Various Artists – Hillbillies In Hell Volume Five
Format: Vinyl LP / Label: Light In The Attic
Releasedatum: 12 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Op het fameuze Light In The Attic label komt op ouderwets vinyl een verzameling obscure hillbilly songs tot ons waarin de duivel een grote rol speelt. En dan kom je uiteraard de meest wrange, bizarre en daardoor ook weer hilarische nummers tegen. Het merendeel van de artiesten op dit album is dermate obscuur, dat je haast geen informatie over ze vindt.
Ik zal mij in deze recensie richten op de voor mij meest memorabele, en dus obscure en vergeten hillbilly nummers van deze compilatie.

Zo opent ene Doug Tubb het album met lome hillbilly met diep twangende gitaar en fiddle in het gezellig getitelde The World Is A Monster. Dan is het de beurt aan de iets bekendere Johnny Horton, die als bijnaam “The Singing Fisherman” had en die in 1960 overleed aan de gevolgen van een auto ongeluk. In het opgewekt huppelende The Devil Made A Masterpece, met huilende steelgitaar en fiddle, horen we hem zingen:”The devil made a masterpiece when he created you” en of je daar nou blij mee moet zijn….
Frank Dycus levert een soort griezel country af in The Visit met knarsende fiddle en gitaar. Het opgewekt klinkende hillbilly nummer Daddy’s Sick Again van Arkey Blue dook in 1974 op in de griezelfilm Texas Chainsaw Massacre. Een wrang nummer over een pappie die weer eens ziek is (drank?).
Mammoth In Cave Secret is een traditionele countryshuffle van Charlie Stewart. Een artiest, die ook al het niet al te vrolijke nummer Santa Won’t Come This Year in zijn repertoire had. Het nummer op deze compilatie gaat gezellig over een onwillig vriendinnetje die in een grot vermoord wordt! En alsof het niet genoeg is wordt er Room 333 van Ben Wasson & The Hardtimers wederom een vrouw vermoord. Dit keer in kamer 333!
Maar gelukkig krijgen we een wijze les van Lonnie Glosson, die ons in Let Jesus Turn You On leert dat je geen drank of drugs nodig hebt om high te raken. De Here Jesus is daar dus, volgens hem, een prima alternatief voor. De Heer krijgt nog meer lof toegezongen door Selwyn Cox in het krankzinnige jodelgospel nummer Yodelling Heart.
Ik had nooit verwact dat The Kingsmen, ooit verantwoordelijk voor één van de beste covers van de garagerock klassieker Louie Louie, te horen zouden zijn in een gospelsong maar dat is toch echt het geval in Jesus Loved The Devil Out Of Me, dat aan het eind van dit album ook nog een keer voorbij komt in de versie van Hank Williams Jr. & The Mike Curb Congregation.
Nog meer hillbilly gospelrock van G.M. Farley & The Foggy River Boys met There Ain’t No Grave Gonna Hold My Body Down. Een nummer dat begint met statige a capella samenzang en dan over gaat in een loom swingend hillbilly nummer.
Ik wil ook nog even de lui boppende hillbilly van Bob Leers noemen in The World’s Gone Mad. Een nummer uit 1968.

Een prachtige verzamelaar vol met de meest obscure, en daardoor ook aantrekkelijke, hillbilly songs met vaak onverwachte wrange kantjes. Dit is het soort werk waar de garagerockers van The Cramps zo gek op waren!! Ik kan mij daar van harte bij aansluiten.
Laat deel 6 ook maar tot ons komen!


Tracklist:
01. Doug Tubb: The World Is A Monster
02. Johnny Horton: The Devil Made A Msterpiece
03. Frank Dycus: The Visit
04. Arkey Blue: Daddy’s Sick Again
05. Charlie Stewart: Mammoth In Cave Secret
06. Ben Wasson & the Hardtimes: Room 333
07. Lonnie Glosson: Let Jesus Turn You On
08. Selwyn Cox: Yodelling Heart
09. The Kingsmen: Jesus Loved The Devil Out Of Me
10. G.M. Farley & the Foggy River Boys: There Ain’t No Grave Gonna Hold My Body Down
11. Bob Leers: The World’s Gone Mad
12. George Elliott: Stranger On The Bridge
13. Duane Dee: When The Devil Rides The Wind
14. Wayne Jarrad: Tragedy
15. Virginia Crawford: Devil, You’d Better Hide
16. Zero Jones: Wrestlin’ With Satan
17. Wally Fowler & the All-Night Singers: You Can’t Run Away From God
18. Hank Williams Jr. & the Mike Curb Congregation: Jesus Loved The Devil Out Of Me

Website: Light In The Attic