Various Artists – Funky Country 2
Format: LP / Label: Perfect Toy
Releasedatum: 9 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

Het Duitse label Perfect Toy blijft ons gelukkig maar bestoken met de ene na de andere verzamelaar vol met obscure soul, funk en rhythm & blues. Nu is er de Funky Country 2 verzamelaar met hierop, voor alle duidelijkheid, geen countryartiesten, die ineens de funk toer op gingen. Maar wel met zeer obscure funk en soul artiesten, die dermate obscuur zijn, dat weinig mensen van ze gehoord zullen hebben.

Bijvoorbeeld de band (?) Vaverda, die slechts één single op het Bella label uitbracht. Hun Gates Of Hell is een funkrock nummer met een geluid dat garagerock met funky Southern rock lijkt te mengen. Hun zanger wordt op een gegeven moment flink waanzinnig. Charles Vickers was een zanger uit Daytona Beach, die later wat disco-achtige albums zou uitbrengen. Hier is dat discogeluid gelukkig nog niet aanwezig. Wel een landerig (country?) soul geluid in Baby Sometimes The Road Is Rough. Zijn geluid zit enigszins in de hoek van Arthur Alexander. Het Merle Travis nummer Sixteen Tons krijgt in handen van Sundae Flavour ineens een rauw funky brassrock geluid. Steve Akin, die slechts twee singles uitbracht, levert het stomende soulnummer Baby Take Your Time af met funky grooves en ditto blazers. Ook The Marvells laten in Funky Duck aanstekelijke funk horen, waarin flink gejat lijkt te zijn van “Walking The Dog” van Rufus Thomas. The Jimmy Rogers Quintet waagt zich aan een cover van James Brown’s I Feel Good. Vergeleken bij de versie van Mr. Dynamite klinkt deze versie als een ingedut orkestje uit een funky verzorgingstehuis en dat maakt het gelijk wel weer bizar. Na een drama pop intro gaat Brand New World van The Notions verder als een uptempo 60’s Liverpool beatnummer, dat door The Bee Gees gezongen lijkt te worden. De funky soul van Funky Country door Jesters III lijkt uitgevoerd te worden door een stelletje rednecks met een geluid a la Tony Joe White. De Motown klassieker Baby Don’t Do It ondergaat in de handen van The Chosen Few een garagerock-achtige funky behandeling.Come On Back van Pokerface opent met een Ball Of Confusion-achtig intro waarna het als een psychedelisch soulnummer in de stijl van the Chambers Brothers verder gaat. Het schattige Might As Well Give Up van ene Janet Lee heeft een hoog “yeh yeh” gehalte waarin Nancy Sinatra al heupwiegend toe staat te kijken.
Na de brassrock van Scotty Evans & The Suburban Sounds in Richest Man In The Graveyard eindigt het album met the Mystic Four en hun Minutes Of Heaven waarin soul gemengd wordt met een Sir Douglas Quintet-achtig geluid.

Deze verzamelaar staat, zoals we gewend zijn van het Perfect Toy label, weer boordevol verrassende funky nummers.


Tracklist:
01. Valverda: Gates Of Hell
02. Charles Vickers: Baby Sometimes The Road Is Rough
03. Sundae Flavour: Sixteen Tons
04. Steve Akin: Baby Take Your Time
05. The Marvells: Funky Duck
06. The Jimmy Rogers Quintet: I Feel Good
07. The Notions: Brand New World
08. Jesters III: Funky Country
09. The Chosen Few: Baby Don’t Do It
10. Pokerface: Come On Back
11. Janet Lee: Might As Well Give Up
12. Scotty Evans & the Suburban Sounds: Richest Man In The Graveyard
13. The Mystic Four: Minutes Of Heaven

Website: Perfect Toy

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.