waltertrout.com/


Ook op Blues Magazine ...