Recensie: Vintage Trouble – 1 Hopeful Rd.
Label: McGhee Entertainment, Inc. under exclusive license to Blue Note Records.
Release datum:
14 augustus 2015

album hoes Vintage Trouble - 1 Hopeful Rd.

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

The New York Dolls of The Stooges met James Brown als zanger, zo zou je Vintage Trouble kunnen omschrijven. Een energieke en bewegelijke frontman in de traditie van The Ike & Tina Turner Revue met volop soul in zijn strot en een explosieve en rauwe band achter zich. Vier jaar na hun debuutplaat is er nu eindelijk een opvolger.

Vintage Trouble, ontstaan in 2010 in Los Angeles, heeft Ty Taylor (zang), Nalle Colt (gitaar), Richard Danielson (drums) and Rick Barrio Dill (bas) in de geledingen. De band debuteerde in 2011 met The Bomb Shelter Sessions.´Tussendoortje´ The Swing House Acoustic Sessions, een ep met vijf tracks, verscheen in augustus 2014 en nu is er eindelijk weer een nieuwe volwaardige studioplaat: 1 Hopeful Rd. (de titel komt uit de tekst van het eerste nummer op de plaat; Run Like The River).

Niet dat ze in de tussentijd stil hebben gezeten; integendeel. De band heeft vrijwel non-stop getourd wereldwijd de afgelopen jaren, met gigs in Amerika, US, Europa, Australië en Japan. Vintage Trouble was de support-act voor onder meer The Who, Bon Jovi, Lenny Kravitz en voor The Rolling Stones in Hyde Park (2013) en is verschillende keren verschenen in tv-shows zoals Later…with Jools Holland, Late Show with David Letterman en The Tonight Show with Jay Leno. De komende maand staan ze – zoals ook de afgelopen maanden – in het voorprogramma van AC/DC.

 
De paar keren dat ik ze heb gezien – helaas geen volledige ‘eigen’ show maar allemaal als support-act – werd ik elke keer omver geblazen door de energieke performance van zanger Ty Taylor en het straffe fundament dat de overige bandleden onder de muziek legden. ‘Like an M-80 in church, Vintage Trouble lands with a hiss and then blows apart what’s come to define modern soul, blues and rock ‘ schreef Paste Magazine en daar kan ik het volledig mee eens zijn.

Nieuwe release 1 Hopeful Rd. is geproduceerd door Grammy-winaar Don Was, die ook de baas is van Blue Note Records, het Amerikaanse label van de band. Twaalf tracks staan er op de plaat, wisselend van scheurend tot slow, van explosief uit de stereo knallend tot schroeiend van emotie. Opener Run Like The River begint met een scherp snijdende slide en dendert vervolgens in een opwindend tempo de boxen uit. From My Arms en Doin’ What You Were Doin’ zijn veel rustiger van toon, terwijl Angel City, California (een ode aan de stad waar ze vandaan komen) weer hard en stevig klinkt. Een heerlijke uptempo song in de traditie van The Ike & Tina Turner Revue met volop soul.

Strike Your Light en Another Baby rammelen – voor zover dat kan – nog striemender uit de boxen. Beide nummers golven en gutsen van de plaat af. Prachtige bluesrock met een hoog soulgehalte. Stereo voluit en de dansschoenen aan! Deze uptempo songs geven prima de energieke en explosieve sfeer weer van de live-optredens van de band. Maar ook in de langzamere tracks als My Heart Won’t Fall Again, Shows What You Know en If You Loved Me is Vintage Trouble uitstekend op zijn plek. Soul Serenity tenslotte is een akoestisch nummer en had niet misstaan op The Swing House Acoustic Sessions.

We hebben er 4 jaar op moeten wachten, maar dat is het waard geweest. De tweede, volwaardige studioplaat van Vintage Trouble is wederom erg fijn om naar te luisteren. De plaat heeft twee muzikale gezichten. Het snellere werk in een hoog en straf tempo en de meer ingetogen soul in de langzamere nummers. Helaas heeft de band voorlopig geen plannen om naar Europa te komen, maar als ze weer komen: zorg dat je er bij bent. Een niet te missen en geweldige band.

1. Run Like The River 3:39
2. From My Arms 3:01
3. Doin’ What You Were Doin’ 4:01
4. Angel City, California 2:54
5. Shows What You Know 4:11
6. My Heart Won’t Fall Again 3:20
7. Another Man’s Words 4:50
8. Strike Your Light

[feat. Kamilah Marshall] 3:26
9. Before The Tear Drops 3:24
10. If You Loved Me 3:23
11. Another Baby 2:34
12. Soul Serenity 3:56

Website: http://vintagetrouble.com/index.html


Ook op Blues Magazine ...