Recensie: Various Artists – Down & Wired 4 – A Dose Of Psychedelic Funk & Blue-Eyed Soul

Various Artists – Down & Wired 4 – A Dose Of Psychedelic Funk & Blue-Eyed Soul
Format: Vinyl – LP / Label: Perfect Toy Records
Releasedatum: 1 juni 2017

Tekst: Peter Marinus

Eerder was deel 3 van deze serie hier aan de beurt. Nu is er dus deel 4! En wederom is die gevuld met allerlei obscure artiesten (dit keer allemaal uit de USA), waarvan het merendeel een funky nummer aflevert.
Kwalitatief zit het weer helemaal snor met dit album. Op één nummer na dan! Waarom de erbarmelijke geluidskwaliteit van de funkrock band Jove op ons losgelaten moest worden zal altijd wel een wonder blijven. Hun Right On is namelijk door die geluidskwaliteit niet om aan te horen. Gelukkig zijn de overige tien nummers wel prima in orde.

Het eerste nummer is Dizengoff van Babe Wallace, een single, die onlangs nog besproken werd in dit magazine. Het blijft nog steeds een waanzinnig swingende bigband r & b nummer in het Engels en Hebreeuws. De Sundae Funnies coveren vervolgens het Allen Toussaint nummer Get Out Of My Life, Woman op een lome, funky manier met een flinke dosis psychedelica. Een prima cover maar minder bluesy dan de cover die de Paul Butterfield Blues Band ooit opnam.
Gentle Uprising is een mij onbekende band en levert een lekker groovend funkrock nummer af met Baby That’s All. Dit nummer heeft ook wel wat weg van Allen Toussaint’s Get Out Of My Life, Woman maar gelukkig heeft de band er voldoende eigen smoel aan gegeven.
The Inn Crowd zorgt voor één van de hoogtepunten van dit album met hun bizar swingende pop/soul nummer Run Clarence Run. Ene Clarece (zou het de schele leeuw van Daktari zijn?) wordt hierin aangespoord om het op een rennen te zetten. Voor mij is het absolute hoogetpunt East Side Theme van East Side Bues. In tegenstelling tot de bandnaam krijg je een uitbundig swingend orgel jazz nummer om je oren waarin een priemende gitaar behoorlijk tegengas geeft.
Guitar Murphy is beter bekend als Matt “Guitar” Murphy, Hij speelde in de bands van Little Junior en James Cotton en werd vooral bekend als lid van de Blues Brothers Band. Op dit album levert hij een prima funkly blues instrumental af, Suffering Soul, in twee delen.
My Land van Friends begint als dromerig psychedelisch rock nummer en gaat onverwachts over in heftig fuzzende hard rock. De gitarist van de band 49th Blue Streak verzuipt in de cover van het Jimi Hendrix nummer Foxy Lady haast in zijn eigen fuzz geluid. Zijn gitaar klinkt, bizar genoeg, als een schuurmachine.
Afgesloten wordt er met de lange psychedelicsche rock, in de beste Quicksilver Messenger Service traditie, in Driftin’ van George Brigman & Split.

Wederom een heerlijk album met allerlei obscure snoepjes. Ik zou zeggen, op naar deel 5!

Tracklist:
01. Babe Wallace:Dizengoff
02. The Sundae Funnies:Get Out Of My Life, Woman
03. Gentle Uprising:Baby That’s All
04. The Inn Crowd:Run Clarence Run
05. East Side Blues:East Side Theme
06. Guitar Murphy:Suffering Soul (Part 1)
07. Guitar Murphy:Suffering Soul (Part 2)
08. Friends:My Land
09. 49th Blue Streak:Foxy Lady
10. Jove:Right On
11. George Brigman & Split:Driftin’

Website: Perfect Toy Records

17 juli 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe