Voltage – It’s About Time
Label: Eigen Beheer
Datum Release: 1 Mei 2020

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is brengt Voltage vandaag 1 mei het nieuwe album uit. Na slechts zes dagen opgesloten te hebben gezeten in de Uncle Gabe’s Sound Studio in Eindhoven is de band naar buiten gekomen met ‘It’s About Time’ om deze vervolgens weer vanuit een ‘lockdown’-situatie te kunnen presenteren. Het is alweer de derde volledige langspeler van het gezelschap onder leiding van frontman Dave Vermeulen die zelf geen moment heeft getwijfeld aan het eventueel uitstellen van deze release. Sterker nog, juist nu moet het worden uitgebracht want ‘het is de hoogste tijd’. De Zuidelijke Bluesrockers uit Helmond hebben namelijk een plan uitgestippeld en laten zich door niets of niemand weerhouden. En dat is nu precies waar het op ‘It’s About Time’ allemaal om draait…

Tekst: Jeroen Bakker

Al op 14 februari werd een eerste voorproefje gegeven met ‘One More High To Survive The Low’, een stevige rocker waarin het live-gevoel stevig wordt benadrukt. Vermeulen zou later verklaren dat de band voor dit album wilde terugkeren naar het moment waar de liefde voor muziek ooit is begonnen, dus met z’n allen tegelijk in de studio en live opnemen. Het overgrote deel is dus live ingespeeld dus binnen zes dagen waren maar liefst elf tracks vastgelegd om gebruikt te kunnen worden voor het album. Soms werden maar vier takes per track gebruikt, een werkwijze die tegenwoordig in de muziekbranche ronduit zeldzaam mag worden genoemd.

De opener van het album maakt meteen duidelijk waar de band voor staat: een eerlijk, authentiek geluid waarin gitaren, bas, drums en vocalen de dienst uitmaken. ‘The Last Time’ gaat over vastberadenheid en je niet van de wijs laten brengen, door niets of niemand. Blijf jezelf en volg het pad dat je voor jezelf hebt uitgestippeld. Voor concessies, muzikale uitverkoop of ‘mainstream ben je bij Voltage aan het verkeerde adres’. Die vastberadenheid heeft er mede toe geleid dat ondanks alle malaise waar de wereld momenteel mee lastig wordt gevallen, toch is besloten om het album uit te brengen. Het kenmerkt het rotsvaste karakter van Voltage dat hiervoor is beloond met de verkiezingen van ‘Ego-tip’ en ‘TopSong’ op Radio 2 en een plaatsje op de affiche van het onlangs gehouden allereerste Nederlandse Online Festival.

 

De invloeden uit de ‘oude’ muziek zijn gebleven. Country, folk, blues en rock versmelten in ‘The Mill Blues’ dat vijftig jaar geleden in Woodstock opgenomen had kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor ‘It’s About Time’ en ‘The Victim’ waarin een voorname rol voor de slide-gitaar zijn weggelegd. In het gevoelige ‘She’s Gone Like The Wind’, de mooiste compositie die Tom Petty nooit schreef, blijkt een ambachtelijke manier van werken nog altijd heel mooie resultaten op te leveren. Hoogtepunt is misschien wel het ingetogen ‘Wild & Blue’ waarmee de band onbedoeld plotseling een heel actueel thema te pakken had. Het gaat over een verloren liefde of over iemand die er niet meer is. Er wordt een situatie beschreven zoals die nu wereldwijd aan de orde is. Vermeulen legt uit: “Ik heb het niet eens heel lang geleden geschreven maar het is wel heel toevallig dat we juist nu in een wereld zitten die we niet kennen en waarin we toch allemaal een weg moeten vinden. Het gaat er om dat je je daardoor niet uit het veld laat slaan. Het gaat er ook over dat je iets probeert te herinneren zoals het was. Ik hoop echt dat de mensen aandacht besteden aan de teksten en ons verhaal begrijpen zoals wij het hebben beschreven.”

De enige gedane concessie waar je de band slechts van zou kunnen betichten is dat er gehoor is gegeven aan de roep om nieuw materiaal. Niets mis mee, er blijkt juist nu behoefte te zijn aan eerlijke muziek, gemaakt voor en door liefhebbers. ‘Hoop’, ‘doorzetten’, ‘eerlijk zijn’, ‘verbinden’ en ‘niet afwijken van de ingezette koers’, het zit er allemaal in want, zoals Vermeulen zelf zingt: ‘A Good Thing Is Comin’. ‘It’s About Time’ komt zonder twijfel op het juiste moment.

Website artiest: Voltage

Lees hier ook Jeroen’s recente interview met Dave Vermeulen over ‘It’s About Time’..


Ook op Blues Magazine ...