Various Artists – Blue Mood Label Mates – Live At Notodden Bluesfestival 2017
Format: CD – Digital / Label: Blue Mood Records
Releasedatum: 3 augustus 2018

Tekst: Peter Marinus

Het Noorse Notodden Bluesfestival is al twintig jaar een vermaard Europees bluesfestival. Zo vermaard, dat het festival de “Keeping The Blues Alive Award” kreeg voor beste internationale bluesfestival. Gedurende de afgelopen twintig jaar traden er grootheden op als B.B. King, Buddy Guy, ZZ Top, John Mayall, Johnny Winter en nog vele anderen.

Ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van het festival (dat trouwens elk jaar in augustus plaats vindt) is er nu een verzamelaar verschenen met tien live opnames van Noorse bluesartiesten. Vele daarvan zijn nog niet echt bekend in ons land. Gitarist Vidar Busk echter wel. Hij heeft al een behoorlijke carrière achter de rug met bands als The True Believers en The Voodoo Doodz. Daarom is hij met twee nummers aanwezig op deze verzamelaar. Allereerst met Lovestruck, dat brassband-achtig begint en dan overgaat in een uiterst lome rokerige bluesballad met jazzy pianowerk en Vidar die zijn gitaar lekker hard laat janken. De afsluiter van dit album, Stompin’ Our Feet With You, is ook van Vidar’s hand. Een waardige feestelijk swingende jumpblues met uitmuntend fel gitaarwerk van Vidar.
Het album opent met gitarist Kid Andersen, die zijn sporen heeft verdiend in bands als Little Charlie & TheNightcats en de Charlie Musselwhite Band. Hij is hier te horen met The Bender, een lekker pompende bluesrock shuffle met fel, rAuw gitaarwerk en een Hammondorgel dat ook flink van zich laat horen, evenals de scheurende harmonica.
Knut Nordhagen kan bekend zijn door zijn werk met de band The Bluepack. Zijn Slave To The Rhythm is een uiterst funky groovend nummer met stuwende blazers en Johnny Winter-achtige rauwe zang. Ook de harde wah-wah gitaar van Knut valt hier op.
Gitarist Amund Maarud, die in het verleden speelde in bands als The Grand en Morudes, is verantwoordelijk voor de zeer sfeervolle slowblues She Loves Me She Loves Me Not. Zijn gitaar klinkt hier ruimtelijk priemend en blij vlagen gierend.
ORBO is gitarist Ole Reinert Berg-Olsen, die met zijn band een zeer aanstekelijke mix van surf en blues laat horen in Dead Man Walking. Een soort van “twang blues” met hard scheurende gitaar.
Nordgarden staat voor singer-songwriter Terje Nordgarden, die uit de zogenaamde “alternative country” hoek komt. Zijn Side Of The Road past wonderwel tussen het werk van de andere Noorse bluesbroeders doordat het, mede door de blazers, een lekker soulvol geluid heeft.
Het duo Bekken & Gjems, oftewel pianist Tor Einar Bekken en Richard Gjems op de harmonica zijn verantwoordelijk voor het enige nummer dat enigszins buiten de “bluesboot” valt. Hun Midesjiolin is een instrumental, die qua melodie wat aan de klassieker “Summertime” doet denken. Daarna is de beurt aan Knut Eide & Harald Stokke, bekend van The Tiger City Jukes, en hun boogie Denise, die stiekem wat van “Help Me” van Sonny Boy Williamson heeft geleend.
Tot slot levert gitarist Kurt Slevigen de slowblues Look How Baby af met rauw priemend gitaarwerk en ietwat onvaste zang.

Een prima verzamelaar waarop blijkt dat er in Noorwegen behoorlijk wat bluestalent rond loopt.


Tracklist:
01. Kid Andersen: The Bender
02. Knut Nordhagen: Slave To The Rhythm
03. Amund Maarud: She Loves Me She Loves Me Not
04. ORBO: Dead Man Walking
05. Nordgarden: Side Of The Road
06. Vidar Busk: Lovestruck
07. Bekken & Gjems: Midesijolin
08. Knut Eide & Harald Stokke: Denise
09. Kurt Slevigen: Look How Baby
10. Vidar Busk: Stompin’ Our Feet With You

Website: Bluesfestival Notodden


Ook op Blues Magazine ...