Various Artists – Pfingstberg Blues: Red House
Format: CD – Digital / Label: Grand Cru Records
Releasedatum: 18 mei 2018

Tekst: Peter Marinus

 De “Red House” is een bluesclub in Mannheim waar sinds zes jaar het “Pfingstberg Blues” festival plaats vindt.

Gitarist Timo Gross heeft via zijn eigen Grand Cru label nu een verzamelaar op de markt geslingerd waarop een groot aantal van de artiesten, die daar opgetreden hebben hun opwachting maken. Voor het merendeel Duitse bluesartiesten, die bij ons nog niet bekend zijn. Maar daar zou via deze verzamelaar zo maar eens verandering in kunnen komen want wat is dit een lekker album!
De gelegenheidsformatie The Pfingstberg Blues Allstars openen het album met hun Pfingstberg Blues. In deze formatie zitten de al eerder genoemde Timo Gross met zijn snijdende gitaar, de rauwe zangeres Marion LaMarché, met een stem, die ergens tussen Inga Rumpf en Elkie Brooks in zit en de gierende Hammond B3 van Markus Laver.
Dan is het de beurt aan het duo Red & Grey met een versie van de Chicago blues klassieker I Can’t Be Satisfied. Zij keren hierin terug naar de essentie van de blues, slechts met vlammende slidegitaar en minimale maar stuwende drums.
Norbert Schneider is een Oostenrijkse zanger-gitarist die het bonkende Duitstalige Herrgot Schau Obe Auf Mi aflevert. Een funky nummer met knorsax waarin het New Orleans funkvirus rond waart. Schuster/Schutz, oftewel Wolfgang “Blueswolf” Schuster en Jurgen “Mojo” Schutz zijn verantwoordelijk voor de lekker wollige boogie Don’t Cheap Yourself..
De Londonse gitarist Nick Woodland is te horen in Bikes For Joey, een nummer waarin een pubrock geluid zit a la Nick Lowe of Mickey Jupp. Boogiewoogie pianist Patrick Ziegler komt uit Hockenheim en is te horen in de stuwende instrumental Fender Meets Steinway waarin hij dus op de elektrische Fender piano én de Steinway piano te horen is. De Töpelkings is een trio rond pianist Arim Töpel en zij hebben in Räp Im Sitzen een loom geluid a la G Love & Special Sauce met bronstige zang van Arim.
Gitarist Timo Gross is te horen in een live uitvoering van Down To The Delta. Een echt rauwdouwer bluesrock nummer met vlammend gitaarwerk. Een saillant detail is het feit dat Timo begon als country en schlager artiest voordat hij zich op de bluesrock wierp! Bluessanger Sein van het trio Bauer, Reffert, Schuster is een bizarre Duitstalige countryblues met een ware verhalenverteller aan boord.
Dan Popek is weer zo’n vlammende boogiewoogie pianist die zijn Dan’s Boogie er stomend uitstampt en er ook nog stiekem wat ragtime elementen in gooit. The Down Home Percolators zijn te horen in Ride On, Red, Ride On, dat ondanks het akoestische geluid toch een prima stuwende Chicagoblues is.
De Schöne Mannheims is een vocaal dameskwartet, dat buiten de boot valt op dit album. Hun versie van Nina Simone’s Feeling Good hoort meer thuis in het kleinkunst circuit. Elmore’s Grave van Netzer & Scheydt is een spetterende akoestische boogie met prima slidewerk en een pompende piano.
Peter Karp’s Her And My Blues begint als een akoestische bluesballad maar gaat al snel over in een rauwe Walter Trout-achtige bluesrocker. De verrassing op dit album komt van Cobody, die het Beatles nummer I Want You omtoveren tot een swingende funky jazzdancer, uiteraard met Hammond orgel! Miss Zippy & the Blues Wail is een band rond zangeres en harmonica bespeelster Linda Krieg. Ze zijn hier te horen met de lome spaghetti blues (!) Chocolate Jesus.
Tot slot hoor je de band Like ‘Em, een mij totaal onbekende band, die helemaal niets met blues te maken heeft maar wel alles met een ongenadig fel punky geluid in Parallels.

Een prima initiatief om wat minder bekende Duitse bluesartiesten eens aan het grote publiek te presenteren. En nu maar wachten op deel 2!!!


Tracklist:
01. The Pfingstberg Blues Allstars: Pfingstberg Blues
02. Red & Grey: I Can’t Be Satisfied
03. Norbert Schneider: Herrgot Schau Obe Auf Mi
04. Schuster/Schultz: Don’t Cheap Yourself
05. Nick Woodland: Bikes For Joey
06. Patrick Ziegler: Fender Meets Steinway
07. die Töpelkings: Räp Im Sitzen
08. Timo Gross: Down To The Delta
09. Bauer, Reffert, Schuster: Bluessanger Sein
10. Dan Popek: Dan’s Boogie
11. The Down Home Percolators: Ride On, Red, Ride On
12. die Schöne Mannheims: Feeling Good
13. Netzer & Scheydt: Elmore’s Grave
14. Peter Karp: Her And My Blues
15. Cobody: I Want You
16. Miss Zippy & the Blues Wail: Chocolate Jesus
17. Like ‘Em: Parallels

Website: Pfingstberg Blues