Various Artists – Ain’t Gonna Hush (And Make Some Good Girls Bad)
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Met de regelmaat van de klok brengt het Koko Mojo label een verzamelaar uit vol 50’s en begin 60’s blues en rhythm & blues en altijd staat er een thema centraal op die albums. Dit keer is het thema: krachtige zangeressen!! En je krijgt er achtentwintig om je oren en allen doen ze je oorlellen krullen van plezier!
De ene zangeres klinkt jazzy en zwoel, de andere brutaal en poppy en de andere weer krachtig en rauw.

Ik ga ze gewoon allemaal langs en begin met Damita Jo, die ooit zangeres was bij Steve Gibson & The Red Caps en die solohits scoorde met “I’ll Save The Last Dance For You” en “I’ll Be There”. Op dit album hoor je haar met Mr. Blues uit 1963 waarop ze begeleid wordt door het orkest van Jerry Kennedy en de Merry Melody Singers. Het resultaat is een luchtig bigband rhythm & bluesnummer met swingende blazers en een heerlijke scheursaxsolo.
De single She’ll Be Gone van Betty O’Brien stamt uit 1961 en werd geproduceerd door songwriter Clyde Otis, die o.a. componeerde voor Nat “King” Cole en Elvis Presley. Betty heeft een brutale zangstijl in een rijkelijk georkestreerd nummer. Faye Adams werd ontdekt door zangeres Ruth Brown en scoorde in 1953 een flinke dikke hit met “Shake A Hand”. Op dit album is zij te horen met Johnny Lee, een bluesy stamper, die geschreven werd door de van Fats Domino bekende Dave Bartholomew en eerlijk gezegd is dit nummer wel een “beetje” geleend van Willie Dixon’s “My Babe”.
Etta James is natuurlijk alom bekend en in Market Place uit 1957 trekt zij zich al niets aan van de gepolijste begeleiding in een Coasters-achtig nummer en laat zij haar ongenadig krachtige stem horen. Daarna treedt Pauline Rogers aan met haar single I’m Just A Woman uit 1957. Een zwoel swingend jazzy bluesnummer met een priemende gitaar (ver) op de achtergrond.
Cordella De Milo was een zangeres uit Watunga, Oklahoma, en haar Ain’t Gonna Hush uit 1958 is een bruisende boogie woogie met haar brutale messcherpe zang in de hoofdrol. Mamie Jenkins was de echtgenote van zanger-pianist Gus Jenkins en zij maakte ook opnames onder namen als Mamie Perry en Mamie Ree. Onder de naam Mamie Jenkins is zij te horen in de broeierig pompende shuffle Hambone met heerlijk lome blazers.
Ruth “Blues”Ames was een protegé van Lightnin’ Hopkins en ze is te horen met diens Finally Met My Baby, een Texas blues die in 1956 uitkwam. Een lekker rauwe blues met priemend gitaarwerk.
Ann Cole nam in 1957 de single Got My Mo-Jo Working op. Deze klassieker verandert bij haar in een Coasters-achtig uptempo nummer. Mamie Perry is dus de al eerder genoemde Mamie Jenkins en hier is ze te horen met My Baby Waited Too Long uit 1958. Een heerlijk luie blues shuffle met warm pompende bas en emotionele zang.
Big Maybelle is een altijd ondergewaardeerd gebleven soul/blueszangeres en je hoort haar zeer krachtige stem in het pompende Whole Lotta Shakin’ Goin’ On. Barbara Lynn is een zangeres-gitariste, die heen en weer schoot van de blues naar de soul en het resultaat is hier de soulvolle boogie Oh! Baby (We Got A Good Thing Goin’).
Bij Little Miss Jessie waan je je terug in de revue van Ike & Tina Turner. Jessie had een rauwe Tina Turner strot die er uit knalt in de uitbundige swinger My Baby Has Gone uit 1962. Dorothy Ellis was een blueszangeres uit Texas en de B-kant van haar “Must Go Out And Play” single uit 1952, Drill Daddy Drill is een geoliede jumpblues in de beste Louis Jordan stijl.
Marie Adams had haar wortels in de gospelmuziek en is te horen met het Johnny Otis Orchestra in het krachtig stuwende A Fool In Love. De “kindvrouw” stem van Little Miss Janice in Scarred Knees klinkt alsof Michael Jackson in zijn Jackson 5 periode een bluesnummer zingt. Apart!
De Queen Of The Bues, Big Mama Thornton, ontbreekt natuurlijk ook niet. Haar lage, krachtige stem is te horen in de stomende pomper Don’t Talk Back. Lillian Offitt was een zangeres uit Nashville en haar krachtig snerpende stem hoor je in de luie shuffle My Man Is A Lover uit 1960.
Uit 1959 stamt de single Scorched van Varetta Dillard, een gepolijste versie van een rhythm & blues swinger. Eloise Carter is misschien ook bekend als Eloise Lester. Haar single My Man Rockhead uit 1961 werd geschreven door Ike Turner en het is daarom niet zo verwonderlijk dat zij net zo wild klinkt als Tina Turner.
Little Esther werd later bekend als Esther Phillips. Haar typische stemgeluid, enigszins geknepen, is hier te horen in de bigband blues van T’Ain’t Whatcha Say It’s Whatcha Do. Van zangeres Sherri Taylor hoor je de B-kant van haar single I’ve Got A Crush uit 1962. The One That Rings My Bell is een vrij poppy nummer dat aan het “girl groups” geluid doet terugdenken. Connie Allen & the Todd Rhodes Orchestra zijn te horen met het swingende rhythm & bluesnummer Rocket 69 met Connie’s zwoele, quasi nonchalante zang.
Marie Knight begon als gospelzangeres maar laat zich hier in de Little Richard-achtige rocker I Thought I Told You Not To Tell Them helemaal gaan. Ze gromt en kreunt als een tijger! De gevoelige kant van de rhythm & blues komt aan de beurt in One More Chance, gezongen door Carol Fran. Een nummer met een behoorlijk soulgeluid.
In de hit van Annisteen Allen, Fujiyama Mama uit 1955 vindt een prachtige mix van rhythm & blues en doo wop plaats. Jazzy blues komt van Valerie Carr met haar Rockin’ Bed, dat haast funky klinkt.
Marilyn Scott sluit dit damesfeest af, samen met The Johnny Otis Orchestra, met het als “Drinkin’ Wine Spo-Dee-O-Dee”-achtige Beer Bottle Boogie.

Er staat werkelijk geen slecht of matig nummer op deze fantastische verzamelaar! Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de volgende verzamelaar van Koko Mojo!


Tracklist:
01. Damita Jo: Mr. Blues
02. Betty O’Brien: She’ll Be Gone
03. Faye Adams: Johnny Lee
04. Etta James: Market Place
05. Pauline Rogers: I’m Just A Woman
06. Cordella De Milo: Ain’t Gonna Hush
07. Mamie Jenkins: Hambone
08. Ruth “Blues” Ames: Finally Met My Baby
09. Ann Cole: Got My Mo-Jo Working
10. Mamie Perry: My Baby Waited Too Long
11. Big Maybelle: Whole Lotta Shakin’ Goin’ On
12. Barbara Lynn: Oh! Baby (We Got A Good Thing Goin’)
13. Little Miss Jessie: My Baby Has Gone
14. Dorothy Ellis: Drill Daddy Drill
15. Marie Adams: A Fool In Love
16. Little Miss Janice: Scarred Knees
17. Big Mama Thornton: Don’t Talk Bad
18. Lillian Offitt: My Man Is A Lover
19. Varetta Dillard: Scorched
20. Eloise Carter: My Man Rockhead
21. Little Esther: T’Ain’t Whatcha Say It’s Whatcha Do
22. Sherri Taylor: He’s The One That Rings My Bell
23. Connie Allen & the Todd Rhodes Orchestra: Rocket 69
24. Marie Knight: I Thought I Told You No To Tell Them
25. Carol Fran One More Chance
26. Annisteen Allen: Fujiyama Mama
27. Valerie Carr: Rockin’ Bed
28. Marilyn Scott: Beer Bottle Boogie

Website: Koko-Mojo Records