Foto Recensie: Van Morrison – Born To sing: No plan B

Van Morrison – Born To sing: No plan B

Format: CD/ Label: Blue Note/ Release: Oktober 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Wim Velderman

Is het nou een oude knorrepot , een briljant musicus of beide? Wat maakt het eigenlijk uit. Het gaat om de muziek die weer aan de openbaarheid getoond wordt.

Van Morrison opnieuw op het Blue-Note label staat er in de vooraankondiging. Dan mag je een wat meer jazzy album verwachten. Van M heeft de sound inderdaad een jazzy, ingetogen karakter gegeven en dat 10 tracks lang. Er is zelfs een blues – Pagan Heart- te vinden. Daar waar hij kan speelt hij de instrumenten zelf . Hij laat zich aanvullen door sessiemuzikanten die hun vak verstaan. Alhoewel met name de trombonist er wel eens naast zit qua timing. De producer heeft het blijkbaar bewust zo gelaten.

Zoals altijd ben ik onder de indruk van sound, zang, instrumentale kwaliteiten van de grootmeester Een grootmeester met een aantal schaduwkanten, maar zoals gezegd in het intro het gaat om de muziek. Wil je meer van de man weten,dan is er op het web genoeg te vinden.

Na vaak te hebben geluisterd, heel vaak (oor een toevallige omstandigheid rolde de sound al weken voor de  release bij mij in de bus), kom ik tot de conclusie dat het zeer goede business as usual is , maar wel 1 met een kanttekening .

Van M gebruikt wel vaak de jazzwals ,6/8- , ¾-maat is zijn songs. Met als gevolg  dat je na een overdosis van deze cd mee zit te wiegen (schaukeln) alsof je terug komt van een concert van André Rieu en dat hoeft van mij nu ook weer niet.

De teksten zijn uit het leven gegrepen en de Ierse bard schroomt er andermaal niet voor tegen een aantal maatschappelijke misstanden te schoppen. Dat staat dan in tegenstelling tot de vraagprijs van de tickets voor de eerste concertserie. Wanneer je niet achteraan in een hoekje wil staan betaal je al snel over de honderd euro. Dat is alleen weggelegd voor diehards en rijke-der-aarde. Daar komt bij dat je bij Van M nooit weet of het op die bewuste concertdag zin in heeft. Houd  het maar bij de aankoop van de cd. No Plan B.

Tracklist:
01. Open The Door (To Your Heart)
02. Going Down To Monte Carlo
03. Born To Sing
04. End Of The Rainbow
05. Close Enough For Jazz
06. Mystic Of The East
07. Retreat And View
08. If In Money We Trust
09. Pagan Heart
10. Educating Archie

Wim Velderman draait Van Morrison de komende weken  op TvEnschedefm ,RadioHengeloTv, HosFm, HofstreekFm en HavenstadFm.


Ook op Blues Magazine ...