ruf-records-20-years-anniversary

Various Artists – Ruf Records 20 Years Anniversary (dubbel-cd)
Release datum: 15 september 2014. Ruf Records

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Een dubbel-cd met een dwarsdoorsnede van wat het Duitse platenlabel Ruf Records de afgelopen twintig jaar heeft uitgebracht is natuurlijk veel te weinig. Dat had minimaal een verzamelbox moeten zijn. Maar om deze release kort samen te vatten: all killer, no filler.

1994. Thomas Ruf, manager van Luther Allison, richt Ruf Records op. ‘Born of the need and love to promote what we believe in… the communicating power of music’ zoals hij het zelf zegt. In 2007 kreeg het label een ‘Keeping the Blues Alive Award’ van de Blues Foundation in Memphis. In de twintig jaar dat het label nu bestaat heeft het tientallen cd’s en dvd’s uitgebracht.

Bluesartiesten uit hun ‘stal’ zijn onder meer Dana Fuchs, Thorbjørn Risager, Oli Brown, Ana Popovic, Dani Wilde, Joanne Shaw Taylor, Mike Zito, Royal Southern Brotherhood, Spin Doctors , Laurence Jones, Samantha Fish, Luther Allison en natuurlijk Walter Trout. Sommige van de artiesten hebben gezamenlijk op het podium gestaan tijdens de Blues Caravan, een tournee die sinds 2005 georganiseerd wordt en die inmiddels ook het tiende jaar in gaat. Dit jaar met Albert Castiglia, Laurence Jones and Christina Skjolberg.

Ruf Records 20 Years Anniversary bevat 28 nummers, keurig verdeeld over één cd Girls With Guitars en één cd Guys With Guitars. Voor veel bluesliefhebbers zal er niet heel veel nieuws op beide schijfjes staan, want ongetwijfeld heeft eenieder meerdere releases van Ruf in zijn of haar platenkast staan. Ruf Records is door haar rijke geschiedenis gegaan en heeft van hun verschillende artiesten één nummer op deze verzamelaar gezet. Alleen Samantha Fish en Dani Wilde zijn er twee keer te vinden: beiden met een solotrack en één keer met Cassie Taylor van de release Girls With Guitars (Blues Caravan 2011).

Wie dacht dat alleen de Guys With Guitars smerig en hard kunnen knallen, komt daar wel van terug na het beluisteren van cd 1: Girls With Guitars. Bitch dendert snoeihard de stereo uit, Can’t Keep Living Like This scheurt ook bijzonder prettig, evenals Skinny Girl. Ook Bliss Avenue en Toughest Girl Alive brullen aangenaam. Naast al dat bluesgeweld staan er ook pareltjes aan slowblues op. Try Me is bijna gospelblues en Down In The Swamp smacht en brandt.

En hoe doen de Guys With Guitars het? Iets rustiger aan als je het vergelijkt met de Girls. Walter Trout scheurt zoals altijd erg fijn met Livin’ Every Day, evenals Luther Allison met de Stonescover You Can’t Always Get What You Want en Jeff Healey met I’m Torn Down. Ook Laurence Jones geeft met Temptation een prettige portie bluesrock weg en Thorbjørn Risager en Royal Southern Brotherhood rammelen zoals gebruikelijk ook weer ouderwets de boxen uit. Maar over het algemeen trappen de Guys iets minder hard het bluesgaspedaal in. Oli Brown is ontroerend met Speechless, Mike Zito (binnenkort samen met Samantha Fish op tournee in Nederland) relaxt met Voices In Dallas en Bart Walker dendert niet heel hard uit de stereo met Waitin On Daylight. Maakt dat uit? Nee. Het zorgt juist voor een goede balans op deze verzamelaar.

Een dubbel-cd met een dwarsdoorsnede van wat het Duitse platenlabel Ruf Records de afgelopen twintig jaar heeft uitgebracht is natuurlijk veel te weinig. Maar om deze release kort samen te vatten: all killer, no filler. Voor wie nog niet bekend is met Ruf Records: aanschaffen deze cd. Blindelings.

CD 1: Girls With Guitars
1. Fish, Taylor, Wilde: Bitch – 03:38
2. Dana Fuchs: Bliss Avenue – 02:58
3. Joanne Shaw Taylor: Can’t Keep Living Like This – 05:12
4. Samantha Fish: Down In The Swamp – 04:13
5. Dani Wilde: Shine – 04:44
6. Meena: Try Me – 04:59
7. Ana Popovic: Love Fever – 04:27
8. Eliana Cargnelutti: Stranded in Memphis – 03:29
9. Joanna Connor: Never Been Rocked Enough – 03:26
10. Erja Lyytinen: Skinny Girl – 03:05
11. Sue Foley: Show Me – 03:31
12. Candye Kane and Laura Chavez: Toughest Girl Alive – 02:40
13. Foley, Coleman, Potvin: In The Basement – 03:26

CD 2: Guys With Guitars
1. Thorbjørn Risager: If You Wanna Leave – 04:12
2. Royal Southern Brotherhood: Rock And Roll – 04:56
3. Walter Trout: Livin’ Every Day – 04:41
4. Oli Brown: Speechless – 04:27
5. Laurence Jones: Temptation –04:15
6. Mike Zito: Voices In Dallas – 04:30
7. Bart Walker: Waitin On Daylight – 04:33
8. Spin Doctors: Some Other Man Instead – 04:33
9. Lister, Lyytinen, Parker: Blues Caravan – 02:43
10. Jeff Healey: I’m Torn Down – 05:03
11. Cyril Neville: Swamp Funk – 04:32
12. Devon Allman: Homesick – 03:32
13. Kim Simmonds and Savoy Brown: Nuthin‘ Like The Blues – 04:55
14. Albert Castiglia: Bad Avenue – 07:00
15. Luther Allison: You Can’t Always Get What You Want – 04:38

Website: www.rufrecords.de/index.php?lang=en en http://bluescaravan.com/index.php/en/


Ook op Blues Magazine ...