Union Duke – Golden Days
Format: CD – LP – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 14 juni 2019 (European release)

Tekst: Peter Marinus

In Americana kringen geldt het kwintet Union Duke uit Toronto, Canada, al als een aardig grote naam. En het wordt hoog tijd dat deze band bij ons ook eens wat potten gaat breken.

Wat maakt deze band dan zo bijzonder? Allereerst en vooral hun sublieme vier- of vijfstemmige zang. Die is echt van zeer grote klasse en wordt perfect gebruikt in hun mix van rock, bluegrass, country en een beetje blues.

Live staat de band bekend om hun explosieve shows en daarom besloten Jim McDonald (zang, banjo), Rob McLaren (elektrische gitaar, fiddle, zang), Ethan Smith (gitaar, zang), Will Staunton (bas, zang) en Matt Warry-Smith (ukelele, zang) om hun derde album live in de studio op te nemen met engineer Mark Lawson (o.a. bekend van zijn werk met Arcade Fire).
Een goede keuze want dit album klinkt behoorlijk energiek in de uptempo nummers en prachtig weemoedig in de ballads.

De meerstemmige zang stroomt je al gelijk tegemoet in de ontzettend stuwende mix van bluegrass en country in Heavy Wind, waarin af en toe een elektrische gitaarriff voorbijkomt naast de razende banjo, bonkende bas en stuwende akoestische gitaar. De elektrische gitaar klinkt tijdens de solo als een opgevoerde mandoline.
Baby Don’t Break is een bluesy mid-tempo nummer met countryinvloeden. Een nummer met een juiste verhouding van robuuste, energieke rock en deinende country. De meerstemmige zang klinkt sprankelend in de lome ballad Got You On My Mind, dat zich langzaam ontwikkelt tot een mid-tempo nummer met een sfeervol krassende fiddle. Ook Bird On The Wing klinkt lekker loom en deinend.
De ballad Right For Me is een intieme, ingetogen nummer met een helderheid die aan “Blackbird” van The Beatles doet denken. De rock keert weer terug in het Warren Zevon-achtige Golden Days (I’ve Been Down) met zijn rauwe gitaarriffs. Ook Torn In Two is een rocker maar dan één van het luchtige soort met flink wat hillbilly invloeden.
Het blijft uitbundig swingen bij Coffee-Whiskey. Een nummer waarvan je automatisch “hee haw” gaat brullen. De vlammende fiddle speelt hier de hoofdrol. Na de weemoedige ballad My Only Fighter volgt de stomende bluegrassrocker (?) A Brief Romance. Een zeer energiek en rauw nummer met vlammend gitaarwerk.
De breekbare warme folkballad Reminder Song zweeft zeer aangenaam voorbij waarna de weemoed nogmaals toeslaat in de prachtige atmosferische ballad Fare You Well. Union Duke sluit het album af op een bluesy manier met het mid-tempo bonkende Chasing Headlights.

Ik ben zeer onder de indruk van het geluid van Union Duke en kan dit album daarom ook van harte aanbevelen bij het Americana publiek.


Tracklist:
01. Heavy Wind
02. Baby Don’t Break
03. Got You On My Mind
04. Bird On The Wing
05. Right For Me
06. Golden Days (I’ve Been Down)
07. Torn In Two
08. Coffee-Whiskey
09. My Only Fighter
10. A Brief Romance
11. Reminder Song
12. Fare You Well
13. Chasing Headlights

Website: Union Duke

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.