Vandenberg’s MoonKings – MK II
Format: CD – LP – Digital /  Label: Provogue – Mascot Label Group
Releasedatum: 3 november 2017

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (http://www.concertmonkey.be/)

Vandenberg’s MoonKings werd in 2013 opgericht door Adrian Vandenberg. Adrian speelde in het begin van de jaren zeventig in een heel wat Nederlandse bands, zoals de rockband Mother Of Pearl. Op zijn achttiende ging Adrian bij Jaap Dekkers Boogie & Blues Band spelen en in 1977 richtte Vandenberg de band Teaser op, waarmee hij één album opnam. 1980 was het einde voor Teaser, maar kort daarna richtte Adrian de band Vandenberg op. Toen ook dat avontuur ten einde liep, werd Adrian gitarist bij Whitesnake, de band van David Coverdale. Met Whitesnake scoorde Adrian in 1987 met ‘Here I Go Again’ en ‘Is This Love’ twee grote hits in de USA. In 1999 stapt Vandenberg op bij Whitesnake en hij besluit om zich terug met zijn schilderkunst bezig te gaan houden, zijn oorspronkelijke beroep. Ook de geboorte van zijn dochter speelde een grote rol in die keuze. Adrian wilde zijn kind zoveel mogelijk zien opgroeien. Het volgende keerpunt kwam in 2011, toen Adrian werd gevraagd om een nummer te schrijven voor FC Twente, de voetbalclub uit zijn geboortestad Enschede, die het jaar daarvoor kampioen van de Nederlandse eredivisie was geworden. Hij schreef het stadion-rocknummer ‘A Number One’ en zocht iemand die het zou kunnen zingen. Hij herinnerde zich Jan Hoving en die was meteen bereid. Voor de ritmesectie herinnerde hij zich Mart Nijen Es, een jonge drummer die hij had leren kennen toen hij jurylid was bij een talentenjacht. Ook bassist Sem Christoffel leerde Adrian op dezelfde manier kennen. Sem en Mart kenden elkaar ook, want ze speelden regelmatig samen. Adrian was in de wolken met de drie jongens en kreeg terug goesting om songs te schrijven en om te repeteren, Vandenberg’s MoonKings was geboren. In 2014 verscheen het titelloze debuutalbum ‘Vandenberg’s MoonKings’ en begin november 2017 was er eindelijk de opvolger ‘MK II’, met daarop twaalf songs, waarvan er elf door Adrian Vandenberg werden geschreven.

Adrian, Jan, Sem en Mart openen hun tweede album ‘MK II’ met een knaller. Tightrope is grootse heavyrock met invloeden uit de seventies. Met zijn volle, sterke stem weet zanger Jan Hoving het nummer op een overtuigende wijze te brengen. De ritme sectie, die volgens Adrian de sterkste is waarmee hij ooit speelde, zorgt voor de verschroeiende groove. Het geweldige gitaarwerk van Adrian roept herinneringen op aan zijn tijd met Whitesnake. De heavy boogie bluesrocker Reputation is een orkaan, die nergens voor stopt en alles verslind wat hij op zijn weg tegenkomt. Bassist Sem Christoffel zorgt met geweldige diepe baslijnen voor een opzwepende groove. Mart Nijen Es martelt zijn trommels en cymbalen op een erg knappe wijze en met de juiste dynamiek. Vandenberg plaatst met een flitsende en vlijmscherpe solo de kers op de taart. Het prachtige Angel In Black begint rustig met een knappe lange gitaar intro. Eens het prachtige refrein begint barst deze song helemaal open en komt de stem van Jan Hoving helemaal tot zijn recht. Zoals praktisch in elk nummer schittert Vandenberg ook hier met grandioos snarenwerk. Toen Adrian Vandenberg begon aan het schrijven van The Fire hoopte hij een epische song te schrijven. Daar is hij ook in geslaagd vind ik, want deze meer dan zeven minuten durende heavy bluesrocker blijft elke seconde boeiend. Het instrumentale gedeelte, waarin elke muzikant zich kan uitleven, vraagt veel energie en klasse, maar dat is geen enkel probleem voor deze uitstekende klasbakken. Zanger Jan Hoving lijkt Led Zeppelin zanger Robert Plant in gedachten te hebben tijdens deze geweldige song. De melodieuze power rock ballade Walk Away begint akoestisch. De subtiele strijkers zijn een aanwinst en geven het nummer een grote meerwaarde. De melodieuze gitaar solo van Vandenberg past als gegoten in dit zalige nummer.

Daarna gaat men verder met de brutale mid tempo rocker All Or Nothing, dat gekruid wordt met een soort van Jimi Hendrix gitaar riffs. Het contrast met het voorgaande nummer kan haast niet groter. We hadden al strijkers in Walk Away, maar ook in de melodieuze heavy rocker ballade What Doesn’t Kill You bewijzen de strijkers dat ze een enorme verrijking kunnen zijn. De invloeden van Whitesnake zijn duidelijk hoorbaar in deze What Doesn’t Kill You. Het ijzersterke refrein geeft het nummer nog meer cachet. Het verhaal van een one night stand die niet al te best afloopt krijgen we te horen in de bluesrocker Ready For The Taking. Adrian weet met vlijmscherpe riffs de sound van dit nummer weer meesterlijk in te kleuren. Hard Way is een stevige classic rocker dat zo op een AC/DC album kan. Meesterlijk gezongen door Jan Hovink is dit een song die tijdens de concerten gegarandeerd voor vuurwerk zal zorgen. Love Runs Out, het enige nummer dat niet door Adrian Vandenberg geschreven is, heeft dankzij drummer Mart Nijen Es en bassist Sem Christoffel een verwoestende groove. Vandenberg’s MoonKings sluiten hun tweede album af met If You Can Not Handle The Heat, waarin Adrian nogmaals uitstekend uithaalt op zijn sixstring.

‘MK II’ is een sterk album. Voor wie van heavy rock houdt die invloeden bevat uit de seventies en de eighties gaat zeker aan zijn trekken komen met dit album.

Tracks:
01. Tightrope
02. Reputation
03. Angel In Black
04. The Fire
05. Walk Away
06. All Or Nothing
07. What Doesn’t Kill You
08. Ready For The Taking
09. New Day
10. Hard Way
11. Love Runs Out
12. If You Can’t Handle The Heat

Band:
Adrian Vandenberg – Guitar
Jan Hoving – Vocals
Sem Christoffel – Bass
Mart Nijen Es – Drums

Website:
Vandenberg’s MoonKings
https://www.facebook.com/moonkingsband

 


Ook op Blues Magazine ...