Various Artists – Slovenly Recordings Sampler 2
Format: Digital / Label: Slovenly Records
Releasedatum: 1 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

Het Italiaanse label Slovenly Records specialiseert zich al jaren in rauwe garagerock waar een ontzettend hoog fuzz gehalte in zit en waar ook de nodige rhythm & blues in terug te horen is. Daarnaast wil er ook nog wel eens een meer punk gericht geluid in hun catalogus voorbijkomen.
Om een goed beeld van hun artiestenstal te vormen is nu deel 2 van hun Slovenly Recordings Sampler uitgebracht met hierop maar liefst vijfenvijftig nummers. Vijfenvijftig nummers waar de rauwheid van af spat.

Ik zal eens wat hoogtepunt noemen. De bekendste naam op deze verzamelaar is de band the Black Lips uit de USA, die hun garagerock vermengen met de nodige rhythm & blues. Zoals in Stoned waar een 60’s Standells geluid in zit maar dan extreem hard en smerig.  Hun tweede track In & Out klinkt net zo. De Franse one-man band King Automatic komt met Closing Time met rauwe stampende rhythm & blues garagerock. De Amerikaanse band Ape City R & B klinkt in Dynamite extreem hard en vies waarna de Britse Wildebeests het in One And One meer in de Kinks-achtige garagerock zoeken. Ook Billy Childish, de Britse garagerock legende is hier aanwezig met zijn MBE. Hem hoor je met It Should Be Me wat als vanouds weer een lo-fi garagerock nummer is waarin ik zelfs the Outsiders leek te horen. Uit Frankrijk komen de Magnetix met Brain Out, een mix van surf en zeer rauwe garagerock. De Italiaanse Rippers gooien het met Right Time To Kill You duidelijk meer over de op rhythm & blues gerichte garagerock boeg. Ook in hun Out Of My Head For A Day is dat het geval.
Als je zin hebt in experimentele punk met een Stooges-achtig geluid kan je prima bij het Franse Arsene Obscene terecht met Partir A La Guerre. Fuzzpunk met een ritmebox! De meiden garageband The Subsonics komen daarna met garagerock waarin lichte folkrock invloeden zitten in A Blues You Oughta Get Used To. Verrassend is het Mexicaanse Los Explosivos met Miedo, een nummer met een hard rauw 60’s rhythm & blues geluid. De Amerikaanse Penetrators brengen met What Will Be If You’re 70 een bedrieglijk naïef nummer waarin ze als een rauw soort Shangri-La’s klinken. De surf is ruim vertegenwoordigd in Wicket van de Amerikaanse Introducers. Surf met een rauw garage geluid. Ook het Spaanse Los Pataconas komt met een surf nummer, Spider-Man. Hier ligt de nadruk echt op de surfmuziek. We blijven nog even in Spanje voor The Hollywood Sinners, die het raggende Little Girl helemaal los gaan in een wild rhythm & blues-garagenummer.
Nederland is ook vertegenwoordigd en wel door de garageband Low Point Drains met hun indrukwekkend harde Baby’s Night Out. Net zo Nederlands is de band Lo-Lite die met twee nummers van de partij is. De gonzende surfgarage van Lo-Lite en de garageblues in Kan-u-Guru. Het hoekig swingende Piedras van het Spaanse Wau & Los Arrrghs!!!! behoort met zijn scheurende harmonica ook tot de hoogtepunten. Zin in een mix van garagerock en powerpop? Dan kan je bij het Amerikaanse The Gain prima terecht in hun Been Away Now.
En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

Deze verzamelaar is een prima tweede kennismaking met het Slovenly label en is echt een verplichte aanschaf voor iedereen, die gek op rauwe, nietsontziende garagerock of garageblues.


Tracklist:
01. The Ridiculous Trio: Down On The Street
02. The Magnetix: Positively Negative
03. The Black Lips: Stoned
04. King Automatic: Closing Time
05. Los Vigilantes: Que Mal
06. Ape City R & B: Dynamite
07. Wau & Los Arrrghs!!!: It’s Great
08. The Anomalys: Black Hole Blues
09. The Spits: Rat Face
10. Slab City: Milwaukee’s Beast
11. The Wildebeests: One And One
12. Billy Childish & the MBE: It Should Be Me
13. The Masonics: When You Cry At Night
14. The Hipshakes: In The Summer
15. The Spits: Planet Failure
16. The Magnetix: Brain Out
17. The Rippers: Right Time To Kill You
18. The Sess: ABC
19. Arsene Obscene: Partie A La Guerre
20. Proto Idiot: Be My Baby
21. The Subsonics: A Blues You Oughta Get Used To
22. Reigning Sound: Your Love
23. The Penetrators: What Will Be If You’re 70
24. Los Explosivos: Miedo
25. The Okmoniks: On My Own
26. Th’ Losin Streaks: Beg Steal Or Borrow
27. The Introducers: Wicket
28. Los Pataconas: Spider-Man
29. The Hollywood Sinners: Little Girl
30. Digger & the Pussycats: Night Of Two Moons
31. The Low Point Drains: Baby’s Night Out
32. The Spits: Shitty World
33. The Chimiks: Feel Really Good
34. The Hipshakers: I Don’t Know
35. The Rippers: Out Of My Head For A Day
36. Wau & Los Arrrghs!!!: Piedras
37. The New Demolators: Chochazo
38. Los Fregaplatos: Ain’t Got You
39. The Black Lips: In & Out
40. The Subsonics: Bad Knots
41. The Insomniacs: Switched On
42. The Gain: Been Away Now
43. Tunnel Of Love: American Girls
44. Vex Ruffin & the Lo-Fi Jerkheads: New Wipeout
45. Jack Of Heart: Eureka
46. The Hipshakes: I’m Alright
47. Thee Oops: Drive Carefully
48. The Black Jaspers: Born In ‘77
49. The Anomalys: See Me Bleed
50. Lo-Lite: Lo-Lite
51. J.C. Satan: Prehistoric Love
52. Acid Baby Jesus: Hospitals
53. Lo-Lite: Kan-u-Guru
54. Vex Ruffin & the Lo-Fi Jerkheads: Let’s Drink Some Wine
55. Electric Crush: Clock Stands Still

Website: Slovenly Records