Various Artists – Rocket Launch Vol. 2
Format: CD – Digital / Label: Rhythm Bomb Records
Releasedatum: 6 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Het Duitse Rhythm Bomb label is al jaren verantwoordelijk voor het ene lekkere album na het andere in genres die uiteenlopen van rockabilly tot rhythm & blues. Daarom is een overzichtsalbum van hun huidige artiestenstal meer dan welkom. Op dit maar liefst vijfentwintig tracks tellende album heeft de rockabilly de overhand maar er is ook genoeg ruimte voor de blues en rhythm & blues. Die nummers zal ik er eerst eens uit pikken.

Het begint al gelijk met Nico Duportal & His Rhythm Dudes uit Frankrijk. Zij zijn te horen in de swingende rhythm & blues song Rocket Girl met zang van zangeres Jai Milano.  In dit nummer valt de warm knorrende blazerssectie en het brandende gitaargeluid van Nico Duportal op.
The Frantic Rockers komen uit de USA en zijn vertegenwoordigd met Shake Like This. Een nummer met een smerig garageblues geluid met grommende zanger én sambaballen! Zij worden gevolgd door de Zwitserse rockabilly band The B-Shakers met Rock With Me, een nummer met een behoorlijk hoog rhythm & bluesgehalte. Hoekig boppend en met een weergaloze gitarist.
Uit Duitsland komen The Voodoophones met hun Voodoophone Boogie. Een rauwe garagebluesshuffle met zwaar vervormde zang, galmende donkere gitaar en een loom swingende ritmesectie. Al even Duits zijn Dusty Dave & The Heart Attacks met Love-Hate. Een rhythm & bluesnummer met een haast funky ritme en mooie huilende harmonica. Een nummer dat de Fabulous Thunderbirds niet zou misstaan. Uit Zwitserland komt de band Lick 75, die te horen is met Lovin’ Machine. Een swinger in de beste Louis Prima traditie, losjes swingend met een knorrende saxsolo en priemend bluesy gitaarwerk. Ook Spanje is vertegenwoordigd via de band Los Santos en hun Radioactive Mama. Een shuffle, die door het gebruik van de accordeon ook een hoog cajungehalte heeft. Black Patti komt uit Duitsland en is te horen met Texas Pony, een akoestische countryblues stamper met een bronstige harmonica. Ook The Red Hot Serenaders komen uit Duitsland en hun Me And My Chauffeur Blues is overduidelijk geinspireerd door “Good Morning Little Schoolgirl”. Een akoestisch nummer.
Dan gaan we eens in de rockabilly hoek kijken.
De Zwitserse band The Royal Flush levert een rauw boppend Time To Bop af met smerig bluesy gitaarwerk terwijl het Duitse Ray Black & The Flying Carpets het met Guy Fawkes Blues meer in de 50’s rockabilly/hillbilly hoek zoeken. The El Sonno Brothers uit Zwitserland zijn behoorlijk rauw en wild in de weer op Diggin’ The Rhythm en de Duitse Railbones gaan met hun brutale zangeres weer meer richting de 50’s rockabilly in If Yoiu Want My Love. I Got Rhythm van de Duitse Sonny Tucker & The Tornados is overduidelijk op de 50’s periode van Elvis geïnspireerd terwijl The Louisville Boppers (ook uit Duitsland) meer richting Eddie Cochran trekken in Big Boppin’ Daddy. We blijven het in het rockabilly verleden zoeken met de Duitse Booze Bombs, die zich in In The Night duidlelijk lieten inspireren door de Sun opnames van Johnny Cash. De Duitse band Twisted Rod klinkt in Come On dan weer lekker wild en rauw. De gitaarsolo schiet in dit nummer alle kanten op. De rockabilly van de Duitse Pinstripes klinkt in Tank Full Of Gas behoorlijk Stray Cats-achtig. Bij de Duitse band The Bombs klinkt het in Oh My Darling alsof the Everly Brothers weer vrede hebben gesloten en samen met Duane Eddy een nummer hebben opgenomen. Een persoonlijke favoriet is de Duitse band The Rhythm Torpedoes die in Still In Love richting the Cramps gaan, mede door de naargeestige zang.
De rockabilly van het Duitse The Wolverhinhos is weer van een geheel ander kaliber. Door het atmosferische gitaarwerk klinkt Dancing On My Own als een Chris Isaak song. De Franse band Shorty Tom & The Long Shots mixen hun rockabilly in Honey Talk met een behoorlijke portie hillbilly. Vandaar ook het gebruik van de fiddle.
Nu we het toch over een fiddle hebben zal ik ten slotte nog even vermelden dat de Finse band The Ranch Busters met hun Lawdy, What A Gal op dit album enigszins uit de toon valt. Dit is een authentiek, wat belegen, hillbilly nummer.

Dit is een prima swingend overzichtsalbum van het Rhythm Bomb label, dat alleen maar weer doet uitkijken naar de volgende nieuwe albums op dit label.


Tracklist:
01. Nico Duportal & his Rhythm Dudes with Jai Milano: Rocket Girl
02. The Royal Flush: Time To Bop
03. Ray Black & the Flying Carpets: Guy Fawkes Blues
04. The El Sonno Brothers: Diggin’ The Rhythm
05. The Railbones: If You Want My Love
06. The Frantic Rockers: Shake Like This
07. The B-Shakers: Rock With Me
08. Sonny Tucker & the Tornados: I Got Rhythm
09. The Louisville Boppers: Big Boppin’ Daddy
10. Andi’s Blues Orchester: Statesboro Blues
11. The Booze Bombs: In The Night
12. The Lonesome Drifters: You Tore Your Playhouse Down
13. Twisted Rod: Come On
14. The Bombs: Oh My Darling
15. The Pinstripes: Tank Full Of Gas
16. The Rhythm Torpedoes: Still In Love
17. The Voodoophones: Voodoophone Boogie
18. Dusty Dave & the Heart Attacks: Love-Hate
19. Lick 75: Lovin’ Machine
20. Los Santos: Radioactive Mama
21. The Wolverinhos: Dancing On My Own
22. The Ranch Busters: Lawdy What A Gal
23. Black Patti: Texas Pony
24. Shorty Tom & the Long Shots: Honey Talk
25. The Red Hot Serenaders: Me And My Chauffeur Blues

Website: Rhythm Bomb Records