Various Artists – The Rough Guide To Blind, Black & Blue
Format: CD – Vinyl / Label: World Music Network Records
Releasedatum: 13 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Het World Music Network label brengt regelmatig verzamelaars uit met de focus op een bepaalde muziekstijl, regio of artiest. Zo verschenen er o.a. verzamelaars met Afrikaanse muziek, salsa, roots music en psychedelische rock. En nu is het de beurt aan een wel heel apart genre, namelijk de “blind blues”!

Je kan je afvragen waarom het zo bijzonder is om dertien blinde, zwarte, bluesartiesten op een verzamelaar bijeen te brengen maar in de jaren ’20 en ’30 vonden de platenmaatschappijen het heel erg aantrekkelijk om het woordje “blind” voor een artiestennaam te plakken. Dat verkocht namelijk beter!!!
De bluesartiesten op deze verzamelaar komen allemaal uit de 20’er en 30’er jaren hetgeen automatisch inhoudt dat de nummers op dit album vrijwel allemaal zijn voorzien van een krakend of suizend geluid.

Er wordt geopend met Blind Blake uit Jacksonville, Florida met He’s In The Jailhouse Now. Een krakende countryblues uit 1927 waarin een banjo hand in hand gaat met sprankelend akoestisch gitaarspel. Blake bezingt met zijn indringende stemgeluid een wrange en bizarre tekst. Dit nummer zou veel later nog gecoverd worden door The Soggy Bottom Boys op de soundtrack van de film “O Brother, Where Art Thou?”.
Lawdy Lawdy Worried Blues van Teddy Darby is een breekbare blues met klaaglijke zang uit 1929. Blind Boy Fuller raakte blind doordat hij in zijn gezicht geschoten werd. Fuller werd dermate populair dat na zijn dood Brownie McGhee optrad onder de naam Blind Boy Fuller No. 2. Hij is te horen met de luchtige stuwende blues Truckin’ My Blues Away No. 2 (Take 2) waarin de term “Keep On Truckin’” opdook. Een term die later nog in menig liedje terugkeerde.
Blind Lemon Jefferson nam tussen 1925 en 1929 ongeveer 100 nummers op en hij wordt door sommigen gezien als de grootste blueszanger ooit. Zijn inderdaad zeer krachtige stem is te bewonderen in het door hemzelf geschreven See That My Grave Is Kept Clean. Sonny Terry was samen met Brownie McGhee erg populair tijdens de opleving van de folk en blues in de 60’s. Zijn Harmonica Stomp is een pompende blues met hard scheurend harmonicawerk en Sonny’s typisch huilende stemgeluid.
Blind Joe Reynolds mag bekend zijn doordat Cream zijn “Outside Woman Blues” coverde op hun ‘Disraeli Gears’ album uit 1967. Joe is te horen met de breekbare countryblues Third Street Woman Blues.
Blind Joe Taggert nam voornamelijk religieuze nummers en liet zich slechts een enkele maal verleiden om een bluesnummer op te nemen, zoals Religion Is Something Within You. Een gospelblues met een krachtige boodschap. Blind Willie McTell zat qua stijl tussen de blues en de ragtime in. Zijn finger-picking stijl is te horen in het sprankelende Stomp Down Rider.
Rev. Gary Davis maakte een grote indruk op artiesten als Rory Block, Keb’ Mo’ en David Bromberg. Hem hoor je met de intense gospelblues The Angels Message To Me met zijn rauwe, doorleefde stem.
Willie Walker dient niet verward te worden met de, niet blinde, soulzanger met dezelfde naam. Hier hebben we te maken met een zanger-gitarist uit Greenville County, South Carolina, met zijn ontspannen en soulvolle South Carolina Rag (Take 2). Zanger-gitarist én dominee Blind Willie Johnson is ook de schrijver van de bluesklassieker John The Revelator en zijn Nobody’s Fault But Mine op dit album is al even klassiek. Blind Roosevelt Graves kwam uit Meridan, Mississippi en zong zowel de gospel als de blues. Zijn hier aanwezige Crazy About My Baby wordt verondersteld het eerste rock & roll nummer te zijn dat ooit werd opgenomen (in 1929).
Tot slot de vreselijk obscure Blind Gussie Nesbit. Hij is zo obscuur dat er vrijwel niets over hem bekend is. Maar gelukkig kan je zijn gospelblues Pure Religion op dit album beluisteren.

Het World Music Network Records label heeft wederom een zeer indrukwekkende verzamelaar uitgebracht waarop een belangrijk deel van de bluesgeschiedenis beluisterd kan worden.


Tracklist:
01. Blind Blake: He’s In The Jailhouse Now
02. Teddy Darby: Lawdy Lawdy Worried Blues
03. Blind Boy Fuller: Truckin’ My Blues Away No. 2(Take 2)
04. Blind Lemon Jefferson: See That My Grave Is Kept Clean
05. Sonny Terry: Harmonica Stomp
06. Blind Joe Reynolds: Third Street Woman Blues
07. Blind Joe Taggert: Religion Is Something Within You
08. Blind Willie McTell: Stomp Down Rider
09. Rev. Gary Davis: The Angels Message To Me
10. Willie Walker:South Carolina Rag (Take 2)
11. Blind Willie Johnson: Nobody’s Fault But Mine
12. Blind Roosevelt Graves: Crazy About My Baby
13. Blind Gussie Nesbit: Pure Religion

Website: World Music Network Records