Vince Vallicelli & Freddie Maguire – Eclectic Blues
Format: CD – Digital / Label: New LM Records
Releasedatum: 8 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Het heeft wat moeite gekost om wat informatie over Vince Vallicelli en Freddie Maguire te vinden maar na het spitten door voornamelijk Italiaanstalige websites heb ik toch wat over deze heren kunnen vinden.
Vince Vallicelli is een drummer die in de Italiaanse blueswereld al een respectabele naam heeft opgebouwd. Zo was hij ondermeer drummer bij Andy J. Forest, Rudy Rotta en Gianna Nannini en is hij te horen op albums van onder andere Eugenio Finardi en Elisa Ridolfi. Onder zijn eigen naam brengt hij al sinds 1996 albums uit.
Zanger Freddie Maguire werd geboren in Philadelphia en woont al sinds jaren in Florence, Italië. Op dit album zijn ze een samenwerking aangegaan met als resultaat een zeer veelzijdig album.

Vince opent het album gelijk maar met een (mini) drumsolo die het funky Shake It On A Dirty Ground opent. Hierin legt hij een onweerstaanbare funkgroove neer waarin Freddie zijn grommende grauwstem op ons los kan laten. Ik moet gelijk even kwijt dat de stem van Freddie er eentje is waar je van moet houden. Hij loopt constant het risico om net even over de top te gaan. Wat mij betreft had hij zich op dit album best af en toe wel even mogen inhouden.
Ook Morning Wood wordt geopend door de drums van Vince. Hier legt hij de basis voor een New Orleans funk-achtig nummer. Een bonkend funkbluesnummer dat door het gebruik van de saxofoon ook nog een fusion sausje krijgt. Vince swingt stug door in dit nummer dat ook nog eens opgesierd wordt door jazzy gitaarwerk.
Lullaby For Virginia is een slowblues met een krassende cello op de achtergrond. Freddie gromt zich weer met volle kracht door dit nummer. De shuffle Memories drijft op de stuwende drums van Vince. Hier toont Freddie aan dat hij de hoge noten ook aan kan.
De donderende drums van Vince openen het swingende bluesjazz nummer Are Are met een blazerssectie die bestaat uit een saxofoon en viool (!). Hierdoor ontstaat een Clarence “Gatemouth” Brown/Louis Jordan-achtig nummer. Freddie houdt zich hier, wat betreft het grommen, wat in. New Blues is een instrumentale shuffle, die door de jazzy piano gedomineerd wordt.
De cover van Louis Armstrong’s What A Wonderful World had wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden. Ondanks het mooie cello en vioolwerk klinkt deze uitvoering mij toch wat te klef. Dit album is het bewijs dat Vince Vallicelli nog steeds als beest swingt achter zijn drumset. Als Freddie Maguire zich op een volgend album iets meer in weet te houden qua grommen zit er gegarandeerd een nog beter album in.
Dit album is “gewoon” een prettig, afwisselend bluesalbum.


Tracklist:
01. Shake It On A Dirty Ground
02. Morning Wood
03. Lullaby For Virginia
04. Memories
05. Are Are
06. New Blues
07. What A Wonderful World

Website: Vince Vallicelli & Freddie Maguire