Various Artists  Gonna Make It Alone – Brexit Rockers
Format: CD / Label: Atomicat Records – Koko-Mojo Records
Releasedatum: 22 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

De Brexit houdt de gemoederen flink bezig in politiek Europa, en vooral in de UK. En daar speelt het Atomicat label slim op in door deze verzamelaar uit te brengen. Een album dat uitpuilt van de nummers over thema’s als “op eigen benen staan”, “beschaamd vertrouwen” en “geld”. En dat vormgegeven in vierentwintig nummers uit de 50’s en begin 60’s met stijlen als rockabilly, country, pop maar ook blues, rhythm & blues en doowop. En die laatste drie stijlen pik er gelijk maar even uit.

De eerste track in dit gebied komt van de obscure formatie The Whips met She Done Me Wrong. Een rhythm & bluesnummer met een hoog doowop gehalte en uiterst soulvolle, rauwe zang plus nog een swingende saxofoon. Screamin’ Jay Hawkins bezingt in There’s Something Wrong With You op zijn bekende naargeestige manier de één of andere geestelijke tekortkoming in een traag onheilspellend nummer uit 1958.
De Bo Diddley beat is in Crackin’ Up voorzien van een Caribisch mambo sausje en doowop-achtige achtergrondzang. Dan volgt de doowop van The Penguins met Promises, Promises, Promises uit 1955. Een luchtig rockend nummer met wederom een knetterende saxofoonsolo. De obscure Duke Dickson is te horen met het voortpompende nummer Walking Shoes uit 1958, aangedreven door een lui knorrende sax.
De al even obscure Jim Gatlin laat in The Way You’reTreatin’ Me een mix horen van honkytonk en jazz swing. Big John Greer laat zijn machtige, haast Marco Bakker-achtig, stemgeluid op ons los in de bigband blues van Your Cash Ain’t Nothin’ But Trash.
Andere hoogtepunten op dit album zijn de garagerocker-achtige geluiden van The Rumblers met I Don’t Need You No More uit 1962, de oldstyle country van Skeets McDonald in Don’t Push Me Too Far, de tearjerker We’re Taking It Over van Faron Young, de ontspannen rockabilly van Norman Bullock & TheSoutherneers in Lies, Lies, Lies en George Jones, die in Revenoor Man bewijst dat hij ook behoorlijk kon rocken.
Jerry Bryan & TheHoundogs laten in I’m Walking Out On You een Buddy Holly-achtig geluid horen terwijl het instrumentale Work Out van Ricky Dee & TheEmbers een regelrechte kopie van Sam Cooke’s “Twistin’ The NightAway” is.
Ik weet nu ook waar het pianoloopje van “Lady Madonna”(Beatles) vandaan komt. Namelijk van Humphrey Lyttelton & His Band in hun Bad Penny Blues. Het bekendste nummer op deze verzamelaar komt van Tommy Steele en zijn meefluitbare hit Singing The Blues.
Aandoenlijk is de gecultiveerde Britse rock & roll van Billy Fury in Gonna Type A Letter (compleet met swingende typemachine), de 60’s beat van de al even Britse Cliff Bennett & The Rebel Rousers in When I Get Paid en Kinks producer/manager Larry Page, die hier een Elvis imitatie weggeeft in Under Control.

Wederom een heerlijke verzamelaar, zoals we van het Koko-Mojo label, waarvan Atomicat Records een onderdeel is, gewend zijn!


Tracklist:
01. The Rumblers:I Don’t Need You No More
02. Billy Fury:Gonna Type A Letter
03. Skeets McDonald:Don’t Push Me Too Far
04. Faron Young:We’re Taking It Over
05. The Whips:She Done Me Wrong
06. Norman Bullock & the Southerneers:Lies, Lies, Lies
07. Tommy Steele:Singing The Blues
08. Jackie Lee Cochran:Pity Me
09. Screamin’ Jay Hawkins:There’s Something Wrong With You
10. Bo Diddley:Crackin’ Up
11. The Penguins:Promises, Promises, Promises
12. Cliff Bennett & the Rebel Rousers:When I Get Paid
13. Humphrey Lyttelton& his Band:Bad Penny Blues
14. George Jones:No Money In This Deal
15. Larry Page:Under Control
16. Bill Swing:Messed Up
17. Duke Dickson:Walking Shoes
18. Jim Gatlin:The Way You’re TReatin’ Me
19. Ricky Dee & the Embers:Work Out
20. Sherree Scott:Easy Payments
21. Big John Greer:Your Cash Ain’tNothin’ But Trash
22. George Jones:Revenoor Man
23. Jerry Bryan & the Houndogs:I’m Walking Out On You
24. Dion:Make It Alone

Website: Koko-Mojo Records