Various Artists – The Rough Guide To The Best Country Blues You’ve Never Heard (Reborn And Remastered)
Format: CD – Digital / Label: World Music Network
Releasedatum: 30 Maart 2018

Tekst: Daan Sindelka

 World Music Network, opgericht in 1994, heeft als missie de schatten van de wereldmuziek – in al haar facetten – toegankelijk te maken voor de mainstream luisteraar. Hun website publiceert het laatste nieuws, previews, speciale hitlijsten én ze brengen vele albums uit. Dit kunnen albums van nieuwe artiesten zijn, maar veelal betreft dit compilatiealbums, uiteraard geremastered, en vol met de crème de la crème van tal van genres of artiesten. Een van de vier labels waaronder World Music Network platen uitbrengt is Rough Guides; bloemlezingen die symbool staan voor een genre of artiest en die de luisteraar hier grofweg mee kennis laat maken – what’s in the name. In die betreffende guides-serie verschijnt eind deze maand ‘The Rough Guide To The Best Country Blues You’ve Never Heard (Reborn And Remastered)’.

Een kort intro; countryblues, ook vaak folkblues genoemd, is een subgenre in de blues waarin blues wordt gemengd met, u raadt het al, elementen uit de country- en folkmuziek. Niettemin een pure bluesvorm waarin het dikwijls draait om de mens met zijn akoestische gitaar tegen de rest van de wereld. Populair in met name de jaren twintig en dertig, verspreid over de Zuidelijke Verenigde Staten – waar overal overigens weer verschillende varianten ontstonden. Het genre verloor aan populariteit in de tweede helft van de twintigste eeuw, toen de rhythm and blues meer en meer zijn intrede deed.

Big Bill Broonzy, Lighnin’ Hopkins en Blind Willie Johnson zijn namen die thuis waren in deze alleraardigste tak van de blues en die waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen. Jack Gowdlock, Washboard Walter, Papa Egg Shell, Uncle Bud Walker en Mississippi Matilda zijn mogelijk minder bekend, als u er al ooit van heeft mogen horen, maar maakten ook countryblues. En zo zijn er nog tal van zulke artiesten, dikwijls met tot de verbeelding sprekende namen overigens, die opnames maakten ten tijde van het interbellum. Dit album brengt juist die artiesten eens onder de aandacht; vandaar dus ‘the best country blues you’ve never heard’.

Vijfentwintig nummers telt het album, en met je ogen gesloten waan je je metterdaad op het platte land in Mississippi. Een zeer authentiek album waarin voor de doorgewinterde bluesliefhebber toch ineens bekende stukken voorbij komen. Zo is er bijvoorbeeld Two White Horses In A Line van The Poor Boys dat nagenoeg overeenkomt met het wellicht bekendere See My Grave Is Kept Clean – soms ook bekend onder One Kind Favor – dat werd opgenomen door bijvoorbeeld B.B. King, Canned Heat en zelfs Bob Dylan. Een zeer sterk nummer overigens door de combinatie van gitaar en mandoline, om het countrygevoel maar eens te versterken. Of In A Shanty In Old Shanty Town, dat Jerry Lee Lewis opnam als Shanty Town, vanzelfsprekend met een veel vlugger boogiewoogie-arrangement.

Dat de oude mono-opnames ook na de remastering nog weinig diepte bevatten, is uiteraard ietwat jammer, maar laten we vooral blij zijn dat al dit materiaal nog altijd tot onze beschikking staat en de tand des tijds heeft overleefd.
‘The Rough Guide To The Best Country Blues You’ve Never Heard (Reborn And Remastered)’ is een fijne bloemlezing van de countryblues. Sigaar op, whiskey erbij, rustig gaan zitten, zwijgen, en luisteren maar!


Tracklist:
01. Little Hat Jones – Kentucky Blues
02. Carl Martin – Crow Jane
03. Johnnie Head – Fare Thee Blues – Part 1
04. “Funny Papa” Smith – Honey Blues
05. Lottie Kimbrough & Winston Holmes – Lost Lover Blues
06. Fred McMullen & Ruth Willis – Just Can’t Stand It
07. Jack Gowdlock – Rollin’ Dough Blues
08. The Two Poor Boys – Two White Horses In A Line
09. Bob Campbell – Shotgun Blues
10. Charlie McCoy – Always In Love With You
11. Papa Egg Shell – I’m Goin’ Up The Country – Part 1
12. Ollis Martin – Police And High Sheriff Come Ridin’ Down
13. Spark Plug Smith – In A Shanty In Old Shanty Town
14. Tom Dickson – Death Bell Blues
15. Uncle Bud Walker – Look Here Mama Blues
16. Willie Baker – No No Blues
17. Walter Coleman – Mama Let Me Lay It On You
18. Pearl Dickson – Twelve Pound Daddy
19. Jack O’ Diamonds – The Ducks Yas Yas
20. Mississippi Matilda – Hard Working Woman
21. John Byrd & Washboard Walter – Wasn’t It Sad About Lemon
22. Will Weldon – Hitch Me To Your Buggy And Drive Me Like A Mule
23. Willie Reed – Texas Blues
24. Mooch Richardson – T And T Blues
25. Vol Stevens – Baby Got The Rickets

Website: World Music Network

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by