The Blues Came Callin'

WALTER TROUT – THE BLUES CAME CALLIN’

Format: CD / CD+DVD / Digital Download/Vinyl
Label: Provogue Records
Releasedatum: 2 Juni 2014

Tekst: Jeroen Bakker

Nog nooit zal er naar de release van een album met zoveel gemengde gevoelens zijn uitgekeken als in het geval van ‘The Blues Came Callin’, de nieuwe van Walter Trout.

Waar al jarenlang is uitgekeken en toegewerkt naar het 25-jarige jubileum van Trout als solo-artiest in 2014, worden er momenteel benefietoptredens gegeven door muziekvrienden uit de hele wereld. Het doel is om zo snel en zo veel mogelijk geld binnen te halen voor de behandeling van de sympathieke blues-artiest die in afwachting is van een levertransplantatie.

Hoewel hij al diverse malen op een flinterdun levenslijntje heeft gebalanceerd wil de 63-jarige Amerikaan ook nu niet van opgeven weten. Niet eerder was het belang om er te zijn voor zijn fans zo groot…

De wetenschap dat zijn gezondheid snel achteruit kon gaan deed hem besluiten om nog eens al zijn krachten te bundelen. Gesteund door zijn familie en een stel fantastische muzikanten om zich heen lukte het hem om in rap tempo genoeg materiaal te schrijven voor ‘The Blues Came Callin’. De dubbele lading is in vrijwel ieder track en in iedere noot voelbaar.

Zo is er ‘The Bottom Of The River’, een metafoor voor wat hij de laatste tijd heeft moeten doorstaan. Zoals hij het zelf omschrijft: “Wanneer de bodem is bereikt sta je voor de ultieme beslissing of je definitief de handoek in de ring gooit of opkrabbelt en doorgaat”.

Waar Trout aan gewicht en daarmee ook vocale kracht duidelijk heeft moeten inboeten lijkt zijn optimisme alles te overwinnen. Het resultaat is een bijna episch bluesnummer waarin akoestische dobro en zwaar versterkt gitaarwerk prachtig worden aangevuld door lyrische harmonicaklanken. Op ‘Born In The City’ is eveneens een nadrukkelijke rol voor de gitaarsolo’s weggelegd en klinken de vocalen, alsof er niets aan de hand is, opvallend krachtig. Ook in ‘Take A Little Time’ spat de levenslust er van af in een zwaar door Chuck Berry beïnvloedde knaller die, geheel volgens de traditie van de Rock ’N Roll, precies binnen de drie minuten past. De grondige hekel aan de oplichters en zakkenvullers in de muziekbusiness krijgen er nog eens stevig van langs in ‘Willie’ maar tijdens het instrumentale ‘Mayall’s Piano Boogie’ wordt een bescheiden pas op de plaats gemaakt voor de Britse Grootvader van de Blues. Zonder enige aarzeling werd namelijk het verzoek aan John Mayall om een bijdrage te leveren aan het nieuwe album ingewilligd.

Volgens Trout horen we die hier zoals we hem niet vaak te horen hebben gekregen. Onder invloed van de legendarische Brit die op zijn beurt regelmatig iets van hem leende, leerde hij de muziek van J.B. Lenoir kennen. Een stevige vertolking van ‘The Whale’ is zijn manier om Mayall hiervoor te bedanken en dat de waardering nog altijd wederzijds is horen we in de titeltrack met een hevige, indringende tekst. Het duel tussen de Hammond B3 van Mayall en de gitaar van Trout behoort tot één van de hoogtepunten van dit album en misschien zelfs tot één van de hoogtepunten in het algehele oeuvre van de afgelopen vijfentwintig jaar.

Wie denkt dat hiermee al het kruid verschoten is komt bedrogen uit. Trout heeft na alle uitingen van respect en waardering aan collega’s en vrienden het allermooiste voor zijn vrouw bewaart: ‘Nobody Moves Me Like You Do’, zingt hij met een overtuiging zoals alleen hij dat kan. Het is een waanzinnig gevoelig slot van een bijzonder indrukwekkend album van een evenzo indrukwekkende persoonlijkheid.

Wie de geliefde muzikant in november nog op het podium heeft gezien had nooit kunnen bedenken dat er nog zo’n prachtig jubileum-geschenk aan zou komen. ‘The Blues Came Callin’’ toont aan tot welke grootse prestaties Walter Trout nog steeds in staat is. …En nu maar keihard hopen met zijn allen dat hij dit nog heel vaak mag laten zien.

Tracklisting:

01. Wastin’ Away
02. The World Is Goin’ Crazy (And So Am I)
03. The Bottom Of The River
04. Take A Little Time
05. The Whale
06. Willie
07. Mayall’s Piano Boogie
08. Born In The City
09. Tight Shoes
10. The Blues Came Callin’
11. Hard Time
12. Nobody Moves Me Like You Do

Website artiest: http://www.waltertrout.com/
Website: http://www.youcaring.com/medical-fundraiser/walter-trout-needs-a-new-liver-you-can-help-/151911

 


Ook op Blues Magazine ...