Van Morrison - It's Too Late to Stop Now

Van Morrison – It’s Too Late to Stop Now (Legacy Recordings)
Medium: CD. Releasedatum: februari 1974/september 2015

Tekst: Fons Delemarre

Legacy Recordings. Onder deze titel werd onlangs een cd met achttien nummers van Van Morrison ter recensie aangeboden. Leek me een onmogelijke opgave, het oeuvre van deze muzikant in slechts achttien nummers samen te vatten. Bij beluistering bleek het niet zozeer om een dwarsdoorsnede van zijn werk te gaan maar om een (opnieuw?) uitgebrachte editie van de live dubbelaar It’s Too Late To Stop Now uit 1974. Het gaat mij te ver dit album als Legacy Recording te benoemen. Wel is het zo dat de plaat Van Morisson met een ongebruikelijke liveband laat horen. In zijn Caledonia Soul Orchestra had hij strijkers en diverse soorten blazers opgenomen. Ongebruikelijk, zeker in die tijd. En lastig om goed vast te leggen hoe de band en de zanger live klonken (wat overigens goed gelukt is).

https://youtu.be/yd_VqJkEC8Y

Morrison heeft een imposante reputatie opgebouwd als nukkige en humeurige muzikant, maar – eerlijk is eerlijk – daar is op deze opnames weinig van te merken, hoewel hij ook toen al bepaald geen lachebekje was (zie clip). Als je de band, met name de blazerssectie, nauwkeurig beluisterd, rammelt er wel het een en ander, met name in de scherpte van de refreinen (Cypres Avenue).

Wie de oorspronkelijke lp grijsgedraaid heeft en de cd nog niet heeft, kan gerust deze cd aanschaffen. Wie de echte essential Van Morrison zoekt, zal toch beter z’n best moeten doen en losse cd’s van Morrison – van Astral Weeks via Moondance, Wavelenght en Poetic Champion Compose naar meer recent werk als Down the Road (2002) en What’s Wrong With This Picture? (2003) – moeten aanschaffen. Vergeet dan niet meteen ook een mooie verzamelaar van Them te scoren.

Disc: 1
1. Ain’t Nothin’ You Can Do
2. Warm Love
3. Into The Mystic
4. These Dreams Of You
5. I Believe To My Soul
6. I’ve Been Working
7. Help Me
8. Wild Children
9. Domino
10. I Just Want To Make Love To You

Disc: 2
1. Bring It On Home To Me
2. Saint Dominic’s Preview
3. Take Your Hands Out Of My Pocket
4. Listen To The Lion
5. Here Comes The Night
6. Gloria
7. Caravan
8. Cyprus Avenue

Website: www.vanmorrison.com


Ook op Blues Magazine ...