Foto Recensie: Various Artists - Songs Of Townes Van Zandt

Various Artists – Songs Of Townes Van Zandt
Format: CD – LP – Digital / Label: My Proud Mountain
Releasedatum: 01 februari 2017

Tekst: Peter Marinus

Van het levensverhaal van de Amerikaanse singer-songwriter Townes Van Zandt word je nu niet bepaald vrolijk. Een leven vol kommer en kwel. Zijn nummers klonken vaak diep triest. Zo triest dat je zijn nummers niet te lang achter elkaar moet horen zonder er zelf depri van te worden. Tijdens zijn loopbaan lukte het Van Zandt maar niet om door te breken bij het grote publiek. Dat terwijl hij door vele muzikale collega’s op handen werd gedragen.
Uiteindelijk verzeilde hij in allerlei verslavingen waarvan zijn  alcohol verslaving het grootste probleem werd. Optreden zonder drank werd onmogelijk voor hem. Het feit dat hij ook nog eens manisch depressief was hielp hier ook niet echt bij. Op 53-jarige leeftijd bezweek Townes aan de alcoholverslaving.

Nu is er dus deze uitgebreide verzameling van Townes Van Zandt nummers verschenen. Uitgevoerd door artiesten waarvan je dit niet zou verwachten. Ze komen namelijk allemaal uit de doom metal, hardcore punk en stoner-rock wereld.
Dat betekent echter niet dat je hier metal uitvoeringen van de Van Zandt nummers krijgt. Integendeel! Alle nummers worden akoestisch uitgevoerd en de naargeestige sfeer van de originele nummers wordt hier nog eens flink aangedikt.
Steve Von Till is lid van de doom metal band Neurosis en is al eerste te horen met zijn versie van If I Needed You. Een breekbare ballad, die een sfeer van eenzaamheid en een gebrek aan liefde uit ademt. Vergeleken met het origineel is het tempo zwaar verlaagd en de donkerbruine stem van Von Till maakte het er niet vrolijker op. Zijn versie van Black Crow Blues klinkt haast Tom Waits achtig terwijl Snake Song erg dreigend klinkt, mede door de onheilspellende, snerpende synthesizer.
Zijn laatste bijdrage is The Spider Song, een rijkelijk georkestreerde sombere ballad met een eenzame twang gitaar en raspende zang.
Ook Scott Kelly komt uit de doom metal band Neurosis en zijn versie van St. John The Gambler is een desolate ballad met huilende steelgitaar en doorleefde zang. Zijn cover van Lungs is een ballad met een Oosterse, haast raga achtige melodie. De constant aanwezige fuzz benadrukt de naargeestigheid van dit nummer. In Tecumseh Valley hoor je een beschrijving van een grote liefde van Van Zandt. Aan de desolate sfeer in dit nummer te horen moet dit haast wel een verloren liefde geweest zijn. Het nummer St. John The Gambler komt nog een keer terug in een 10” versie. Het nut hiervan ontgaat mij want ik hoor geen verschil met de vorige versie.
Wino is Scott Weinrich van de doom metal band Saint Vitus. Hij begint met de cynische ballad Rake dat, in vergelijking met de rijkelijke orkestraties van het origineel, zeer karig is ingekleurd met slechts zang en gitaar. Loser is een breekbare ballad waarin de hoofdpersoon een zeer negatief zelfbeeld heeft. Ook zijn versie van A Song For biedt weinig vrolijkheid. Alle ellende en pijn komen hierin voorbij.
John Baizley, lid van de stoner-rock band Baroness, doet een aantal nummers samen met Katie Jones. Hun versie van If I Needed You benadert het geluid van het origineel. Het heeft dezelfde country sfeer als de versie van Van Zandt. Dit is een prachtig smachtend Americana nummer. Ook dit nummer komt nog een keer voorbij in een vrijwel identieke uitvoering.
Nate Hall, van de spacerockers U.S. Christmas, levert een zeer naargeestige versie van A Song For af met een constante synthesizer loop en spookachtig echoënde zang. Pancho & Lefty is een zeer tere ballad met sfeervolle fiddle. De zang van Hall doet enigszins aan die van Bruce Springsteen denken.
Samen met Steve Floyd van de doom metal band Dark Castle, covert hij Waiting Around To Die. Een weinig hoopgevende titel voor een naargeestige, dreigende ballad met constant aanwezige noise. Tot slot vertolkt Hall de wederom tere ballad Our Mother The Mountain.
De laatste artiest, die zich aan de nummers van Townes Van Zandt waagt is Mike Scheidt van stoner rock band Yob. Zijn vertolking van To Live Is To Fly lijkt warempel wel een sprankje hoop en liefde te bevatten. Zijn versie van Rake wordt door de onvaste zang nog meer breekbaar en dat geldt ook voor Highway Kind.

De nummers van Townes Van Zandt worden hier op een zeer respectvolle manier uitgevoerd. Beluister dit pracht album in kleine porties of houd de antidepressiva bij de hand!!

Tracklist:
01. Steve Von Till:If I Needed You
02. Scott Kelly:St. John The Gambler
03. Steve Von Till:Black Crow Blues
04. Scott Kelly:Lungs
05. Wino:Rake
06. Steve Von Till:Snake Song
07. Wino:Nothin’
08. Scott Kelly:Tecumseh Valley
09. Wino:A Song For
10. John Baizley & Katie Jones:If I Needed You (10” version)
11. Nate Hall:A Song For (10” version)
12. Steve Von Till:The Spider Song (10” version)
13. Scott Kelly:St. John The Gambler (10” version)
14. Mike Scheidt:To Live Is To Fly
15. Nate Hall:Pancho & Lefty
16. John Baizley & Katie Jones:St. John The Gambler
17. Mike Scheidt:Rake
18. Nate Hall & Steve Floyd:Waiting Around To Die
19. John Baizley & Katie Jones:For The Sake Of The Song
20. Mike Scheidt:Highway Kind
21. Nate Hall:Our Mother The Mountain
22. John Baizley & Katie Jones:If I Needed You

Website: My Proud Mountain


Ook op Blues Magazine ...