van-morrison-keep-me-singing

Van Morrison – Keep Me Singing
Format: CD, Vinyl, Digital / Label: Caroline Records
Releasedatum: 30 september 2016

Tekst: Chris Bernasco

Het is waarschijnlijk onrealistisch om bij een nieuw album van Van Morrison nog steeds te hopen op het niveau van zijn werk van eind jaren 60, begin jaren 70. Maar het verrassende ‘Duets’ van vorig jaar wekte toch weer verwachtingen voor het vervolg. Zou ‘Keep Me Singing’, het zesendertigste (!) studioalbum van de Belfast Cowboy, die hoge verwachtingen inlossen?

‘Keep Me Singing’ bevat twaalf nieuwe eigen liedjes en een cover. Bij eerste beluistering komt het album tamelijk vlak en wat al te bekend over. Zo bekend dat je bijna de neiging krijgt om bij elk nummer een eerdere tegenhanger te gaan zoeken. Heel erg hoeft die voorspelbaarheid trouwens niet te zijn, want Morrisons geheel eigen mix van rhythm & blues, soul, folk en jazz blijft onnavolgbaar.

Belangrijker is dat de rustige, folky inslag van ‘Keep Me Singing’ na een aantal draaibeurten prima blijkt uit te pakken. Het album klinkt zeer ontspannen, zodat de fraaie strijkersarrangementen en sterke solo’s op orgel (Paul Moran), mondharmonica (Morrison zelf) en akoestische gitaar (o.a. oudgediende John Platania) de ruimte krijgen die ze verdienen.

Nog belangrijker is dat het album tussen enkele mindere nummers, zoals Out In The Cold Again waarin het eeuwige zelfbeklag van Van the Man weer de kop opsteekt, verschillende buitengewoon sterke tracks bevat, vooral voorbij de helft. In In Tiburon neemt Morrison de luisteraar mee terug naar de sfeer van de beat poets aan de Amerikaanse oostkust, even overtuigend als hij dat eerder deed met de oude Britse Romantische dichters als Blake en Wordsworth. Het jazzy Look Behind The Hill, met blazersriffs die enigszins doen denken aan het aloude Moondance, is zo’n nummer dat zich ongemerkt voorgoed in je hoofd nestelt.

De enige cover, het van Bobby “Blue” Bland en Aretha Franklin bekende Share Your Love With Me, werd dit jaar ook al door Paul Carrack op de plaat gezet. Een vergelijking tussen de twee recente versies maakt duidelijk hoeveel pit Morrisons stem in zijn 71e levensjaar nog steeds heeft. Caledonia Swing is de ijzersterke afsluiter. Dat het instrumentaaltje nauwelijks aansluit bij de titel van het album mag de pret niet drukken. Het aanstekelijke thema geeft je goede zin voor de rest van de dag.

Al met al heeft Van Morrison met ‘Keep Me Singing’ een allesbehalve vernieuwende maar fijne groeiplaat afgeleverd. Met een paar tracks die de tand des tijds ruimschoots kunnen doorstaan. Dank je wel, Van!

Tracks:
01. Let It Rhyme
02. Everytime I See a River
03. Keep Me Singing
04. Out In The Cold Again
05. Memory Lane
06. The Pen Is Mightier Than The Sword
07. Holy Guardian Angel
08. Share Your Love With Me
09. In Tiburon
10. Look Behind the Hill
11. Going Down to Bangor
12. Too Late
13. Caledonia Swing

Website: Van Morrison


Ook op Blues Magazine ...