Verbraak | Van Bijnen – Endless Road
Format: CD – Digital / Label: Continental Europe – Continental Recpord Services
Releasedatum: 1 juli 2018 (Nederland) – 1 augustus 2018 (International)

Tekst: Gerrit Schinkel

Joost Verbraak studeert in 2005 af als docent muziek aan het Conservatorium in Rotterdam. Daarna volgt hij nog een hoofdvakstudie trompet bij Eric Vloeimans. De Roosendaalse multi-instrumentalist Verbraak is actief in verschillende bands zoals bij Ralph de Jongh, The Streetbeat Empire, Point Quiet, Flits! en Trumbass.

Net als Joost Verbraak heeft ook Jan van Bijnen gestudeerd aan het Conservatorium in Rotterdam. Naast zijn baan als docent aan de Muziekschool in Krimpen aan den IJssel is hij als multi-instrumentalist actief. Hij speelt net als Verbraak in tal van bands, zoals b.v. in de band van Freek de Jonge, de 50’s act Lazy J et son Orchestre en als slidegitarist in de band van de Berlijnse singer-songwriter Sonja Markowski. Het muzikale hart van van Bijnen ligt bij Americana en bluegrass.

Op muzikaal gebied hebben Joost Verbraak en Jan van Bijnen elkaar ook gevonden en vormen ze sinds een paar jaar een nieuw duo. Deze samenwerking resulteerde vorig jaar oktober in hun zeer geslaagde debuutalbum ‘2nd Line City‘.
1 Juli komt tweede album uit. Op dit album, ‘Endless Road’, staat louter eigen werk. Op deze elf nieuwe songs bespelen Verbraak en Van Bijnen alle instrumenten zelf en hebben zij het album ook zelf, samen met Koert van den Bosch, geproduceerd.

Het openingsnummer In This Bordertown is een prachtige rustige mooi gezongen en fraai geïnstrumenteerde song. In het opwindende So He Grabbed His Bags gaat het tempo omhoog en is voor het eerst (en niet voor het laatst) de ‘brommende’ sousafoon te horen. Na Walk On is het tijd voor het titelnummer, de prachtige ‘slepende’ instrumental Endless Road, met fantastische trompetsolo’s. Vervolgens wordt in Levon een mooie ode gebracht aan Levon Helm, de Amerikaanse drummer, multi-instrumentalist en zanger van The Band. De ‘lopende’ bas is zeer prominent aanwezig in Victoria.
No is een mooie song die je met de blazers, de ‘hoppende’ sousafoon, de Johnny Cash-achtige boom chica boom elementen in feestelijke sferen brengt. Vrolijkheid is ook troef in Stringhorn met de gruizige zang van van Bijnen. Helemaal in de New Orleans sferen kom je in One Hand In My Pocket, waarbij Joost Verbraak de leadvocals voor zijn rekening neemt. Dress Up Marcelia is een mooie countryblues.
Apart, maar zeer fraai, is het slotnummer Hand In Mine, waarin Van Bijnen als een crooner aan het werk is, naast de rustige gitaarakkoorden en de prachtige trompetsolo.

Conclusie:
In mijn recensie vorig jaar van hun debuutalbum ‘2nd Line City’ sprak ik de hoop uit dat hun muzikale samenwerking zou worden voortgezet. Gelukkig hebben ze dat gedaan want ook hun tweede album ‘Endless Road’ is weer een feest voor het oor.

Tracks:
01. In This Bordertown
02. So He Grabbed His Bags
03. Walk On
04. Endless Road
05. Levon
06. Victoria
07. No
08. Stringhorn
09. One Hand In My Pocket
10. Dress Up Marcelia
11. Hand In Mine

Line up:
Jan van Bijnen – zang, banjo, dobro, gitaar, bas, mandoline, accordeon, keys, snaredrum
Joost Verbraak – sousafoon, trompet, trombone, French horn, basdrum, hihat, keys, accordeon, backing vocals

Tour:
08 juni: Heyhoef Backstage (La Rosa Cultura Zomeravondconcerten Tilburg)
17 juni: t Schallemaaj, Ossenisse
24 juni: De Harmonie, Edam
16 augustus: Grimhuysenpark, Ulvenhout
21 september: De Schalm, Westwoud
12 oktober: Theater De Buurvouw, Rotterdam – Schiebroek


Ook op Blues Magazine ...