Van Talud – Verweerd
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 25 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Eind jaren ‘70 beleefde de Nederfolk haar hoogtepunt. De ene na de andere folkformatie schoot uit de grond zoals bijvoorbeeld Dommelvolk en Wolverlei. Zelfs Muziekkrant Oor besteedde regelmatig aandacht aan deze stroming. Met de komst van de punk en de new wave was het echter gedaan met de populariteit van de Nederfolk. De stroming was gedoemd om in de obscuriteit verder te gaan.
En het is het geluid van de Nederfolk uit de eind jaren ’70 dat het Zeeuwse trio Van Talud weer tot leven brengt. Dit trio uit Groede was voorheen bekend als Krapuul en bestaat uit Peter Quaak (zang, gitaar, banjo), Robert Quaak (Bas) en Koen Capello (zang, gitaar). Even voor de duidelijkheid: een talud is een schuine kant van een dijk.

Meteen in het eerste nummer van het album, Verweerd, keren we terug naar de Nederfolk van eind jaren 70 terwijl ook de destijds in Nederland behoorlijk populaire band Magna Carta om de hoek komt kijken. Een intiem folknummer met tokkelende banjo en akoestische gitaar, ondersteund door een warme bas.
In de folkballad Combine valt de broeierige harmonica op. Een ingetogen nummer over het boerenleven met de mooie zin “met de grond onder mijn klompen als werkgever”. Vier Het Leven is een studentikoos Boudewijn de Groot-achtig nummer met een hoog 70’s gehalte. Ballade Van De Oude Rus is een opgwekt swingend nummer met een hoog Dubliners “mee lal” gehalte en een absurde tekst, die richting Drs. P. gaat.
Liedje Voor M’n Liefje is een ballad, die mij veel aan Ralph McTell deed denken evenals de intieme ballad Ontij. Ook Salie En Een Haas is een ballad met stemmige cello. Dit nummer past perfect in het rijtje van Nederlandse troubadours als Cornelis Vreeswijk en Peter Blanker Verrassend is het nummer Slik. Een bluesy nummer, dat enigszins aan de klassieker “Spoonful” doet denken. Met rauwe broeierige harmonica, bluesy gitaarwerk en vervormde zang.
In het afsluitende De Stroper veerde ik meteen op. Wat gebeurt er nou? De heren van Van Talud hebben hier de elektrische gitaar omgegespt en rocken er behoorlijk op los met een Skik!-achtig nummer als gevolg.

Van Talud heeft succesvol de oude Nederfolk weer nieuw leven ingeblazen. Daar zullen met name de folk fans erg blij mee zijn.


Tracklist:
01. Verweerd
02. Combine
03. Vier Het Leven
04. Jan Hoak
05. Ballade Van De Oude Rus
06. Liedje Voor M’n Liefje
07. Salie En Een Haas
08. Slik
09. Ontij
10. Geluk
11. De Stroper

Website: www.facebook.com/VanTalud


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.