Various Artists – Cumbia Beat Volume 3
Format: 2LP – CD / Label: Vampi Soul Records
Releasedatum: 29 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Deel 3 uit de ‘Cumbia Beat’ serie is verschenen!!! En wel op een dubbelalbum op ouderwets vinyl en op cd.

Voor wie geen idee heeft wat “Cubia Beat” is, even een korte uitleg. Cumbia is dansmuziek, die oorspronkelijk uit Colombia komt en met invloeden uit de 60’s beatmuziek vermengd werd tot “Cumbia Beat”, een stijl die met name in Peru erg aansloeg.
Op deze dubbelaar staan eenentwintig voorbeelden. Het ene voorbeeld wat duidelijker dan de andere maar allemaal zeer obscuur en onbekend voor onze Hollandse oren.

De opener El Saltamontes van SilvestreMontez y sus Guantanameros is een goed voorbeeld. Een instrumental met de elektrische gitaar in de hoofdrol, begeleid door een woud van swingende Latijns Amerikaanse percussie. In Lamento Del Cóndor van Los Cóndores Del Cusco klinkt het gitaarwerk ietsjes rauwer en is een lekker lullig klinkend bubblegum orgeltje te horen. En uiteraard weer die onweerstaanbaar swingende percussie.
Die swing wordt nog intenser in de pure latin van La Manzanita van Los Gitanos. Een nummer met zang en (nauwelijks hoorbare) blazers. De surfmuziek doet heel voorzichtig zijn intrede in DescargaOriental van Los Orientales de Paramonga. Een instrumental waarin het gitaarspel ook duidelijk door een band als The Ventures is beinvloed. Voorzichtige beatinvloeden zijn te horen in de salsa swingerLa Espumita Del Rio van Los Casmenos.
Als je goed luistert hoor je in het heerlijk loom deinende El Forastero van Los 5 Palomillas een haast Afrikaans aandoende melodie, begeleid door vrolijke blazers. Uiterst geschikt voor een loom dansje op de dansvloer is de ballad Sueno Hippie van Los Beta 5 waarin het sprankelende gitaargeluid opvalt. Hippie invloeden ben ik niet tegen gekomen. De beat invloeden zijn ver te zoeken in de swingende salsa van Girasoleando van Los Girasoles. In Cumbia Del Puerlo van Los Demonios Del Mantaro is van alles te horen. Mexicaanse muziek, Latijns Amerikaanse swing en zelfs Braziliaanse carnavalsmuziek.
Op album 2 meer van dit lekkers. Paco Zambrano y sus Ratones doet een voorzichtige poging om de Cumbia Beat in easy listening vorm te brengen in Bailando Con Patricia. CholaIngrata van Los Ecos herbergt ska invloeden, die hand in hand gaan met Shadows-achtige beat muziek. Grupo Siglo XX heeft uiteraard totaal niets met de Belgische geluidsterroristen van Siglo XX te maken maar wel alles met Ventures-achtige beat, verpakt in een loom swingend Cumbia jasje. Silbando Por La Montana van Los DiablosRojos doet wederom aan Afrikaanse dansmuziek denken door de flink zwalkende gitaarpartijen, die, eerlijk gezegd, af en toe behoorlijk vals klinken.
Twee zeer opgewekt klinkende Cumbia swingers sluiten deze dubbelaar af, namelijk El Chullo van Marco Merry y sus Golfos en Lamento Moyobambino van Sonido Verde de Moyobamba.

De liefhebbers van opgewekt swingende Latijns Amerikaanse klanken kunnen dit dubbelalbum met een gerust hart aanschaffen. Swingende dansmuziek met voorzichtige beat invloeden!


Tracklist:
LP 1:
01. Silvestre Montez y sus Guantanameros: El Saltamontes
02. Los Cóndores Del Cusco: Lamento Del Cóndor
03. Los Gitanos: La Manzanita
04. Los Orientales de Paramonga: Descarga Oriental
05. Los Casmenos: La Espumita Del Rio
06 .Los 5 Palomillas: El Forastero
07. Los Beta 5: Sueno Hippie
08. Los Girasoles: Girasoleando
09. Los Demonios Del Mantaro: Cumbia Del Amor
10. Los Demonios de Corochay: Cumbia Del Puerto

LP 2:
01. Paco Zambrano y sus Ratones: Bailando Con Patricia
02. Los Ecos: CholaIngrata
03. Los Tantos: Manzana Verde
04. Los Scorpios: Si No QuieresBailar Vuelve A Casa
05. Los Blue Kings de Nana: El Baile De Los Reyes
06. Grupo Siglo XX: La Naranjadita
07. Larga Espera – Los Sander`s De Nana
08. Los Quantos: Cumbia Quántica
09. Los Diablos Rojos: Silbando Por La Montana
10. Marco Merry y sus Golfos: El Chullo
11. Sonido Verde de Moyobamba: LamentoMoyobambino

Website: Vampi Soul Records


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.