Foto Recensie: Various Artists - Dylan In Jazz (A Jazz Tribute To Bob Dylan)

Various Artists –  Dylan In Jazz (A Jazz Tribute To Bob Dylan)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Wagram Music Records
Releasedatum: 23 maart 2018          

Tekst: Peter Marinus

De nummers van Bob Dylan zijn natuurlijk al onnoemelijk vaak door andere artiesten opgenomen maar om de Dylan nummers nu eens in een jazzy jasje te horen maakt uiteraard wel nieuwsgierig.
En dat gebeurt op deze verzamelaar ‘Dylan In Jazz (A Jazz Tribute To Bob Dylan)’ uitgebracht op het Franse Wagram Music label. Een titel, die trouwens niet helemaal de lading dekt want er staat ook wat bluesy materiaal op. Laat ik daar dan maar eens mee beginnen.

Ben Sidran was in de zestiger jaren de toetsenist van de Steve Miller Band en is nu al jaren op de solotoer met zijn uiterst lome mix van jazz en blues, geheel in de traditie van Mose Allison. Hij is op dit album met twee nummers vertegenwoordigd. Allereerst met Knockin’ On Heaven’s Door. In deze lome uitvoering deelt Ben de zang met Jorge Drexler uit Uruguay en hoor je een prachtige trompetsolo van Michael Leonhart. De tweede Dylan cover van Ben’s hand is Gotta Serve Somebody dat wordt opgesierd door de soulvolle blazers Bob Malach en Michael Leonhart. Beide nummers komen trouwens van het album ‘Dylan Different’ uit 2009.
The Neville Brothers behoeven natuurlijk geen verdere introductie. Van hen hoor je The Ballad Of Hollis Brown in een dreigende rauwe uitvoering met intense zang van Aaron Neville. Afkomstig van het ‘Yellow Moon’ album uit 1989.
Ook Eric Bibb is een bekende uit de blueswereld. Hij vertolkt hier Masters Of War. Een lome folkblues met brandende harmonica van J.J. Milteau. Van het ‘Migration Blues’ album uit 2017.
Howard Tate is een soulzanger met een machtig stemgeluid, dat te horen is in Girl From The North Country. Een B-kant van een single uit 1972.
De verrassing voor mij was gitarist Jef Lee Johnson. Deze in 2013 overleden gitarist kwam uit de jazzfunk hoek van o.a. Ronald Shannon Jackson. Zijn vlammende bluesrock uitvoering van Ballad Of A Thin Man deed mij blij verrast opveren. Het komt van het ‘The Zimmerman Shadow’ album uit 2009.
Dan gaan we over naar de jazzhoek om ons daar ook eens te laten verrassen. Te beginnen met jazzzangeres Abbey Lincoln met Mr. Tambourine Man. Deze uitvoering heeft een zeer luie funky groove, gevoed door door warme bas van Michael Bowie en de ruisende drums van Aaron Walker. De saxofoon van Julien Lourau begeleidt de soepele jazzy zang van Abbey. Het nummer stamt uit 1997 van het ‘Who Used To Dance’ album.
Na een vurig boppend begint gaat The Times They Are A-Changin’ van saxophonist Joshua Redman over in een luie jazzballad waar hij begeleid wordt door bassist Larry Grenadier, drummer Brian Blade en pianist Brad Mehldau. Redman zet het Dylan nummer geheel naar zijn eigen hand met zijn afwisselend lome en furieuze spel. De luie jazz bas van Charlie Haden opent My Back Pages door het Keith Jarrett Trio. Een sprankelende jazzy versie met uiteraard de piano centraal. Afkomstig van het album ‘Somewhere Before’ uit 1969. Saxofonist Stanley Turrentine en organiste Shirley Scott veranderen Blowin’ In The Wind tot een luie orgelsoul shuffle, die oorspronkelijk op het ‘Common Touch’ album uit 1968 stond.
De samenwerking tussen drummer Jack De Johnette, bassist Larry Grenadier, organist John Medeski en gitarist John Scofield levert Lay Lady Lay op in een zomerse, tegen reggae aanleundende versie, die van het ‘Hudson’ album uit 2018 komt. Bill Frisell’s warm zwevende gitaargeluid is te horen in zijn versie van Just Like A Woman, dat hier erg weldadig klinkt.
De Deense zangeres Caecilie Norby verandert Like A Rolling Stone in een tropisch aandoend nummer met priemend gitaarwerk van Ngyen Le en sprankelende piano van Leszek Mozder. De Franse pianist Olivier Hutman is samen met de Italiaanse zangeres Alice Ricciadri verantwoordelijk voor de zwoele jazzy uitvoering van Don’t Think Twice met broeierig gitaarwerk van Gilad Hekselman.
Tot slot hoor je nog een sfeervolle bluesy uitvoering van Everything Is Broke door de Franse zangeres Louisa Bey, dat aan het werk van Robbie Robertson/Daniel Lanois doet denken.

Een zeer aangenaam en af en toe verrassende verzamelaar! Dit smaakt naar meer!


Tracklist:
01. Ben Sidran: Knockin’ On Heaven’s Door
02. Abbey Lincoln: Mr. Tambourine Man
03. Joshua Redman: The Times They Are A-Changin’
04. The Neville Brothers: The Ballad Of Hollis Brown
05. The Keith Jarrett Trio: My Back Pages
06. Eric Bibb: Masters Of War
07. Stanley Turrentine with Shirley Scott: Blowin’ In The Wind
08. Howard Tate: Girl From The North Country
09. Jack De Johnette, Larry Grenadier, John Medeski, John Scofield: Lay Lady Lay
10. Ben Sidran: Gotta Serve Somebody
11. Bill Frisell: Just Like A Woman
12. Caecilie Norby: Like A Rolling Stone
13. Jef Lee Johnson: Ballad Of A Thin Man
14. Olivier Hutman & Alice Ricciardi: Don’t Think Twice
15. Louisa Bey: Everything Is Broke

Website: www.wagram.fr


Ook op Blues Magazine ...