Foto Recensie: Various Artists - Battle Of The Blues - Chicago Vs Oakland

Various Artists – Battle Of The Blues – Chicago Vs. Oakland
Format: CD – Digital / Label: Delta Roots Records
Releasedatum: 2 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Dit album is niet zomaar een verzamelalbum. Het is namelijk een project opgezet door Twist Turner, drummer, songwriter en producer, die in het verleden in bands van Isaac Scott, Junior Wells en Buddy Guy te vinden was. Hij heeft al een lange carrière in de blues achter de rug en overwon ook nog eens nierkanker.
Nu komt hij dus met dit project waarin hij een aantal minder bekende bluestalenten uit zowel Chicago als uit Oakland aan ons voorstelt. Het merendeel van de artiesten op dit album houdt zich bezig met de soulvolle vorm van de blues.

Zo opent zangeres Mz Su Mac uit Bay Point, Californië, het album. Zij is de dochter van Craig Horton en beschikt over een heerlijke soulstem, die te horen is in Broke Ass Man. Een nummer in de stijl van zangeressen als Denise LaSalle of Bettye Lavette.
Alwin London is een gitarist uit de Bay Area, die aantreedt met een cover van het Willie Nelson nummer Funny How Time Slips Away. Opnieuw een soulballad waarin Aldwin zich op Aaron Neville terrein begeeft. Voor één van de hoogtepunten op dit album zorgt de lap steelgitaar van Freddie Roulette. Je hoort zijn zwiepende en snerpende gitaar in de instrumentals Take It Easy en Red Tide.
Nat Bolden is een inmiddels 91-jarige zanger uit Berkeley, die ook vaak samenwerkt met zangeres Sharon Davis. In de slowblues Good Morning Mr. Blues is totaal niets van zijn leeftijd te merken want hij beschikt nog steeds over een zeer krachtige stem en wordt in dit nummer ook nog eens begeleid door de priemende gitaar van Rusty Zinn. Zanger James Newman is vervolgens in de soulblues hoek te horen met Hit And Run Lover en het lekkere lome funky Me And My Guitar, met bijtend gitaarwerk van Mark Wydra.
Gitarist Maurice John Vaughn is met zijn hard snerpende gitaar te horen in Hurtin’ On You van de voormalige Magic Sam bassist Emery Williams Jr., die ook bekend was onder de naam Detroit Jr. en die in 2005 overleed. Het tweede nummer van Emery, Mama Don’t Weep, hoort meer thuis in de “smooth” soul hoek met overigens wel zeer krachtige zang.
“Mr. Excitement” Del Brown is de achterneef van James Brown en laat in Now That I’ve Gone zijn zijn vokale talenten goed horen. Een ouderwetse deep soul ballad in de stijl van Solomon Burke of Arthur Conley waarin Del ook laat horen dat hij de Johnny Adams achtige hoge vokale regionen ook met gemak aan kan.  Time Slippin’ Away is het tweede nummer van Del op dit album en in dit soulbluesnummer slaat Del wat al te enthousiast aan het galmen. Soulzanger Gerald McGlendon is te horen met de ballad Cold In The Streets. Een ballad in de traditie van bijvoorbeeld Little Milton of Bobby Bland.
Zanger Country Pete McGill overlered in 2018 en kan dus jammer genoeg de release van dit album niet meer meemaken. Zijn Hoochie Coochie Mama is pure Chicago blues in de stijl van “Mannish Boy”, met zwiepend en gierend gitaarwerk van Rusty Zinn.

Deze verzamelaar is een uitstekend initiatief van de ontzettend bescheiden Twist Turner. Deze man mag best wel flink credit krijgen voor het feit dat hij ons geïntroduceerd heeft aan een aantal zeer getalenteerde soulbluesartiesten!


Tracklist:
01. Mz Su Mac: Broke Ass Man
02. Aldwin London: Funny How Time Slips Away
03. Freddie Roulette: Take It Easy
04. Nat Bolden: Good Morning Mr. Blues
05. James Newman: Hit And Run Lover
06. Emery Williams Jr.: Hurtin’ On You
07. ”Mr. Excitement” Del Brown: Now That I’ve Gone
08. Freddie Roulette: Red Tide
09. Gerald McGlendon: Cold In The Streets
10. James Newman: Me And My Guitar
11. ”Mr. Excitement” Del Brown: Time Slippin’ Away
12. Country Pete McGill: Hoochie Coochie Mama
13. Emery Williams Jr.: Mama Don’t Weep

Website:
Twist Turner
Delta Roots Records


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.