VATA_DVD_6page_softpack

Virgil And The Accelerators
Live At Marshall – 31-08-2012

Format: CD / DVD
Label: Mystic Records
Release: April 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek

Virgil And The Accelerators  uit het midden van Engeland, de Black Country,  zijn  al eerder aan de orde geweest  in BluesMagazine. In maart 2012 was er een interview met concertverslag vanuit het Bluescafe in Apeldoorn (zie https://bluesmagazine.nl/interview-en-concertverslag-virgil-and-the-accelerators) en  in oktober  nog  een zeer lovende  CD recensie van hun debuut CD The Radium (zie https://bluesmagazine.nl/recensie-virgil-the-accelerators-the-radium). Deze CD werd overal erg goed ontvangen en eindigde in Engeland bij de recensenten op de 2de plaats in de eindejaarstoptien.   Het album  straalt een kracht en directheid uit net  zoals bij hun voorbeelden  Hendrix,  Rainbow,  Black Sabbath,  Stevie Ray Vaughan, ZZ Top , Joe Bonamassa, The Free e.d. Dit is ook de muziek die zeer populair is in de Black Country, het vroegere steenkolengebied waar de arbeiders moesten zwoegen in de mijnen en fabrieken. Deze rockige arbeidersblues, ook wel workingmansblues genoemd is stevig, dreigend, krachtig en donker, maar er  is ook ruimte voor het subtielere werk.

Dan de CD/DVD Live At Marshall. Het is een dubbele klaphoes geworden met links de CD en rechts de DVD.  De nummers op CD en DVD zijn dezelfde alleen was er op de DVD nog ruimte voor de twee toegiften. De show  is direct en puur  opgenomen   in de oefenruimte  van Marshall  Amplification HQ voor 350 man en  er is niets aan toegevoegd of weggelaten. Zoals het die avond was, zo staat het erop.

De show begint na een bluesy-intro met Working Man en het barst direct van de energie, de power en eindigend in een scheurende gitaarsolo. De toon is gezet voor de volgende twee songs zoals het  met een zware riff doordrenkte Backstabber.  In Refuse To Believe  denk  ik de riff van  I can Get No Satisfaction van de Stones te herkennen. Racing With Life staat bol van de intermezzo’s en is daardoor heel gevarieerd. Daarna volgt het van Stevie Ray Vaughan  bekende Scuttle Buttin en ook geweldig gespeeld. Het gaat naadloos over in What? Am I To Do en dat is een van de hoogtepunten van de DVD voor mij. Een heerlijk lang nummer met in het midden,  als soort leidraad, de  uitvoering van Joe Bonamassa’s , ik denk Blues De Luxe,  op de Rockpalast DVD.  Heel knap  gespeeld en dat betekent wel dat je een perfecte controle over je instrument hebt. Topwerk! 88 begint rustiger en gaat over in een groovend ritme. De eerste echte slowblues is  Don’t Shake My Hands en een absoluut hoogtepunt met het  SRV-achtig geluid van de gitaar tezamen met het prachtig intense spel en Virgil’s stem die hier fantastisch tot zijn recht komt. Dit nummer alleen al rechtvaardigt de aanschaf van de CD/DVD voor mij! Via het  wat eenvoudigere Low Down And Dirty komen we bij  Fell To The Floor, met een schitterend middenstuk . Het laatste nummer van de reguliere set, dus ook van de CD en weer een topper, is de ballade Silver Giver . Frasering,  timing  en gevoel  van Virgin zijn hier exceptioneel goed en daarin onderscheiden zich de zeer goede gitaristen van de goede. Een waardige afsluiter van de CD.   De DVD bevat nog 2 toegiften namelijk The Storm/Bullett In The Head van Rage Against The Machine en het bekende Are You Experienced?  van Jimi Hendrix. De eerste rockt  lekker weg en  de laatste is een breed uitgesponnen versie, van stevig tot uiterst subtiel, van Hendrix‘s meesterwerk en een prima afsluiting van een prima DVD.

Conclusie:

Muzikaal gezien een (h)eerlijke weergave van deze band live. Ze spelen  met een inzet, fanatisme en bevlogenheid om U tegen te zeggen,  wat een energie en kracht stralen ze uit. Drummer Gabriel McMahon, broer van Virgil, slaat bijkans de vellen uit zijn drumstel en bassist Jack Timmis zorgt voor een   donkere stevige baspartij. Hier is verder niets op aan te merken als je van deze stevige muziek houdt. Liefhebbers van de hier eerder  genoemde bands komen volledig aan hun trekken. M.b.t. de opname, mixing , geluidskwaliteit heb ik wel een mindere opmerking. Opgenomen in de geluidsoefenruimte van Marshall had ik het een stuk beter verwacht. De beeldregistratie is prima maar het geluid is een stuk minder. De bas dreunt veel te zwaar door, evenals de bekkens van de drums. Virgil’s zang komt in het begin niet goed door; te dof en de bas overheerst door alles heen. Door op mijn versterker de lage tonen terug te draaien en de hoge tonen  helemaal open was het allemaal veel beter in balans en klinkt het zoals het volgens mij zou moeten maar…..wie ben ik?  Tussen DVD en CD geluid zit geen verschil, geldt voor beiden. Ondanks dit punt van kritiek een echte aanrader voor de liefhebber van deze muzieksoort.

Band:
Virgil McMahon:      guitar, vocals
Gabriel McMahon:  drums
Jack Timmis:              bass/vocals

Setlist CD/DVD:
Working Man, Bad  Girl, Backstabber, Refuse To Believe, Racing With Life, Scuttle Buttin, What? Am I To Do,  88,  Don’t Shake My Hand, Low Down and Dirty, Fell To The Floor, Silvergiver.  
Toegift op DVD: The Storm/Bullett  in the Head , Are You Experienced?

http://youtu.be/v9SS2yQbgaQ

Website Virgil And The Accelerators: www.vataband.com


Ook op Blues Magazine ...